Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet17.12.2021

Granar och tv:n som faller, ljus som orsakar bränder – låt inte dessa skador förstöra julfirandet

I många hem är det granen, julpyntet och ljusen som gör julen. Före julhelgen ska det givetvis även storstädas. Julen märks även hos försäkringsbolagen. Vi samlade några tips på hur du kan undvika skador under julen.Bekanta dig och köp

Nu tändas tusen juleljus. Julpyntet kommer fram och granen tas in. Kvällen före julafton är julstöket i full gång.

Att julfirandet börjar märks även hos försäkringsbolagen. Vi gick igenom skador som under de senaste åren ersatts utifrån LokalTapiolas hemförsäkringar för att hjälpa dig att förebygga skador och slippa tråkiga överraskningar på julen.

1. Tv:n eller värdefulla föremål faller lätt under julstädningen

Många anser att julen kräver en ordentlig julstädning. För att undvika stress och förargliga skador kan det dock vara bra att inte gå fram alltför hårt med dammsugaren. De senaste jularna har LokalTapiola ersatt tiotals skador då till exempel tv:n eller datorn fallit under städningen. Vi gick igenom skador som inträffat under dagarna före jul fram till nyår i samband med städning.

- Slagen till dammsugaren fastnar lätt i hörnet av tv:n och fäller den. Tv:n faller även lätt från tv-bänken när man flyttar möbler eller om städaren kolliderar med den. Det kan även hända att skaftet till moppen söndrar tv-rutan, säger projektchef Antti Määttänen vid LokalTapiola som gått igenom vilka skador som brukar inträffa under julen.

Under städningen är det inte heller helt ovanligt att en lampa eller telefonen faller i golvet. Den omfattande hemförsäkringen täcker skador när ett föremål plötsligt och oförutsett går sönder förutsatt att försäkringen inkluderar bräckageskydd.

- Skador under städning inträffar förstås året runt men så här under julen hoppas man att folk slipper dem så att det går att titta på julprogram och utlysningen av julfreden på en hel tv, säger Määttänen.

Läs även: Gick telefonen sönder? Så här kan du göra vid en skada

2. Granen kan falla eller orsaka en vattenskada

Före du skaffar julgranen är det bra att välja ut en lämplig plats för den och se till att julgransfoten är hel och fungerar. I december-januari under de senaste åren har LokalTapiola fått många anmälningar om skador som skett när julgranen flyttats eller fallit. Granen bör placeras på en plats där den inte är i vägen eller till exempel söndrar lösegendom om den faller.

Det är också vanligt att vattnet i julgransfoten skadar golvet.

- Om granen faller utan att någon märker det eller julgransfoten läcker kan vattnet skada golvytan om man inte upptäcker skadan tillräckligt snabbt. Det kan alltså löna sig att inte lämna granen stående i en vattenfylld julgransfot om du tänker åka och hälsa på släktingar över nyåret.

- Du kan även förebygga vattenskador genom att lägga ett plastunderlägg under julgransfoten eller julgransmattan och då och då kontrollera att allt är i sin ordning.

3. Elden är vacker men var försiktig

Ljus och marschaller sprider ljus och stämning under julen. Många använder dem för att skapa julstämning i till exempel julbastun eller på gården. Med elden ska man dock alltid vara försiktig. Ljus orsakar varje år många allvarliga bränder och enligt räddningsväsendet avled fyra personer i sådana bränder förra året.

- Om du genast märker att elden är lös klarar du kanske av att släcka den med till exempel en brandfilt. Därför lönar det sig att ha tända ljus och eld endast på sådana platser det finns människor och elden kan övervakas. Om du till exempel har tända ljus i bastun ska du släcka dem senast när du badat färdigt.

Varje år ersätter LokalTapiolas hemförsäkringar tiotals brandskador som orsakats av ljus och marschaller. Lyckligtvis är de flesta skador relativt små och folk har klarat sig undan med brända textilier eller bordsytor men då och då orsakar elden större förstörelse. Elden kan överraska på många sätt.

- Under de senaste åren har vi tagit emot anmälningar där värmeljus som stått på bordet bakom en öppen laptop bränt hål i skärmen. Endast en liten låga kan under en kort tid orsaka överraskande mycket skada, säger Määttänen.

Om det under julen inträffar skador i hemmet eller i fritidsbostaden kan du få ersättning för skador på fastigheten eller lösegendomen utifrån hemförsäkringen. De mer omfattande hemförsäkringarna ersätter även om lösegendom plötsligt går sönder. Om du är försäkringskund hos LokalTapiola hittar du närmare anvisningar för skadesituationer här.