Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
LokalTapiola ÖsterbottenLivstrygghet20.9.2021

LokalTapiola Österbotten donerar 30.000 euro för att främja ungas psykiska hälsa

LokalTapiola Österbotten donerar 30.000 euro till den rekordstora kampanjen "Ta hand om de ungas inre".

Coronatiden har gjort att allt fler unga mår dåligt och känner ångest. Det märks som långa köer till de tjänster som erbjuder hjälp vid psykiska problem, inte bara i hela landet utan även i västra Finland. Kampanjen ”Ta hand om de ungas inre” är Toivon Kärki rf:s och MIELI rf:s gemensamma välgörenhetsutmaning för att i samarbete med över 70 finländska artister samla in pengar till arbetet för att främja ungas psykiska hälsa.

”Ta hand om de ungas inre” i korthet

  • Välgörenhetsutmaningen är ett samarbetsprojekt mellan artister, privatpersoner och företag. Målet är att bidra till det akuta arbetet för att stöda ungas psykiska hälsa.

  • Kärnan i välgörenhetsutmaningen är en ny version av framlidne Pave Maijanens ikoniska låt Pidä huolta. Över 70 finländska artister deltar i låten, som släpps den 22.9 kl 00.00. Låten har producerats av Jukka Immonen, Antti RZY Riihimäki, Jurek och Eppu Kosonen.

  • Bakom projektet ligger Toivon Kärki rf och MIELI Suomen Mielenterveys rf.

  • LokalTapiola och S-gruppen är välgörenhetsutmaningens samarbetspartners och donerar 500 000 euro som startkapital för kampanjen.


LokalTapiola Österbottens donation på totalt 30 000 euro ingår i LokalTapiola-gruppens och S-gruppens gemensamma donation på sammanlagt en halv miljon euro. Summan på 30 000 euro fördelas mellan den nationella föreningen MIELI rf (10 000 euro) och den lokala föreningen Österbottens Kriscenter Valo rf (20 000 euro) som tillhör MIELI rf.

- I dagens läge behöver ungdomar stöd och positiva signaler mer än någonsin. När vi fick möjligheten att delta i kampanjen tackade vi genast ja. Som en stark och framträdande lokal aktör vill vi med vår donation ta hand om de unga, särskilt inom vårt verksamhetsområde, och hjälpa till att erbjuda stöd med låg tröskel till så många som möjligt, säger LokalTapiola Österbottens verkställande direktör Pasi Haarala.

Under coronapandemin har unga haft det mycket svårt: i en enkät som MIELI rf gjorde i början av året svarade nästan två av tre 18–24-åringar att de känt sig utmattade, deprimerade och ångestfyllda. Till exempel förra året tog unga personer över 170 000 gånger kontakt via Sekasin-chatten som erbjuder krishjälp, men endast var femte av dessa kontakter kunde besvaras.

- I Österbotten har antalet klienter ökat med 10 % under det senaste året. Det syns tydligt att antalet samtal ökat till den riksomfattande kristelefonen och även till Sekasin-chatten, som vi är en del av. I år är 31 % av våra klienter under 30 år. I fjol var andelen 26 %, så andelen unga som kontaktar oss har ökat med 5 %, säger direktör Anne Salovaara-Kero vid Österbottens Kriscenter Valo rf.

- Den här donationen är enormt viktigt för oss. Den ger oss möjlighet att mera långsiktigt kunna planera verksamheten med tanke på barn, unga och familjer. Förutom kriscentret har vi även projektet Må Bra – Hyvä olla som riktar sig till lågstadiebarn och deras familjer och vars syfte är att stärka barns psykiska hälsa samt förebygga mobbning bland elever i grundskolan. Den här donationen kommer också delvis gå till det projektet, säger Salovaara-Kero

  • Vem som helst kan delta i välgörenhetsutmaningen genom att donera pengar via webbplatsen pidahuolta.fi. Donationerna går oavkortade till välgörenhet och den största delen går via MIELI rf till Sekasin-chatten som hjälper unga som befinner sig i en svår livssituation. Donationerna används även till att i skolor stöda arbetet för att stärka ungas psykiska färdigheter.

  • Du kan donera 10 euro genom att skicka textmeddelandet MIELI till 16499.

  • Du kan även hjälpa genom att lyssna på låten Pidä huolta via streamingtjänster. Streamingersättningar för låten och musikvideon går till donationspotten.


- Vi är tacksamma över att artisterna i kampanjen på ett nytt sätt förenar företag och privatpersoner att med gemensamma krafter hjälpa de unga. Tillsammans har vi styrka att förbättra deras välmående. Förebyggande arbete är effektfullt och vi vill även utmana andra företag och privatpersoner i vår region att delta i kampanjen, säger Haarala.

De ungas nöd märks i användningen av kristjänster med låg tröskel:

  • År 2020 ökade antalet gånger unga tog kontakt med Sekasin-chatten med cirka en fjärdedel.

  • År 2021 hade Sekasin-chatten den mest brådskande julimånaden någonsin. Antalet gånger unga som tog kontakt var då 12 000.

  • I Sekasin-chatten har man även märkt att coronapandemin verkar ha lett till att fallen är allvarligare än tidigare. Unga som mått dåligt tidigare har börjat må ännu sämre under coronatiden. Likaså är ensamma unga nu ännu ensammare än tidigare.

  • Vid sidan av Sekasin-chatten är det just nu många unga vuxna som ringer Kristelefonen. Den vanligaste orsaken till att unga tar kontakt är att de mår dåligt och känner ångest.

  • Restriktionerna till följd av coronapandemin har förändrat vardagen vilket varit tungt för många unga. Distansundervisning, att inte kunna träffa kompisarna, osäkerheten kring framtiden och oron över den personliga och närståendes hälsa har varit slitsamt.