Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet25.7.2019

Väglus eller kung på campingen? 12 tips för att bli bättre karavanare

Sabina och Henri med sin bonusfamilj körde runt i Finland i två veckor med en husbil.  Nu ger de sina tips för en lyckad karavansemester.Läs mer och köp

Sabina, Henri, Lise och Felicia körde runt i Finland i två veckor. Resan startade i Esbo och gick via östra Finland till Uleåborg och sedan längs västkusten tillbaka hem.  Allt gick inte enligt planerna men resan var trevlig.

Läs första delen av berättelsen här, andra delen här och tredje delen här. Fjärde delen hittar du här. Femte delen kan du läsa här.

Karavanarfamiljens resa lyckas med dessa 12 tips


Var inte rädd för att ställa dumma frågor eftersom många saker kan överraska dig. Ta reda på hur vattentanken och uppvärmningen fungerar. Och hur ska man hantera gasen? Gå igenom allt ordentligt eftersom vid en problemsituation mitt i natten är det inte lätt att komma ihåg ens goda råd.

2. Packa bara med nödvändiga saker

Vad som är nödvändigt betyder olika saker för olika människor. Henri hade hela strumplagret med på resan och alla strumpor användes under resan. Man ska inte heller snåla för mycket. Av någon anledning trodde vi att vi skulle klara oss med två handdukar. De räckte inte riktigt till!

3. Ta med kläder för alla väder

Det var för det mesta kallt under hela resan så långkalsonger, varma jackor och yllestrumpor användes flitigt. Vi förstod inte att ta med tillräckligt med varma täcken så ibland blev det kallt under nätterna. I slutet av resan blev det sommarvärme och det var roligt att få använda kläderna för varmare väder.

4. Ta med små kastruller och en liten stekpanna - och glöm inte vattenkanistern

Vi hade med normalstora kastruller och stekpannor. När man ställde en kastrull på gasspisen så rymdes inget annat på spisen. Vi hade beslutat att vi inte under resan ska köpa något sådant som vi inte behöver senare, men såhär efteråt tänkt borde vi ha investerat i mindre kastruller. Vi använde inte vattnet från vattenkranen i bilen utan vi använde egna vattenkanistrar som vi fyllde i.

5. Kör bara så långt du orkar

Förarens ork är mycket viktigt men det är bra att komma ihåg att det även finns andra passagerare i bilen. Barn orkar inte lika långa sträckor som vuxna. En bra tumregel vad gäller förarens trötthet och humör är: när andra bilister börjar ta på nerverna, är det dags att vila.

6. Var beredd att förkasta planer

Vi hade planerat vår rutt noga i förväg men vi följde den ändå inte.  Hemma kändes allt så annorlunda än under resan. Om planen inte fungerar lönar det sig inte att bita fast vid den. I vår familj skulle Sabina ha velat semestra i städerna, hon skulle gärna ha besökt Tammerfors och Raumo. Vi beslöt gemensamt att om vi även skulle besöka dem skulle resan bli alltför stressig. Det är viktigt att ingen planerar resan ensam, utan besluten görs tillsammans.

7. Gör en miniplan för resan

Detta kan även kallas läsordning för en dag. Du startar resan pigg och rutten läggs in i navigatorn genast i början av resan. Det är skäl att redan på förhand fundera på tömningen av gråvattentanken och septitanken dvs. den kemiska toaletten. Vi märkte också att även allt annat avfall ska tömmas alltid när det är möjligt. Du hittar nödvändigtvis inte ett ställe när det behövs. Vi var alldeles chockade över hur mycket skräp som kastas ut i naturen på rastställen. Vi samlade ofta upp och förde skräp till soptunnor.

8. Trivs - alltså håll bilen ren

Den ena av oss skrattade och undrade varför vi måste ta med en handdammsugare. Nå den visade sig vara mycket nödvändig. När fyra människor delar ett litet utrymme blir det lätt och snabbt stökigt. Innan du startar resan är det också bra att kontrollera att bilfönstren och takluckorna är stängda och att dörrarna och  lådorna är låsta. Annars flyger saker omkring i bilen.

9. Kom ihåg trafiksäkerheten

En husbil är stor och tung så det är skäl att vara extra försiktig och att ta hänsyn till andra. Det går inte att köra om hur som helst och man ska komma ihåg säkerhetsavstånden. Bromssträckan för en stor bil är förvånansvärt lång för en oerfaren förare. Trafikkulturen verkar blomstra mellan karavanarna eftersom alla resenärer med husbil och husvagn som vi träffade var mycket hänsynsfulla och vänliga.

10. Ta med något att syssla med och mellanmål för barnen

Spel, böcker, resespel och ibland även iPad fungerar bra. Att resa är ett bra sätt att lära barnen att tänka att skenbar långtråkighet även erbjuder möjligheter.

11. Gnäll inte -  ta hänsyn till andra

Det är en bra regel även annars i livet men dess betydelse betonas i en husbil. När man hela tiden befinner sig nära varandra i ett litet utrymme är det bra att förhålla sig med värme och tålamod gentemot varandra.  I exceptionella förhållanden kan man bekanta sig med familjemedlemmarna på ett helt nytt sätt bara man tar sig tid för att lyssna och prata. Ibland är det också skäl att ta egen tid och att göra något ensam eller med ett mindre gäng. Det lönar sig inte att använda tid på att klaga över vädret eftersom det alltid finns något att göra.  Vårt motto var att vi är riktiga lyckostar som får njuta av livet i ett omväxlande landskap och stanna nästan var som helst.

12. Börja inte jobba dagen efter hemkomsten

Vi har erfarenhet av detta. Vi sov alla länge morgonen efter hemkomsten. Och vi sov också middag.