Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Ekonomi2.9.2024

”Jag hade inte funderat tillräckligt på hur maken klarar sig om jag dör” – Ett nytt bostadslån fick investeraren Merja Mähkä att vakna till insikt om nyttan med en livförsäkring

När investeraren Merja Mähkä tog ett nytt bostadslån insåg hon att familjens utgifter är så stora att en person inte klarar av dem. Mähkä tänkte att det kan kännas ganska ångestfyllt att sätta sig in i livförsäkringar men upplevelsen var slutligen den motsatta.Bekanta dig med LokalTapiolas livförsäkring

Merja Mähkä hymyilee aurinkoisella metsäpolulla.

När Merja Mähkä reste som ryggsäcksresenär i Indien för 15 år sedan berättade en spåman som tolkar horoskop att hon kommer att leva ett normallångt liv. Mähkä tyckte att det lät som en trevlig spådom. Att livet kommer att rulla på utan större problem mot en normal ålderdom kändes lättande.

I år har dock Mähkä läst och sett en hel del nyheter som fått henne att tänka om: en familjemamma blev obotligt sjuk, en annan fyrtioårig mamma dog i ett olycksfall. Det kan alltså hända överraskande saker som du inte kan påverka.

– I år har jag upprepade gånger fundera på hur familjen skulle klara sig om jag råkar ut för något allvarligt, säger Mähkä.

Tankarna om ekonomin väcktes även av en annan mer praktisk orsak. För tre år sedan flyttade Mähkä och hennes familj in i en större bostad och hon tog åter ett bostadslån efter att ha varit skuldfri i ett par år.

– Att vara skuldfri gör livet enklare och även döden är enklare om du inte har skulder, tror Mähkä.

Ensam kan det vara svårt att klara av familjens utgifter

I början av sommaren beslöt sig Mähkä för att sätta sig in i livförsäkringar tillsammans med en expert från LokalTapiola. När de gick igenom alternativen, blev det klart vilka saker Mähkä borde ta tag i. Slutresultatet var på många sätt belysande.

Mähkä och hennes make har delat kostnaderna för bostadslånet så att båda har egna lån av olika storlek. Makens lån är större. Vad gäller de månatliga vardagsutgifterna så betalar Mähkä vederlaget och maken kostnaderna för att handla mat.

Tidigare tänkte Mähkä att det är ingen nöd i och med att hon lyckats spara ihop en betydande förmögenhet genom att investera: Mähkä har en aktieförmögenhet på cirka 700 000 euro. Om Mähkä dör, är det dock barnen som ärver hennes förmögenhet.

– Jag hade inte funderat tillräckligt på hur maken klarar sig om jag dör.

I samband med försäkringsutredningen märkte Mähkä att hennes make inte klarar av de månatliga utgifterna ensam.

Mähkä vill att familjen kan fortsätta leva en så normal vardag som möjligt om hon går bort. Att barnen kan fortsätta med sina fritidsintressen, att familjen fortfarande kan göra semesterresor och att de kan handla som tidigare i matbutiken. Det viktigaste är dock att maken och barnen kan bo kvar i det nuvarande hemmet.

– Därför är det viktigt att skapa trygghet för pappan i familjen, säger hon.

Mähkä valde därmed ett ersättningsbelopp som maken kan använda för att betala låneandelen. Efter det skulle han endast behöva betala det månatliga vederlaget och övriga vardagliga utgifter.

Mähkä märkte även en annan sak i samband med försäkringsutredningen. Eftersom hon har förmögenhet och tillgångar, till exempel investeringar och ett eget företag, skulle barnens arvsskatt vara ganska stor, cirka 100 000 euro. Mähkä överraskades av den stora skattesumman.

– Jag tycker att jag ännu är så ung att det har känts absurt att fundera på arvsskatt.

Hon har övervägt en placeringsförsäkring som lösning. Det är en sparform som gör det möjligt att investera i form av en försäkring. Vanligtvis får förmånstagarna summan som investerats i försäkringen redan före arvsskiftet och därmed även pengar att betala skatterna.

Merja Mähkä sitter på terrassen.
Under de senaste tio åren har investeraren Merja Mähkä uppmanat finländarna att investera. I år har hon funderat på hur nödvändig ett livförsäkringsskydd är för familjens ekonomi.

Både försäkringsskydd och investeringar har sin plats

Merja Mähkä är känd för att uppmana finländarna att göra som hon själv, det vill säga investera. Under de senaste tio åren har hon delat sina tankar och åsikter i böcker, kolumner, bloggar och podcasts. De senaste åren har hon även haft ett populärt Instagramkonto som handlar om ekonomi.

Även om Mähkä talar för att man ska investera, vill hon inte ställa investeringar och försäkringar mot varandra. Både försäkringar och investeringar är viktiga och hon ser en livförsäkring främst som en produkt som behövs i vissa livsskeden.

– Det lönar sig att ha en livförsäkring under de år familjen är mest sårbar, det vill säga när barnen är små och lånen stora.

Många finländare saknar dock ett livförsäkringsskydd. Enligt en undersökning som Näringslivets forskningsinstitut Etla gjorde för ett par år sedan har endast cirka var tionde finländare en livförsäkring. Det här så kallade livförsäkringsunderskottet kom fram även i LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning på våren: av 1 000 svarande saknade cirka varannan en livförsäkring.

Mähkä tror att många helt enkelt inte funderat på hur de närstående skulle klara om inkomsterna som den ena vuxna hämtar till familjen faller bort.

– Om maken eller makan går bort kan det komma som en överraskning att inkomstnivån sjunker och att det kanske inte längre går att leva vardagen såsom tidigare.

Mähkä var lite orolig för att det skulle kännas jobbigt och lite ångestfyllt att fundera på en egen livförsäkring. Det var en av orsakerna att hon inte gjort det tidigare. Upplevelsen var dock den motsatta. Hon kände lättnad över att fundera på hur saker och ting skulle ordna sig om hon dör och vilket försäkringsskydd hon skulle ta för att trygga familjens vardag.

– Diskussionerna var givande och inte alls dystra.

Teckna en livförsäkring som tillgodoser familjens behov

Ekonomiska ansvar, det vill säga eventuella lån och vardagliga utgifter samt inkomsterna och besparingarna påverkar storleken på livförsäkringsskyddet. Kom ihåg de här sex sakerna när du väljer storleken på livförsäkringsskyddet:

  1. 1.

    Dina närstående. Vems uppehälle ska tryggas om du eller din make eller maka dör? Hur skulle det påverka familjens utkomst och vardag?

  2. 2.

    Skuld. Dina skulder påverkar hur stort livförsäkringsskydd du behöver. Om du går bort, borde dina närstående klara av skulderna. Skulder går inte i arv men de ska betalas ur dödsboet.

  3. 3.

    Inkomster. Din inkomstnivå påverkar behovet av livförsäkring och hur stort skyddet ska vara. Hur mycket minskar familjens inkomstnivå om till exempel makens eller makans inkomster faller bort?

  4. 4.

    Annat skydd. Det lönar sig att beakta exempelvis skydd som arbetsgivaren erbjuder eller social trygghet som samhället erbjuder när du skaffar livförsäkring. Fundera på vilka risker du vill förbereda sig på, vilka risker andra har förberett sig på för din del och vilka risker som du själv ska bära.

  5. 5.

    Tidpunkt. En livförsäkring är alltid aktuell. Det lönar sig att ordna livförsäkringsskyddet i god tid så att du har det ifall något tråkigt händer. Det lönar sig även att kontrollera skyddet då och då. Förändringar i livet kan påverka behovet av livförsäkring.

  6. 6.

    Glöm inte att spara och investera. En bra tumregel är att skaffa försäkring mot risker som har en stor inverkan och spara till en buffert mot mindre risker. Genom att investera långsiktigt kan du trygga ditt uppehälle i framtiden och öka din förmögenhet.

Livförsäkring t.ex. 9,60 euro per månad. Räkna priset på en livförsäkring.

*) Exempelpriset har beräknats för en 40-åring med ett ersättningsbelopp på 70 000 euro och det innehåller en kundförmån på 25 % år 2024. Förmånen och hur stor den är bestäms årligen.

Artikeln har tidigare publicerats som ett kommersiellt samarbete.