Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet7.2.2024

Tjuven kan stjäla skidorna nästan mitt framför dina ögon – ett enkelt trick kan vilseleda tjuven

Vintergrenarna syns i LokalTapiolas olycksfallsstatistik särskilt under sportlovet men du kommer redan långt med sinnesnärvaro och hjälm. Genom att byta ena skidan med kompisen och använda skidlås försäkrar du dig om att ingen stjäl dina skidor när du tar paus i åkandet.

Två personer på en snöig skidbacke, en på skidor, den andra på en snowboard.

Enligt LokalTapiolas skadestatistik kan det hända att tjuven snabbt stjäl dina skidor om läget är passligt. Det är till exempel vanligt att skidor och snöbrädor stjäls när de står utanför backrestauranger eller semesterstugor samt från källarförråd och lider.

I fjol började antalet brottsskador anmälda till LokalTapiola som gällde idrottsutrustningöka i februari och antalet skador var som störst på vårvintern.

Skidresan får snabbt ett tråkigt slut om skidorna eller snöbrädet blir stulet. Dessbättre kan du med små medel förhindra att utrustningen blir stulen, säger LokalTapiolas utvecklingschef för förebyggandetjänster Jussi Riikonen.

– Ett enkelt trick är att byta ena skidan med kompisen utanför backrestaurangen och ställa de omaka paren skidor långt ifrån varandra. Tjuvar har ofta bråttom och har inte tid att ta reda på vilka skidor som hör ihop.

Det säkraste sättet är att låsa fast utrustningen i ställningen. Skidlås med vajer kan du köpa till exempel i sportaffärer. Hemma eller på boendet under resor lönar det sig att förvara skidorna och snöbrädorna i ett låst utrymme, säger Riikonen.

– Lämna exempelvis inte utrustningen obevakad mot väggen på stugan du hyrt. Dessutom lönar det sig att vara vaksam när utrustningen packas eller när du ska resa vidare. Tjuven kan vara snabbt framme om du till exempel låter skidorna stå och vänta i en skidpåse i hotellkorridoren.

Skidorna kan du försäkra med LokalTapiolas hemförsäkring eller resgodsförsäkring. Om skidorna blir stulna trots alla försiktighetsåtgärder, lönar det sig att anmäla stölden till både polisen och försäkringsbolaget.

Utöver stölder är det vanligt att skidor och snöbrädor skadas när de till exempel packas i bilen eller under transporten. Det kan till exempel hända att skidorna blir i kläm när du stänger bakluckan, att du i misstag backar på dem under packandet eller att skidboxen går upp under färden.

– Gör det till en rutin att se till att ingenting kan bli i kläm när du stänger dörrar eller bakluckan, att all utrustning har packats in i bilen och att skidboxen är säkert låst, säger Timo Ekholm som är utveckligchef för hemförsäkring vid LokalTapiola.

Skidolyckor är vanliga särskilt i nedförsbackar

I Finland ökade vintersporterna i popularitet under coronatiden då det var svårt att resa utomlands. Det, tillsammans med att det blivit vanligare att teckna olycksfallsförsäkring, har lett till att antalet vintersportrelaterade olycksfallsskador som anmälts till LokalTapiola ökat.

Vintergrenarna syns i LokalTapiolas olycksfallsstatistik särskilt under sportlovet. De flesta olyckorna sker i de populäraste grenarna såsom längdåkning, utförsåkning, brädåkning, ishockey och pulkåkning när det gäller barn.

Majoriteten av olycksfallen som kräver vård är lindriga försträckningar, kontusioner och frakturer. Vid skidning är det vanligaste olycksfallet att man faller i en nedförsbacke. Då får man ofta skador i vristerna, knäna, sidan och armarna.

De allvarligaste skadorna uppstår ofta i situationer där huvudet slår hårt mot marken. Vid utförsåkning och brädåkning kan halkan, snön och andra människor i backen orsaka överraskande situationer som du inte kan påverka. I värsta fall kan olycksfallet orsaka ett bestående men såsom en hjärnskada.

– Det lönar sig att anpassa farten till förhållandena, till exempel till backarnas eller skidspårens skick och till hur många andra människor det finns i backen eller i spåret. I fartfyllda grenar är det bästa skyddet för huvudet en hjälm, säger Riikonen.