Säkerhet20.5.2022
Många funderar nu på att köpa en elbil – enkäten: så här skulle finländarna ordna laddningen av bilen Köp bilförsäkring
Laddning med vanligt hushållsuttag (s.k. Schuko) eller uttag för kraftström: Bilen levereras vanligtvis med en Schuko-laddningskabel som du kan använda till långsam laddning av bilen. Experter inom elteknikbranschen rekommenderar att ett vanligt eluttag endast används för sporadisk laddning och att laddeffekten begränsas till 8 ampere. En separat adapter eller laddningskabel kan behövas för kraftströmsuttaget.
Laddning med en separat fast installerad laddningsapparat: En planerad, trygg och hållbar lösning för laddning av elbilar. Möjliggör snabbare laddning hemma och till exempel belastningsstyrning. Kostar cirka 1 000–2 500 euro inklusive installation.
Före du börjar ladda ska du se till att elsystemet i byggnaden är i skick och att elanslutningen räcker till för att ladda bilen. Låt en sakkunnig bedöma helheten.
Om du laddar från ett Schuko-uttag eller kraftströmsuttag, försäkra dig om att uttaget är helt och i skick. Under stor eller långvarig belastning finns det risk för att ledningar, kopplingar och uttag överhettas eller att det uppstår en kortslutning. Försäkra dig om att differentialskyddet och säkringarna fungerar.
Använd helst laddaren som biltillverkaren levererat. Om du använder en annan laddare, försäkra dig om att den är lämplig och säker. Använd apparater enligt anvisningarna, följ deras skick och underhåll dem vid behov.
Använd aldrig en skarvsladd när du laddar. Ladda inte med el inifrån huset genom att dra ut en sladd till exempel genom dörren eller fönstret.
Om laddningskabeln hänger i luften lönar det sig att stöda den så att den inte skadas. Tyngden kan skada laddarens kabel och uttag.
Se till att det finns en fungerande brandvarnare i garaget om du laddar där. Sluta omedelbart ladda om eluttaget eller till exempel laddaren blir het när du laddar eller om en säkring går. Be en expert kontrollera elanläggningen.