Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Livstrygghet30.1.2024

”Nu som mamma funderar jag mera på hur barnen skulle klara sig om något skulle hända mig"– Så här har Beata Leppilampi förberett sig

Att få barn vände upp och ner på livet för konståkningstränare Beata Leppilampi. Hon lever inte längre bara för stunden, utan hon har börjat känna igen sig som en person som vill förbereda sig, som vill planera för det framtida, särskilt vad gäller barnens ekonomiska trygghet.Läs mer om LokalTapiolas livförsäkring

Taitoluisteluvalmentaja Beata Leppilampi pitää lastaan sylissään.

Beata Leppilampi blev mamma för första gången 2021. Under hösten föddes en son till. På sitt populära konto i sociala medier delar hon bilder av sitt familjeliv, vilka förmedlar äkta lycka. Beata berättar också att det känns naturligt för henne att vara mamma. För henne är föräldraskapet världens mest krävande och givande jobb.

– Mina barns oskuldsfullhet och deras villkorslösa kärlek berör mig varje dag. Det som gör mig lycklig som mamma är när jag ser att mina barn är lyckliga. Mina barns känslotillstånd påverkar också direkt mig – är mitt barn lyckligt då är också jag lycklig, säger Beata med ett leende.

Beatas livsinställning har genomgått en betydande förändring i och med moderskapet. Tidigare levde hon mera för stunden. Det ansvar som föräldraskapet har medfört har naturligtvis också förändrat hennes tankar om att förbereda sig för framtiden.Av den här anledningen har hon funderat på hur hon skulle kunna trygga sina barns ekonomi även i en situation där hon inte längre fanns.

– Som förälder är det viktigt att jag skapar en trygg och kärleksfull tillvaro för mina barn. Som mamma vill jag att mina barn ska veta att deras mamma skyddar, försvarar och uppmuntrar i alla livssituationer, säger hon.

Beata berättar också att hon själv har tecknat en livförsäkring, eftersom den ger henne sinnesro. Bara tanken om att det värsta skulle hända henne och att hennes barn mitt i sorgen även skulle lida ekonomiskt är outhärdligt.

– Det är trösterikt att tänka att jag ändå kan ordna saken så att det ska vara så enkelt som möjligt för dem. Med stöd av en omfattande försäkring skulle min familj kunna koncentrera sig på sorgearbetet och på att finnas där för varandra, säger Beata.

”Man vill säkerställa ekonomisk trygghet för sitt barn”

LokalTapiolas specialist Liisa Karvonen berättar att det är vanligt att man börjar fundera på att teckna en livförsäkring när man blir förälder. Den nya situationen får många att tänka annorlunda kring ansvarstagande och omsorg för familjens framtid. Ämnet kommer vanligtvis till tals samtidigt som man skaffar en försäkring för läkarbesök för bebisen.

– Jag brukar berätta att en livförsäkring för föräldrar i första hand är ett framtidsskydd för barnet. Med en livförsäkring kan du se till att dina barn inte lämnas i knipa: man behöver kanske inte avstå från sitt hem, man kan fortsätta med sina hobbyer och barnets liv behöver inte förändras även till den delen.

En livförsäkring kan vara till hjälp för att bygga upp en ny vardag. Många kanske inte kommer att tänka på att alla utgifter som tidigare betalats tillsammans nu lämnar på den ena föräldern. Ofta har det bostadslån som lyfts för familjens hem dimensionerats att avbetalas med två personers inkomster. Vid ett dödsfall uppstår också en hel del utgifter: begravningen och arvsskatter. Karvonen berättar att hon också har sett fall där änkans arbetsförmåga har satts på prov och har krävt en lång sjukledighet.

– En livförsäkring är inte dyr om man ser till vad den ersätter. Detta överraskar många. Till exempel kostar en livförsäkring på 70 000 euro för en 28-åring bara cirka 7 euro* per månad, säger hon. Enligt Liisa Karvonen är diskussionerna med nyblivna föräldrar positiva trots det allvarliga ämnet.

– Det underlättar för kunden att tänka på att livförsäkringen i första hand är omsorg om de människor som är viktiga för hen. Även om situationen är ytterst sorglig när den inträffar är det åtminstone möjligt att ekonomiskt förbereda sig. Den tanken ger sinnesro även när allt är bra.

Räkna priset på en livförsäkring.

*Exempelpriset på 7,23 € har beräknats för en 28-åring med ett ersättningsbelopp på 70 000 € och det innehåller en kundförmån på 25 % år 2024. Förmånen och dess belopp fastställs årligen.

Artikeln har tidigare publicerats som ett kommersiellt samarbete.