”Det var en konstig natt. Jag hade vant mig vid, att när jag vaknade på morgonen kontrollerade jag först om Päivi andades eller inte. Den natten då jag vaknade vid fyra tiden andades hon inte längre. Då satt jag där på sängkanten i fyra fem timmar och såg solen gå upp. När barnen vaknade, stod jag plötsligt och kokade havregrynsgröt åt dem.”
Detta berättar Rasmus 33 år, socionomstuderande, ensamståendepappa, kock, trummis och änkling. Rasmus fru Päivi dog av en ovanlig cancerform en sommarnatt för sex år sedan.
Familjens två barn är nu redan i skolåldern, men när Päivi blev sjuk var den yngre bara 6 månader och den äldre bara drygt två år gammal.
Rasmus säger att fruns bortgång har inneburit en enorm ändring i livet. Inget är som tidigare. Det är svårt att ens förstå att en småbarnsmamma har avlidit.
- Man måste bara lära sig att leva med det. Det är förvånande att ju närmare döden en människa är desto snävare blir framtidsutsikterna. Efter diagnosen kom tanken, att kan man överhuvudtaget planera för ett halvår framåt. Alltefter sjukdomen framskred, funderar man på vad man ska göra om en månad. Och när tiden framskrider funderar man på, om man kan göra något om en vecka. I något skede är man vid den punkten att man tänker bara en timme framåt.
När en nära anhörig har dött, börjar detsamma i andra riktningen. Så småningom en dag åt gången börjar man planera livet på lite längre sikt. ”När man talar om att klara sig genom sorgen, tror jag, att det just handlar om förmågan att tänka på och planera framtiden.”
UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"04652ba6-d1a6-4fd1-a8aa-37e03fe34c2b","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"4c37c574-27a6-5ac3-b16b-76e7a82b9d42","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=62DwQYOqHyY","altText":null,"contentful_id":"04652ba6-d1a6-4fd1-a8aa-37e03fe34c2b","internalName":"2702 Rasmuksen video 1 ruotsinkielinen","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}
En allvarlig sjukdom och dödsfall innebär stora förändringar i familjens ekonomi när inkomsterna från den andra vuxna uteblir. Rasmus berättar, att även om Päivi och han hade livförsäkringar och även några besparingar, så har han först efter Päivis död lärt sig att spara.
- Jag har aldrig förberett mig för sämre tider. Förr tänkte jag alltid att om det blir någon större utgiftspost så nog klarar jag det på något sätt. Nu orkar jag inte längre med den bergochdalbanan, att ibland har jag pengar och ibland inte. Speciellt när man har barn, måste man tänka på ett annat sätt. Nuförtiden försöker jag spara och verkligen överväga, vart jag lägger mina pengar.
Rasmus lärde sig till och med att placera. Från sina egna medel placerar han i direkta aktier, men för barnen har han byggt upp fondportföljer. Dit går varje månad pengar från den familjepension som barnen får.
Det är ännu över tio år tills barnen blir myndiga. Portföljerna hinner växa ganska bra med hjälp av ränta på ränta effekten. När de är myndiga har de ett fint boägg till sin användning. Även läran om sparande har blivit bekant.
Även om familjens vardagsekonomi enligt Rasmus snurrar bra utan makan, så inverkar avsaknaden av den andra speciellt mycket på större ekonomiska planer.
- Jag saknar mest att jag skulle kunna fråga vad hon tycker om detta köp. Är vi så modiga att vi skulle våga ta ett så här stort ekonomiskt steg. Sådant bollande kan jag inte göra.
Tung byråkrati och att finna styrka
Rasmus säger att han blev förvånad över mängden byråkrati och alla saker som ska skötas i samband med ett dödsfall. Prästen, kyrkan, begravningsarrangemangen, magistraten, banken, ansöka om stöd. Aktörerna är många. Det svåraste är att man blir tvungen att om och om igen förklara samma saker för alla.
Rasmus gjorde upp en lista för att klara allt och sedan åtgärdade han en sak åt gången från listan. Ändå blev saker ogjorda. Ett år efter Päivis dödsfall kom en påminnelse om låneböcker som inte returnerats till biblioteket. Till all lycka skötte en förstående bibliotekarie saken.
Ett annat viktigt tips som gäller dem som ska grunda ett gemensamt hushåll.
- Jag rekommenderar att man ska titta på vilka avtal man ingår. När man som ung och kär bildar ett gemensamt hushåll, ska man vara noggrann när man öppnar konton så att inte bara den ena är kontots primära ägare, ger Rasmus som tips.
- Det kan vara en bra idé att skriva ner och dela lösenorden till de viktigaste funktionerna och tjänsterna. Man kan gömma dem på ett gemensamt ställe. Jag har ännu idag inte fått Päivis konto på Facebook avslutat.
UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"04a94764-b1dd-411a-b1bc-9c01dc902f63","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"3059576f-ca07-532b-b624-385bd85d6279","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=6E59jgcwMV8","altText":null,"contentful_id":"04a94764-b1dd-411a-b1bc-9c01dc902f63","internalName":"2702 Rasmuksen video 2 ruotsinkielinen","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}
Ny riktning i livet
Päivis sjukdom och dödsfall ändrade fullständigt livet för Rasmus och barnen. Rasmus ändrade även livsinriktningen. Han studerar till socionom och lösningsorienterad terapi. Han drömmer om att specialisera sig i psykoterapi.
- När jag har sett en annan människa förlora sin funktionsförmåga och slutligen dö, så märkte jag att jag har styrka och förmåga att hjälpa i en sådan situation. Jag klarade av att vara närvarande och se vilka saker som verkligen betydde något när den andra var ängslig. Efter Päivis död tänkte jag att jag borde använda den här kraften till något bra.