Hälsa10.9.2021
Många försträckningar, bett och sår under valpboomen – veterinären ger fem råd för att få hunden att bete sig väl Mer om djurförsäkringen
Börja genast vänja hunden vid skötsel och vård. Börja genast vänja valpen vid daglig skötsel. Vänj valpen med att du granskar den mellan tårna, böjer på tår och ben, klipper naglarna, rengör och undersöker ögonen, granskar och rengör öronen, granskar könsorganen, granskar munnen och borstar tänderna och vid behov sköter, plockar och borstar pälsen. De här sakerna ska tränas dagligen åtminstone de första 6 månaderna. Anvisningar på YouTube i kanalen Veteva.
Låt vaccinera din hund tidigt. Du kan låta vaccinera hunden tidigt, redan vid 8 veckors ålder. Då kan du försiktigt börja socialisera hunden redan vid 10 veckors ålder och med tanke på vad antalet hundmöten är i Finland så har den ett tillräckligt vaccinationsskydd vid 14 veckors ålder och fullt skydd vid 16 veckor. Den bästa socialiseringsperioden för hunden är vid 8-16 veckors ålder. Om valpen vaccineras först vid 12 och 16 veckors ålder och du utgår från att vaccinet nått full effekt efter 4 veckor från den sista vaccineringen, det vill säga när hunden är 20 veckor gammal, är den bästa socialiseringsperioden ohjälpligt förbi. En extra vaccinering kostar 40-50 € men det betalar sig mångfaldigt i form av en social och öppen valp.
Börja hundskolan tidigt. När du låtit vaccinera hunden tidigt lönar det sig att föra den till en valpskola snarast möjligt, till exempel redan vid 12 veckors ålder. I valpskolan lär sig valpen att iaktta andra valpar på tryggt avstånd och ägaren och valpen kan tillsammans skapa ett förhållande som bygger på förtroende och tillförlitlighet även vid störande situationer. Under de första 6-8 månaderna är det bra att delta i flera valp- och fortsättningskurser med hunden så att hunden genom handledd träning säkert lär sig grunderna till ett bra beteende och samarbetet mellan dig och hunden förbättras. Att träna i skolan är något helt annat än att träna hemma eller medan du rastar hunden och i skolan sammansvetsas du och hunden till ett bra team. Det lönar sig att satsa tillräckligt med tid och pengar på kurserna eftersom de är ett förmånligt sätt för dig och hunden att få en bra gemensam framtid. Man har ordnat kurser på ett tryggt sätt under hela coronapandemin och därmed är pandemin ingen ursäkt att skippa dem.
Låt hunden bekanta sig med olika hundar av olika storlek. Det lönar sig att låta hunden bekanta sig med andra hundar när du rastar den eller helst på en avtalad träff. I olika grupper i sociala medier kan du höra dig för efter valpträffar eller snälla vuxna hundar som valpen tryggt kan bekanta sig med i smågrupper på 1-4 hundar. Givetvis måste alla hundar vara friska och helst vaccinerade.
Kontakta genast en hundtränare om hunden har beteendeproblem. På webbplatsen för Suomen Eläintenkouluttajat hittar du behöriga tränare. En problemhund kan ha problem som beror på själva hunden men ofta ligger problemet i kommunikationen mellan hunden och människan och i många fall är det människan som orsakar problemet. Människan ser sällan sina egna fel och om hon gör det klarar hon sällan av att avhjälpa dem. Vid problem är det därför bra att genast kontakta en tränare så att en neutral person kan hjälpa innan problemet blir värre.