Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Hälsa24.3.2020

Sällskapsdjur och corona – borde sällskapsdjurägarna bli oroliga?

Spridningen av coronaviruset oroar också sällskapsdjurägare. Vi har samlat ihop svar på de vanligaste frågorna om coronaviruset och sällskapsdjuren. DjurHjälpen hjälper vid sällskapsdjurens hälsobekymmer även hemifrån soffan.  Kunder med sällskapsdjurförsäkring kan med låg tröskel fråga råd av en distansveterinär varje dag klockan 7-23.Mer om djurförsäkringen

Man vet inte att katter eller hundar skulle ha insjuknat, överfört eller smittat coronaviruset COVID-19 till människor eller andra djur. Enligt distansveterinär Eva Kaisti i LokalTapiolas distansveterinärtjänst DjurHjälpen kan man inte helt utesluta detta med den kunskap vi har just nu, men med normalt bondförnuft kommer man långt även i denna situation.

-Enligt aktuell kunskap finns det inga behov av att vidta särskilda skyddsåtgärder vad gäller sällskapsdjur.  Vid insjuknande i vilken som helst infektionssjukdom är det dock bra att undvika onödig hantering av djur och att tvätta händerna noggrant, till exempel före du hanterar sällskapsdjurens mat, säger Kaisti.

Förbered dig särskilt när det gäller ett sällskapsdjur som är kroniskt sjuk

Under coronavirusepidemin lönar det sig för sällskapsdjurägaren att vara beredd på svårigheter att besöka en veterinär, såsom på grund av karantän efter insjuknande.  Om ditt sällskapsdjur har en kronisk sjukdom,  kan det vara bra att gå igenom medicinlagret och receptsituationen. Enligt Eva Kaisti är det bra att ha några månaders  medicinbehov i lager och recept som är i kraft fram till sommaren 2020.

Det är bra att fråga om ett kontrollbesök behövs hos den veterinär som tidigare fysiskt har undersökt och behandlat sällskapsdjuret. När krisen förvärras kan djurklinikerna bli tvungna att annullera icke brådskande åtgärder och prioritera akuta patientfall.

-Om ditt sällskapsdjur till exempel behöver epilepsimediciner är det bra att fastställa medicinnivåerna nu och att justera medicinen vid behov. Om djuret får blodtrycksmedicin på grund av njurarna, är det bra att kontrollera blodtrycket och njurvärdena. Om ditt sällskapsdjur använder hjärtmedicin, ska man åtminstone lyssna på hjärtat och även undersöka med ultraljud, om det är länge sedan man gjort en ultraljudsundersökning. Om sällskapsdjuret regelbundet får värkmediciner är det skäl att genom en allmän undersökning kontrollera sällskapsdjurets smärttillstånd och att ordinera ytterligare medicinering vid behov, säger Kaisti.

Det är bra att reservera hemma en rimlig mängd mat åt sällskapsdjuret. Även under coronavirusepidemin ska sällskapsdjuret rastas ute normalt. Vid behov kan du be någon närstående eller grannar att rasta ditt sällskapsdjur.

Även i motionsspåret är det bra att hålla det rekommenderade avståndet på två meter till andra människor när hundarna nosar på varandra. Det finns inga behov av att begränsa hundarnas arttypiska umgänge.

Fråga om hjälp per telefon från distansveterinären eller kliniken före du åker till kliniken

Distansveterinärerna i DjurHjälpen och i andra distanstjänster kan på distans sköta till och med 70 procent av patienterna med produkter som kan köpas fritt och med receptfria egenvårdsprodukter. Enligt läkemedelslagen får man inte för närvarande ordinera receptmediciner per distans. Distansveterinären kan ändå sköta en stor del av akutfallen och ge anvisningar till ägare av kroniskt sjuka sällskapsdjur.

- Det lönar sig definitivt att fråga råd av en distansveterinär innan du åker till en överbelastad klinik, om det inte är fråga om en direkt receptförnyelse. Nu under coronavirusepidemin lönar det sig inte att åka direkt till en klinik, utan ring alltid på förhand, påminner Kaisti.

Vad göra om sällskapsdjurägaren har insjuknat i coronavirus?

Ifall sällskapsdjurägaren har insjuknat i coronaviruset är det bra att också undvika fysisk kontakt med sällskapsdjuren. Händerna ska tvättas före och efter man hanterat djuret. Den som insjuknat i  coronaviruset eller annars är flunsig ska inte i denna situation åka till en klinik.

- Det är viktigt att du informerar veterinärkliniken på förhand om sällskapsdjurets symptom och även berättar om din egen situation. Veterinärkliniken bör vidta skyddsåtgärder om djuret som tas till kliniken har varit i kontakt med en person som insjuknat i coronaviruset, säger Kaisti.

Alla djurkliniker iakttar för närvarande de anvisningar som Livsmedelsverket och THL gett. Det är önskvärt att bara en person kommer med sällskapsdjuret till kliniken. Man får inte föra djur till kliniken, om ägaren har några som helst symptom på förkylning eller har varit i kontakt med en person som har insjuknat i coronaviruset eller som har återvänt  från utlandet inom 14 dagar. På mottagningar ska man begränsa kontakter mellan människor och det är bra att vänta på sin tur utomhus eller på minst 1-2 meters avstånd från andra människor.

Kunder med sällskapsdjurförsäkring – såhär frågar du om råd i DjurHjälpen

  1. 1.

    Ladda ner DjurHjälpen till din telefon från applikationsbutiken.Identifiera dig med dina bankkoder för att hämta försäkringsuppgifterna.

  2. 2.

    Fyll i uppgifterna om sällskapsdjuret.

  3. 3.

    Kontakta distansveterinären i chatten via tassknappen.

  4. 4.

    Veterinären utreder sällskapsdjurets hälsotillstånd och hänvisar vid behov till en klinik. Du får vårdanvisningarna till din e-post och ersättningsärendet tas automatiskt upp till handläggning.

Aktuell

Se fler aktuella ärenden