Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
LokalTapiola Österbotten 14.5.2024

Båtsäsongen är här - har du koll på dessa 10 saker inför sommarens båtfärder?

Att hålla båten i toppskick är nyckeln till en säker och bekymmersfri vistelse på vattnet. Inför sommarsäsongen är det dags att se över båtens funktionalitet, säkerhet och dess utrustning, gärna redan före båten sjösätts.

Inför båtsäsongen är det dags att gå igenom varje segel- och motorbåts utrustning. En förbättrad säkerhet ombord på vilken båt som helst betyder inte bara en tryggare resa för alla passagerare, utan det påverkar också din plånbok positivt.

- Båtägare med god underhållshistorik och regelbundna besiktningar kan få en lägre premie på sin båtförsäkring. En väl underhållen båt har lägre risk för skador och olyckor, berättar Simon Backlund, tjänstechef på LokalTapiola Österbotten.

Medan många väntar på att få sjösätta båten för säsongen, är det flera saker som behöver gås igenom. Fördelaktigt kan man se över båten redan på land, så är allt i skick innan båten sjösätts. När man väl ger sig ut på vattnet räcker goda förberedelser ofta långt, och ger möjlighet till en stressfri åktur.

10 saker att ha koll på inför båtsäsongen

Med regelbunden underhållning av din båt, kan du njuta av säkra och roliga äventyr till sjöss eller på havet. Nedan har vi listat 10 saker som är bra att ha i minnet både före och under båtsäsongen:

 1. 1.

  Kontrollera att det finns tillräckligt med flytvästar för alla ombord. Se också till att brandsläckaren är granskad och redo att användas vid behov.

 2. 2.

  Ha alltid nödraketer, första hjälpen-väska och en nödsändare redo. Se till att alla i båten vet hur dessa används.

 3. 3.

  Kontrollera att du har en fungerande karta och tillförlitlig ankare.

 4. 4.

  Kontrollera skrovet för sprickor och testa att all belysning samt navigationsutrustning fungerar.

 5. 5.

  Innan du ger dig av, gör en kort provkörning nära kajen för att bekräfta att allt fungerar som det ska.

 6. 6.

  Planera gärna din rutt på förhand och informera någon om din rutt samt beräknad återkomst.

 7. 7.

  Regelbundna besiktningar hjälper till att identifiera eventuella problem innan de utvecklas till större skador och reparationer. Det kan handla om allt från att upptäcka tidiga tecken på korrosion eller slitage i motor eller andra system, till att säkerställa att båtens säkerhetsutrustning fungerar korrekt.

 8. 8.

  Upprätthåll en detaljerad underhållsplan som inkluderar regelbundna besiktningar och dokumentation av alla reparationer.

 9. 9.

  Se till att din båt är försäkrad för att skydda din investering och njuta av båtlivet utan bekymmer.

 10. 10.

  Stormförberedelser: Inspektera och säkra båten noggrant före och efter en storm för att minimera skador.

Regelbundna kontroller är viktiga

När båten väl är sjösatt och redo för användning är det viktigt att komma ihåg att även kontrollera båtens skick under säsongens gång. Till exempel under stormar och om båten stöter till något under en åktur är det bra att se till att inga skador uppstod som kan störa kommande åkturer.

- Om man underhåller båten regelbundet, och vid behov reparerar den direkt behovet uppstår, undviker man att båten skulle råka vara på service under just de finaste sommardagarna, avslutar Simon.

En båtförsäkring hjälper när olyckan är framme och är i kraft året om. Med båtförsäkringen tryggar du både din egen båt, men även skador som kan uppkomma på grund av din båt, som till exempel påkörningar. Just nu erbjuder LokalTapiola Österbotten en rabatt på 30 % på nya båtförsäkringar, läs mer här nedan.