Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet18.7.2018

Ett ämbar kan rädda en människa som håller på att drunkna – såhär kan ett vanligt plastämbar rädda

Kan du rädda en människa som hamnat i vattnet? Livräddning är till och med möjligt med hjälp av ett ämbar - läs här hur ett vanligt plastämbar kan användas som livräddningsredskap?

I en nödsituation borde alla finländare kunna rädda en närstående som hamnat i vattnet.  Därför vill LokalTapiola och Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund öka människornas kännedom och praktiska kunskaper samt säkerheten till sjöss.

- Alla som vistas vid vatten borde vid behov kunna rädda en närstående som hamnat i vattnet. Särskilt viktigt är det att ta hand om kompisarna. Man ska inte låta någon åka ut med båt utan korrekt påklädda flytvästar eller gå och simma ensam.  När barnen är med, säkerställer man sig om att en vuxen har ansvaret över barnens säkerhet och ständigt har de simmande barnen under uppsikt, påminner LokalTapiolas riskhanteringschef Sami Sallinen.

- En människa som håller på att drunkna kanske varken ropar eller viftar med armarna och drunkningen kan ske på några minuter.  Därför är det viktigt att man håller sina närmaste under uppsikt även i helt vanliga situationer på en bekant strand och redan på förhand vet hur man ska agera ifall någon råkar ut för en nödsituation.

Om man hamnar i vattnet är det viktigt att agera raskt och lugnt.  Ifall man själv hamnar i en nödsituation i vattnet ska man genast ropa på hjälp och försöka att inte hamna i panik.  Om det däremot är någon annan, en vän eller en familjemedlem som råkar ut för en nödsituation i vattnet, kan utöver en livboj till exempel även ett helt vanligt ämbar vara till hjälp.

Såhär räddar du en människa med ett ämbar:

 1. 1.

  Häll lite vatten i ett ämbar för att ge extra tyngd och för att det ska vara lättare att kasta ämbaret.

 2. 2.

  Håll i handtaget och kasta ämbaret till den som ska räddas.

 3. 3.

  Be att den nödställda vänder ämbaret upp och ner i vattnet och kramar om ämbaret.

 4. 4.

  Be att den som ska räddas håller sig fast vid ämbaret och simmar lugnt mot stranden.  Hjälp den nödställda upp ur vattnet och kalla på extra hjälp vid behov.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"nodeType":"embedded-entry-block","data":{"target":{"sys":{"id":"686bfbb5-6205-467d-9095-9f22f5f5c2a9","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[]}
reference entry: {"id":"2c7615ad-4c10-541d-abca-8bb201906103","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=v0Fj-YAK1WA","altText":null,"contentful_id":"686bfbb5-6205-467d-9095-9f22f5f5c2a9","internalName":"1807 Ämpäripelastus video SWE","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}

När du ser en människa som hamnat i vattnet, tillkalla omedelbart hjälp.  Gör räddningen synlig och ring genast 112. Ifall du inte har tillgång till en livboj eller ett ämbar, sök i närheten efter något annat lämpligt redskap såsom till exempel en vattenkanister. Hoppa i vattnet och håll din blick på den som ska räddas, försök lugna ner denne när du närmar dig och räck över redskapet.  Dra den nödställda i säkerhet.

Kom alltid ihåg de fyra nyckelorden för räddning: larma, lugna ner, redskap, rädda.

Såhär simmar du och är ute med båten tryggt:

 • Ta alltid med en kompis när du ska simma eller bada bastu.

 • Simma längs med stranden så att fötterna vid behov når botten.

 • Innan du hoppar i vattnet ska du säkerställa dig om att det inte finns något farligt under vattenytan.

 • Övervaka barnen extra noga vid vatten, ha dem inom räckhåll.

 • Ta alltid på dig en flytväst när du är ute med båten och kontrollera båtens utrustning.

 • Ladda ner appen 112 i din mobiltelefon.

 • Kom ihåg att alkohol inte hör hemma till sjöss.