Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Mitä jos taloutesi aloittaisi kuntokuurin? Ota haltuun nämä seitsemän mittaria ja pääset jo todella pitkälle

5.1.2021 - Talous

Koronavuosi sekoitti monen suomalaisen kotitalouden talouden. Moni on joutunut käyttämään talouden puskureitaan. Kun ajat paranevat, tasapainoa talouteen etsitään taas.

Vuosi on vaihtunut ja tutuksi tulleet uuden vuoden lupaukset on annettu. Vuosi 2020 jää historiaan poikkeuksellisena koronavuotena, jona aikana talouttaan joutui seuraamaan entistä tarkemmin useampi suomalainen.

LähiTapiolan teettämissä Arjen katsaus –kyselyissä on käynyt ilmi, että monelle suomalaiselle oman talouden suunnittelu on yleistä.

Kuukausisuunnitelmia tekee moni varsinkin isompien hankintojen osalta.
Arkibudjetin laadinta ei ole kuitenkaan kaikille itsestään selvyys. Aika ajoin perheen talouden terveystarkastus kuitenkin kannattaa tehdä.

Menojen, tulojen, varojen ja velkojen kirjaaminen ja budjetin laskeminen tuottaa usein isojakin yllätyksiä.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan kotitalouden terve arkibudjetti katsoo seuraavaa tilipäivää pidemmälle, parhaimmillaan koko elinkaaren. Tulojen ja menojen ajoituserot tasoittuvat puolestaan puskurien avulla.

-Pahan päivän puskurien täytyttyä kannattaa ulottaa katse pidemmälle ja miettiä eläkeajan toimentuloa. Oman talouden tärkein mittari on hyvin yksinkertainen: paljonko minulla on käyttökelpoista puskuria, Nummiaro selittää.

Millä mittareilla pääsen alkuun?

Kotitalouden seurattavat mittarit ovat pääsääntöisesti helppoja yhteen- ja vähennyslaskuja. Näillä mittareilla kotitalous saa selville nykyisen taloustilanteensa ja näkee vähän tulevaakin.

  1. Mihin rahani kuluvat? Kun raha on pankkikortilla, luottokortilla tai mobiilissa, digitaalisuus helposti hämärtää rahankäytön kokonaiskuvaa. Oman talouden budjetointi eli menojen ja tulojen tasapainottaminen on kotitalouksien tärkein taloustaito.
  2. Paljonko minulla on puskuria? Tärkein oman talouden mittari on puskurien määrä. Parin kolmen kuukauden palkka on hyvä alku puskurille. Varautuminen lähtee oman talouden riskien tunnistamisella. Isoon riskiin varaudut vakuuttamalla ja pieneen riskiin säännöllisesti säästämällä.
  3. Miten säästöni tuottavat? Kun tulot ylittävät menot, säästää. Tili ei tuota, joten harkitse säännöllistä rahastosäästämistä, jonka voi aloittaa jo 30 eurolla kuukaudessa. Alhaisia tuotto-odotuksia voi taklata säästämällä enemmän tai lisäämällä sijoitusten riskitasoa. Riskiä hallitaan hajauttamalla. Lue sijoittamisen 7 perustaitoa tarkemmin täältä.
  4. Paljonko minulla on velkaa? Velka tasaa kulutusmahdollisuuksia. Ylivelkaantumiselle on useita mittareita, kuten velan määrä suhteessa tuloihin tai varoihin. Ylivelkaantuminen altistaa vivulla varallisuuden arvonlaskulle sekä elämän satunnaisuuksille.
  5. Onko kaikki omaisuuteni samassa korissa? Asunto on useiden kotitalouksien suurin varallisuuserä. Monin paikoin asuntojen arvot laskevat kaupungistumisen eriyttäessä alueellisia asuntomarkkinoita. Säästäminen muihin sijoituskohteisiin, kuten rahastoihin, osakkeisiin tai metsään, hajauttaa varallisuutta sekä ehkäisee sen vähenemistä.
  6. Mikä on minun markkina-arvoni? Työttömyys tekee aina loven tuloihin ja pitkittyessään voi kaataa koko oman talouden. Kannattaa pohtia, kuinka helposti voisi löytää uuden työn? Omaa arvoaan työmarkkinoilla voi parantaa koulutuksen, elinikäisen oppisen ja sisäisen yrittäjyyden kautta.
  7. Mitä saan eläkkeellä? Työeläkeote näyttää tähän asti kertyneen työeläkkeen määrän. Syntyvyyden lasku ja eliniän nousu huojuttavat eläkejärjestelmää. Epävarmuus eläkkeistä on suurinta nuorilla, mutta onneksi heidän pitkä sijoitusaika valjastaa korko korolle -voimat. Nyrkkisääntönä palkasta pitäisi säästää noin 10 prosenttia koko työuran ajan tasatakseen elinkaaren kulutustason.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää