Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Ekonomi15.8.2023

Efter makans död märkte Sami snabbt att han ansvarar ensam för att allt blir skött – ”Alla borde ha mod att prata om hur den andra klarar sig ekonomiskt om partner går bort”

Att förbereda sig för dödsfall är främmande för finländska familjer. Änklingen Sami Oittinen uppmanar dock alla att tillsammans med partner fundera på de ekonomiska frågorna i god tid. Bekanta dig med LokalTapiolas livförsäkring

Tidigare skötte de allt tillsammans, nu var han plötsligt ensam. Sami Oittinen märkte snabbt att vardagen ändrat efter att frun Sari gått bort. Matlagning, hushållsarbete och att skjutsa barnet till fritidsaktiviteter – de sysslor de tidigare hade skött tillsammans måste han nu sköta ensam. Situationen krävde även en ny synvinkel på ekonomin. Sami hade större inkomster än Sari men eftersom utgifterna inte minskade, var han tvungen att se över kostnaderna. – Du märker snabbt att livet är dyrare när du ensam står för alla kostnader.

En allvarlig sjukdom kan ändra hela livet

Före nyheten om Sari sjukdom var allt väl: de hade levt tillsammans i 25 år och barnen var i tonåren. Sari hade alltid drömt om en egen revisionsbyrå och de beslöt att förverkliga hennes dröm.

Samtidigt som Sari fick banklånet för sin byrå och började arbeta som revisionsföretagare fick de även veta orsaken till hennes långvariga höftsmärtor: en obotlig bröstcancer som hade spritt sig. Med ett slag blev framtiden inte alls som de tänkt sig. Sami berättar att själva företaget nog hade alla nödvändiga försäkringar men att om man är efterklok, så borde Sari ha tecknat en försäkring som täcker situationen hon hamnade in. – Med ett extra skyddsnät hade det funnits mer tid att fundera och få lite balans i situationen. Nu var jag mitt i min stora sorg tvungen att kämpa för att få ekorrhjulet att snurra och vardagen att fungera.

Särskilt i början tar en företagare ofta stora risker och mycket lån och därför lönar det sig att skaffa ett ordentligt skydd för företagets verksamhet och den personliga ekonomin. En livförsäkring kan till exempel vara till nytta vid allvarlig sjukdom, arbetsoförmåga eller dödsfall. – Men ärligt sagt så kan det nog hända att en 40-åring som startar ett eget företag inte tänker på alla alternativ. Frågar man mig nu skulle jag säga att alla företagare ska försäkra även sig själv eftersom de är viktigast i företaget.

När allt är väl, funderar du kanske inte så mycket på det ekonomiska skyddet. Exempelvis en undersökning som gjordes av Näringslivets forskningsinstitut förra året visar att endast få finländare skyddat sig med en tillräckligt omfattande livförsäkring. Att förbereda sig för dödsfall är främmande för många även om det skulle behövas. Det kan bli svårt att få pengarna att räcka till om en familjemedlem dör.

Efter Saris död märkte Sami att han genast måste börja sköta alla ärenden mitt i sin stora sorg, till exempel skaffa en dödsattest till begravningstillståndet, kontakta FPA och ringa försäkringsbolaget. Samtidigt hade skattemyndigheten många frågor. Det bara vällde fram saker som krävde åtgärder och att varje sak skulle skötas på olika ställen var utmattande.

– Det vore bra om det fanns ett ställe att börja på och ännu bättre om det fanns ett ställe där någon går igenom alla saker med den efterlevande.

Hemma oroade han sig över hur barnen klarar sig och hade svårt att fatta att hans fru inte längre finns kvar.

Sami säger att de lyckligtvis hade tid att gå igenom saker och ting. Att Sari sålde företaget gjorde det lättare att ta hand om de praktiska sakerna. Sari var en expert på ekonomiförvaltning och hade noggrant antecknat allt som var viktigt, vilket gjorde det lättare att reda ut alla saker. De hann även prata om hur Sari ville att Sami fortsätter att leva fullt ut när hon inte längre finns kvar.

Det lönar sig att regelbundet gå igenom den ekonomiska beredskapen

Livet har tagit en ny riktning efter Saris död. Sami säger att han nuförtiden förstår att det finns mycket man kan förlora i livet. Han vet att det finns saker som har betydelse och som inte har betydelse.

Familjens förstfödde har flyttat hemifrån och lever sitt eget liv medan minstingen fortfarande bor hemma. Sami har märkt att det även är viktigt att ta hand om sig själv. Han har fått hjälp av att dagligen promenera raskt en timme i skogen. Att prata med sakkunniga och personer i föreningen Nuoret Lesket har varit till stor hjälp och likaså Mieli rf:s samtalsstöd som han blev tipsad om av en person i samma situation. Även vännerna har varit till stort stöd.

– Se till att prata, håll inte allt inom dig själv. Det är mitt råd till andra som råkar ut för samma sak, säger Sami.

Han rekommenderar även att tala med partnern om att vara förberedd och skapa en beredskap trots att det kan kännas jobbigt.

– Kort sagt, man borde också våga prata om de saker ingen vill tänka på. Hur klarar sig den efterlevande ekonomiskt om partnern dör?

Enligt Sami borde alla par göra en riskanalys av ekonomin till exempel i samband med att de tar bostadslån och även annars med jämna mellanrum.

– Den andras död är lite som en svart prick i utkanten av synfältet som ingen vill titta på. Vi borde dock ha mod att prata om vad den svarta pricken kan innebära för oss.

Artikeln har publicerats tidigare i kommersiellt samarbete.