Influensa kan snabbt ändra dina resplaner på lovet – det lönar sig att teckna försäkring i god tid
Genom att tvätta händerna ordentligt minskar du risken för influensa eller diarré som kan förhindra eller förstöra din resa. Resenärförsäkringen skyddar dig på resor under virussäsong förutsatt att du tecknat försäkringen i tillräckligt god tid.
Enligt LokalTapiolas skadestatistik var sjukdom den vanligaste skadehändelsen för resenärer i 2023. Att du själv eller en nära anhörig insjuknar är även en vanlig orsak till att resan annulleras.
Genomsnittsbeloppet för annullering på grund av den försäkrades plötsliga sjukdom var i 2023 nästan 500 euro men kostnaderna kan bli mycket högre.
– Influensa och andra infektionssjukdomar samt diarré är de vanligaste åkommorna som kan förstöra resan. Lärdomarna från coronapandemin, till exempel att tvätta händerna ordentligt, kan hjälpa dig att få en lyckad resa, säger Jussi Riikonen som är utvecklingschef för förebyggandetjänster vid LokalTapiola.
Allt fler finländare började åter resa efter pandemin. Statistikcentralens uppgifter visar att fritidsresandet utomlands vaknade till liv under sommaren 2023 då nästan lika många reste som före pandemin.
Riikonen rekommenderar att bekanta sig med riskerna i resmålet på förhand.
– Före resan lönar det sig att kontrollera att du har de vaccin som behövs. Om du har medicinering, ska du se till att ta med tillräckligt med medicin på resan. Packa medicinerna inklusive recepten i handbagaget så att du kan ta medicinerna även om din kappsäck försvinner eller kommer fram till resmålet senare än dig.
Kontrollera i god tid att du har gällande försäkringar
Om du trots alla förebyggande åtgärder insjuknar och resan annulleras, ersätter LokalTapiolas resenärförsäkring den andel av priset på den på förhand betalda resan som researrangören eller någon annan tjänsteleverantör inte är skyldig att återbetala. Maximiersättningen kan du kontrollera i försäkringsuppgifterna.
– Vid annullering kan ersättning betalas för till exempel flygbiljetter, inkvarteringskostnader och kostnader för hyresbil, om den försäkrade inte får återbetalning för dem. För att ersättning ska betalas för annullering, måste försäkringen gälla minst tre dygn före den planerade avresedagen. Det lönar sig alltså kontrollera i god tid att försäkringarna är i skick, säger Sari Laakso som är specialist i ersättningstjänsten vid LokalTapiola.
Resenärförsäkringen ersätter däremot inte till exempel ett läkarbesök före resan, men för sådana kostnader kan du söka ersättning utifrån en sjukkostnadsförsäkring.
Enligt Finanssialas senaste försäkringsundersökning som utkom år 2022, har en dryg femtedel av finländarna inte alltid en reseförsäkring som ersätter personskador när de reser. I åldersgruppen 18–29-år var andelen nästan 40 procent.
– En försäkring är ju förstås inte det första ungdomar tänker på när resan närmar sig och resfebern stiger. En resenärförsäkring som lämpar sig för ditt behov får du dock lätt med några klick via LokalTapiolas webbplats. När du har en försäkring, är det lättare att njuta av resan, säger Riikonen.
Fem tips på hur du får en smidig resa:
Tvätta händerna ordentligt. Tvätta händerna med tvål och vatten och använd handsprit.
Var noggrann med vad du äter och dricker, särskilt om du reser i områden där risken för diarré är hög. I till exempel södra Asien är risken för att insjukna i diarré 60–80 procent.
Förbered dig på risker i resmålet. Institutet för hälsa och välfärds
Resenärens hälsoguide innehåller landspecifika rekommendationer på hur du kan förbereda dig, till exempel information om vaccinationsbehov och hälsorisker i resmålet. Kom ihåg att ta med dig det europeiska sjukvårdskortet när du reser i Europa.Kontrollera att dina försäkringar gäller och att försäkringsskyddet är lämpligt för resan. Om du blir plötsligt blir sjuk eller råkar ut för en skada under en utrikesresa, kan du som kund i LokalTapiola ringa larmtjänsten på +358 800 0 4531.
Utrikesministeriet rekommenderar att du gör en reseanmälan när du reser utomland och särskilt om du reser i riskfyllda områden. Då kan de finska myndigheterna vid behov hjälpa dig i exempelvis en krissituation. Läs mer om reseanmälan
på utrikesministeriets sidor .
Källor: Institutet för hälsa och välfärd, utrikesministeriet, LokalTapiola
Artikeln publicerades ursprungligen i februari 2024 och uppdaterades i oktober 2024.