Gå rakt till innehållGå rakt till sidfoten
Säkerhet28.5.2018

LokalTapiola förbättrade skyddet i sina kaskoförsäkringar för att även omfatta skador på parkeringsplatser

Nästan hälften av alla trafikskador inträffar på parkeringsområden. Försäkringsbolagen blir årligen kontaktade över 40 000 gånger gällande skador som inträffat på parkeringsplatser. I merparten av skadorna åker den som vållat skadan fast. Ändå får försäkringsbolagen årligen kännedom om skadefall där bilägaren bara hittar sin bil tillbucklad på parkeringsplatsen.Jämför och köp

Över 60 procent av bilisterna lämnar en lapp eller väntar tills bilägaren återvänder när de har kolliderat med en annan bil på parkeringsplatsen. Överraskande många berättar dock att de gör detta bara om nån har sett olyckan. LokalTapiola förbättrade skyddet i sina kaskoförsäkringar för att även omfatta skador på parkeringsplatser.

- En klar majoritet av finländarna tar ansvar om de kolliderar med någon annans bil på parkeringsplatsen.  De lämnar antingen en lapp eller väntar på bilens ägare. Något överraskande gör drygt 18 procent ändå det bara om nån ha sett det som inträffat, berättar LokalTapiolas direktör för motorfordonsförsäkringar Tapani Alaviiri.

Av de bilister som svarade på LokalTapiolas enkät Vardagsgranskning berättade 4 procent att de aldrig lämnar sina kontaktuppgifter eller väntar på bilägaren om de har kolliderat med en annan bil på parkeringsplatsen.

Enligt LokalTapiolas skadestatistik var reparationskostnaderna över 1 000 euro i mer än hälften av de skador som inträffade på parkeringsplatserna i fjol.

LokalTapiola utökade skyddet för sina omfattande kaskoförsäkringar

LokalTapiola förbättrade skyddet i försäkringarna Lyxkasko och Omfattande kasko för att även omfatta skador som inträffar på parkeringsplatser. En ny parkeringsförsäkring ersätter utan bonusförlust skador som ett okänt fordon har orsakat en parkerad bil.  Parkeringsförsäkringen trädde i kraft för nya och nuvarande kunder från 26.5.2018.

LokalTapiolas kaskoförsäkringar för person- och paketbilar har också utökats med en djurkollisionsförsäkring som tidigare bara fanns i Lyxkaskoförsäkringarna och som ersätter bilens skador om man kolliderar med ett annat djur än ett hjortdjur.  Kollisioner med hjortdjur har redan tidigare ingått i LokalTapiolas alla kaskoförsäkringar.

Undersökningen Vardagsgranskning gjordes av Kantar TNS. Frågorna besvarades av 1001 personer under perioden 27.4-4.5.2018 vilka representerade den finländska befolkningen i åldrarna 15–74 år. Av dessa hade 718 en bil i sin användning.