Arbetsliv7.3.2022
Snabb vård vid arbetsolycksfall och identifiering av allvarliga skador har minskat dagarna av arbetsoförmåga med en femtedel
– Vi samarbetar aktivt med arbetsgivaren, företagshälsovården och andra hälsovårdspartners så att arbetstagaren kan återhämta sig så snabbt som möjligt efter ett arbetsolycksfall och återgå till arbetet. Det är viktigt framför allt för arbetstagaren själv, säger ersättningschef Janne Ruotsalainen vid LokalTapiola.
– Riskskador är till exempel axel-, knä- och handledsskador som uppstår när man faller. Våra ersättningshandläggare använder sig även av automatik för att snabbt identifiera sådana skador så att den skadade snabbt får vård. Specialistläkaren bedömer skadan och hur lämplig den föreslagna vården är enligt God medicinsk praxis, säger medicine direktör Ari Kaukiainen.
Kärnan i verksamhetsmodellen är att specialistläkarvården påbörjas snabbt och att kommande vårdåtgärder planeras tillsammans med företagshälsovården. Tack vare den effektiva modellen som grundar sig på samarbete har vi under de senaste fem åren lyckats minska det genomsnittliga antalet dagar av arbetsoförmåga med sju procent. Samtidigt har längden på långvarig frånvaro på grund av arbetsoförmåga minskat med cirka 12 procent.
– Försäkringsbolaget håller tät kontakt med kunden, företagshälsovården och vårdinrättningen och vi utvecklar kontinuerligt våra gemensamma funktionssätt. Vi har fått mycket beröm för verksamheten och vi tänker börja använda verksamhetsmodellen även inom andra försäkringsgrenar, säger Ruotsalainen.
– Vårdinrättningarna vi samarbetar med har i enlighet med senaste medicinska praxis ökat den icke-operativa vården och rehabiliteringen. Även om de svåraste skadorna ofta kräver operation, är en operation nuförtiden inte alltid den främsta vårdformen, utan det går även att uppnå lika bra eller till och med bättre resultat med andra metoder. Särskilt reoperationer betyder ofta att tiden av arbetsoförmåga förlängs avsevärt, säger Kaukiainen.