Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten
Ekonomi 9.2.2022

När är den rätta tiden att placera – ”velande kan minska avkastningen”

Många vill nu ha svar på placerarens evighetsfråga, när är den rätta tiden att placera? Expertens enkla råd är att slut vela eftersom du då kan gå miste om avsevärd avkastning.

”Är det nu jag ska placera?” Det är en fråga LokalTapiola Länsi-Suomis kundrelationsdirektör Johanna Narmio får höra ofta när hon träffar kunder. Hon har ett patentsvar på frågan.

- Det viktiga när du ska spara och placera är inte när du börjar utan att du överhuvudtaget börjar. När kurserna faller är det lätt hänt att du velar och plötsligt är kurserna åter på toppnivå. Det kan igen minska din iver att placera och leda till att du skjuter upp sparandet.

Diversifiering har ofta jämförts med ”gratis lunch” för placeraren. Vid fondsparande får du ett dukat bord men att skjuta upp sparandet kan minska på avkastningen.

- Jag vet situationer där väntan på den perfekta tidpunkten och velande lett till att man gått miste om avsevärd avkastning. I en värld där räntorna är nära noll lönar det sig inte att ha pengarna på kontot – i synnerhet inte om du vill ha avkastning, säger Narmio.

Vid kortfristiga placeringar är riskerna förstås större än i långsiktiga placeringsplaner. För en långsiktig placerare lönar det sig att ha is i magen.

- Våra portföljer med en måttlig andel aktieplaceringar har relativt låg risk i alla marknadssituationer men givetvis sjunker även värdet på dem då och då. Om någon marknadsför en portfölj vars värde aldrig sjunker kan du ignorera det eftersom sådana portföljer inte finns, säger Narmio.

Snabbare marknadscykler gör det allt viktigare att hålla fast vid placeringsplanen

Enligt Narmio är en stor förändring under de senaste tio åren att marknadscyklerna blivit snabbare. I början av 2000-talet gick marknaderna upp och ner i cykler på flera år, nuförtiden kan det ske flera nedgångar och uppgångar under ett år.

Placerarna verkar ha vant sig vid att det är det ”nya normala” och någon panikstämning har inte uppstått. Däremot har det blivit vanligare att leta efter alternativ till aktier och räntor.

- För de som letar efter alternativ kan vi erbjuda till exempel fastighetsportföljer och portföljer med omfattande diversifiering vilka även innehåller kapitalinvesteringar, säger Narmio.

Narmio har även ett patentsvar att ge på de snabbare marknadscyklerna.

- Efter att du börjat spara är det viktigast att du fortsätta spara på ett planmässigt sätt, påminner Narmio.