Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet29.8.2022

Tjugofyraåriga Otto köpte sin första bostad, en drömtvåa, efter att ha letat i nio månader: ”Jag blev ibland förblindad av bostäder vilka inte skulle ha varit de rätta för mig”

Det osäkra ekonomiska läget, högre räntor och inflationen gör att många nu talar om situationen på bostadsmarknaden. Vi träffade en ung man som berättade om vilka tankar han hade när han letade efter sin första egna bostad.Bekanta dig och köp

Läs även artikeln om en ung man som hittade en hyresbostad.

Tjugofyraåriga Otto Herranen som utbildat sig till ingenjör inom industriell ekonomi har nyligen köpt sin första bostad i Berghäll i Helsingfors. Herranen som tidigare bott i Esbo är på gott humör när han kommer till intervjun – livet i den egna bostaden har börjat bra.

- Att hitta den första bostaden tog länge och var ganska kämpigt och nu i efterhand känns det bra att berätta om processen för andra.

Herranen flyttade nyligen till det nya hemmet och hittills har allt gått som väntat. Lite ytor har snyggats upp och bostaden börjar kännas som ett hem. Resan från drömmen om en egen bostad till att hitta en lämplig och äntligen flytta in var dock inte enbart en dans på rosor.

Intresset för en urban livsstil gjorde Helsingfors lockande

Herranen började planera bostadsköpet för cirka ett år sedan. Han tittade först på bostäder i Alberga i Esbo men beslöt sig slutligen för att leta efter en bostad i stadskärnan av Helsingfors. Intresset för en urban livsstil lockade även om det var ganska utmanande att hitta en bostad.

- Processen tog en lång tid men ett bostadsköp är en stor investering och det lönar sig att vara noggrann och inte ha för bråttom. Att hitta en bostad gick inte i en handvändning utan det krävdes ett ihärdigt letande och många visningar. Som ung ensamboende är det överhuvudtaget inte så lätt att hitta en bostad du har råd med på den dyra bostadsmarknaden i Helsingfors, och det kan nog hända att du måste tumma lite på bostadens storlek. Jag hade tur då föräldrarna ville investera ett litet belopp i min bostad. De får givetvis tillbaka deras andel om jag i framtiden bestämmer mig för att flytta till en större bostad.

För att komma igång med köpprocessen gjorde Herranen en jämförelse av bostäder som är till salu i Helsingfors. Han tycker att det först lönar sig att kartlägga hurudana bostäder som är till salu, vad de kostar och i vilket skick de är. Då får du en bra bild av prisnivån och om du har råd med de bostäder som intresserar dig.

- En egen process var även att lämna anbud när jag hittade intressanta bostäder. Många av mina anbud antogs inte då konkurrensen var hård. Det finns tydligen en hel del människor som söker likartade bostäder. Bostaden jag slutligen fastnade för är på 38,5 kvadratmeter och finns i Berghäll.

Du kan försäkra dig om betalningsförmågan på många olika sätt

För de flesta är ansökan om bostadslån en central del av att köpa den första bostaden. Striktare villkor och högre räntor är nu aktuella och Herranen var på förhand lite fundersam över ansökningsprocessen. Slutligen gick det dock smidigt att jämföra olika lån och han tycker att banken han valde erbjöd ganska bra villkor och förmåner.

- Jag konkurrensutsatte bostadslånet hos några banker ett antal gånger. Med tålamod lyckades jag få bättre villkor.

Det osäkra ekonomiska läget oroar nu många unga som planerar att köpa bostad eftersom levnadskostnaderna ökar. Herranen är relativt optimistisk angående sin betalningsförmåga eftersom arbetsmarknaden är bra för ingenjörer inom industriell ekonomi.

- Enligt min åsikt finns det nog inte en optimal tidpunkt att köpa bostad. Du kan inte veta hur världen ändrar under de följande tio åren. Betalningstiden på lånet är lång och jag hade ett långsiktigt perspektiv när jag köpte bostaden i stället för att vänta på det perfekta tillfället.

Att hitta drömbostaden kräver tålamod

För en ung köpare kan det vara lockande att försöka hitta bostaden snabbt. Herranen berättar att han några gånger trodde sig ha hittat drömbostaden när han tittade på bostäder som på ytan såg bra ut.

- Jag blev en kort stund förblindad av bostäder vilka slutligen inte skulle ha varit de rätta för mig. När den största ivern lagt sig och efter att jag hade sovit på saken konstaterade jag ofta att bostaden troligtvis har egenskaper som kan påverka mitt framtida boende i den. Jag gjorde upp en Excel-lista med de viktigaste egenskaperna i alla intressanta bostäder, till exempel på utförda renoveringar, stadsdel, antal våningar och vederlag. Med hjälp av tabellen gick det sedan att avgöra om det lönar sig att ge ett anbud. Till exempel höga vederlag är ett stort minus eftersom det inte finns så mycket pengar kvar att använda efter amorteringen om vederlagen är höga.

Herranen berättar att han köpt bostaden för sitt nuvarande behov. Att flytta och leta efter en större bostad kan dock bli aktuellt i framtiden om han till exempel hittar en partner att leva med. Han tror att bostaden sist och slutligen är en bra investering som han kan sälja eller hyra ut vid behov.

Läs även: Andraårsstuderande Veikka, 20 år, hittade en trevlig hyresbostad i Helsingfors – ”Coronatiden fick mig att värdesätta helt nya saker i hemmet”

Ska du flytta eller teckna hemförsäkring? Det lönar sig att välja försäkringen med omsorg så att du får ett lämpligt skydd för dig, ditt hem och din lösegendom. Du kan läsa om LokalTapiolas hemförsäkringar här.