Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet24.8.2022

Andraårsstuderande Veikka, 20 år, hittade en trevlig hyresbostad i Helsingfors – ”Coronatiden fick mig att värdesätta helt nya saker i hemmet”

Det osäkra ekonomiska läget, högre räntor och inflationen gör att många nu talar om situationen på bostadsmarknaden. Vi träffade en ung man som berättade om vilka tankar han hade när han letade efter en hyresbostad.Bekanta dig och köp

Läs även artikeln om en ung man som köpte en egen bostad.

Hyresbostadsmarknaden går åter på högvarv. Veikka Hintikka som studerar statsvetenskap och bott i Helsingfors i ett år har trots det lyckats hitta en lämplig hyresbostad i Berghäll. Att hitta en hyresbostad på hösten kan vara svårt när inflyttningen ökar på grund av arbete och studier. Också Hintikka var lite oroad över om han ska hitta en hyresbostad.

- Jag flyttade till Helsingfors för ett år sedan för att arbeta och studera men då visste jag inte så mycket om de goda eller dåliga sidorna i olika bostadsområden. När jag var på permission från armén tog jag en titt på en liten bostad i Berghäll och bestämde mig genast för att hyra den. Jag ville nu fundera närmare på mitt boende och sade upp mitt tidigare hyresavtal. I augusti flyttade jag in i mitt nya hem, även det i Berghäll. Även om bostadsområdet är samma så känns min nya bostad mer som ett eget hem.

Utmanande att hitta en bostad i gott skick

Efter att ha tittat på flera olika bostäder i juli, listar Hintikka sina observationer om bostäderna på hyresmarknaden. Bostäder på eftertraktade områden i huvudstadsregionen kan vara i dåligt skick eller små men ändå dyra. Till en början var det överhuvudtaget svårt att hitta lediga bostäder.

- Först letade jag efter bostäder genom att kontakta hyresvärdarna men snart lade jag även upp på Tori att jag letar efter en bostad. Det fungerade bra och det var tiotals som tog kontakt och erbjöd bostäder. Även bostaden jag slutligen valde hittade jag den vägen. Många av bostäderna jag tittade på tilltalade mig inte. I några fanns det fuktskador och till och med mögel, ytorna var i dåligt skick eller utrustningen bristfällig. I värsta fall kan en lite hyresbostad till och med sakna dusch, men sådana bostäder övervägde jag nog aldrig.

Efter coronatiden märkte Hintikka att inställningen hos hans vänner som bor på hyra ändrat: miniettor lockar inte längre på samma sätt efter att restriktionerna upphävts. Han tror att coronan gjort att det blivit allt viktigare att ha en trivsam bostad som du känner dig hemma i.

- Jag ville även själv ha en större bostad som jag kan bo i en längre tid. Jag fattade tycke för min nuvarande bostad på 30 kvadratmeter under visningen, även om ytorna var i ganska dåligt skick. Slutligen målade jag väggarna själv och hyresvärden betalade målarfärgen. Jag tycker att det är viktigt både för hyresvärdarna och för hyresgästerna att man tar väl hand om bostäderna. Att försumma skötseln under en lång tid kan leda till att det krävs större renoveringar. Å andra sidan förstår jag att hyresvärden kanske inte år så ivrig att satsa på bostaden om den går åt på hyresmarknaden trots att den är i dåligt skick.

En hyresbostad nära vänner och universitetet kan vara dyr

Högre priser och den allmänna ekonomiska osäkerheten bekymrar även Hintikka. Hyrorna är höga särskilt i små bostäder i tillväxtcentra och levnadskostnaderna har ökat under den senaste tiden. Som statsvetenskapsstuderande funderar Hintikka över hyresbostadspolitiken även ur ett samhälleligt perspektiv.

- Det är klart att händelserna under den senaste tiden minskat ungas och studerandes förtroende för den ekonomiska situationen. Inflationen drabbar mest låginkomsttagarna, till exempel oss studerande. Det här märks till exempel som att studerande kan ha svårt att betala hyran för bostäder som finns i stadskärnan och hålla sin levnadsnivå om de inte arbetar vid sidan av studierna eller får ekonomisk hjälp på andra sätt. Därför är det inte möjligt för alla studerande att bo nära universitetet.

Hintikka säger att platsen var ett av de viktigaste kriterierna även för honom när han letade efter bostad.

- Att ha nära till universitetet, centrum och vänner är av stor betydelse när man bor ensam. Jag arbetar för att kunna betala hyran.

Studerande kan även få subventionerade bostäder, till exempel studentnationer och stiftelser erbjuder billigare bostäder än den privata sektorn. Köerna till dem kan dock vara långa.

Det viktigaste är att du känner dig hemma i bostaden

Nu när Hintikka har sitt letande över, vill han ge några råd till andra som letar efter bostäder. Det går att hitta en bostad som passar en studerandes budget även på den livliga bostadsmarknaden i Helsingfors.

- Viktigast är det att vara ute i god tid och vid mån av möjlighet undvika den livligaste tiden i början av hösten och vid årsskiftet. Ju tidigare du börjar leta efter en bostad, desto sannolikare är det att du hittar en trevlig bostad i gott skick, säger Hintikka.

- Det lönar sig även att i förhand fundera på hurudan bostad du vill ha och vilka brister du kan acceptera. Om du tänker bo länge i bostaden kan det hända att väggen med fel färg eller avsaknaden av spisfläkt börjar irritera men ett halvt år klarar du nog av det.

Unga bor ofta på hyra och har ett aktiv liv och då är det möjligt att prova på olika boendeformer, byggnadstyper  och områden. En hyresbostad kan du alltid säga upp och därför ska du inte stressa för mycket.

- Sist och slutligen är det viktigaste feelisen, det ska vara trevligt att bo i lägenheten!

Läs även: Tjugofyraåriga Otto köpte sin första bostad, en drömtvåa, efter att ha letat i nio månader: ”Jag blev ibland förblindad av bostäder vilka inte skulle ha varit de rätta för mig”

Ska du flytta eller teckna hemförsäkring? Det lönar sig att välja försäkringen med omsorg så att du får ett lämpligt skydd för dig, ditt hem och din lösegendom. Du kan läsa om LokalTapiolas hemförsäkringar här.