Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kasvurahaston salkunhoitajan katse ulottuu yli taloussyklien – ”Miksi tyytyä matalaan kasvuun, kun voi olla mukana kehittämässä ja luomassa jotain täysin uutta”

20.11.2020 - Talous

LähiTapiola Vastuullinen Kasvu –rahastosta vastaava salkunhoitaja Timo Ritari uskoo kasvuyhtiöiden pysyvän sijoittajien suosiossa jatkossakin. Keskustelu kasvuyhtiöiden kalleudesta voimistuu kuitenkin edelleen.

Mikä yhdistää verkkovaatekauppa Zalandoa, verkkomaksamiseen erikoitunutta PayPalia tai terveysalan yhtiö Xvivo Perfusionia? Yhtiöt luovat uutta ja kasvavat nopeasti. Niiden liikevaihdot ovat kasvaneet jo usean vuoden ajan toista kymmentä prosenttia vuosittain.

Korkojen liikkuessa ennätyksellisen matalalla ja keskuspankkien syytäessä rahaa markkinoille osakesijoittajien katseet ovat nauliutuneet yhä vahvemmin kasvuyhtiöihin. Useiden kasvuyhtiöiden osakekurssit ovat nousseet rajusti pörsseissä, kun sijoittajat ovat kilpaa ostaneet yhtiöiden osakkeita.

LähiTapiolan Vastuullinen Kasvu –osakerahastosta vastaava salkunhoitaja Timo Ritari hymähtää sijoittajien aika-ajoin suosikiksi nouseville kurssiraketeille. Hyvä kasvuyhtiö on Ritarin mielestä sellainen, jolla on kestävä ja uskottava kasvutarina ja yhtiön kasvu ei ole taloussyklien varassa.

-Haluamme sijoittaa orgaanisesti kasvaviin yhtiöihin. Yhtiön kasvustrategia ei välttämättä vaadi isoja investointeja eikä vahvaa bkt:n kasvua. Yhtiön kasvu perustuu innovaatioihin, teknologiseen murrokseen tai muun teknologian hyödyntämiseen, Ritari sanoo.

-Yhtiön kasvun on oltava pidempiaikaista, yli taloussyklien tapahtuvaa. Tästä pääsemme helposti isoihin megatrendeihin, joita maailmassa on useita. Nehän ovat olemassa, vaikka bkt heittelisi miten paljon tahansa. Nyt korona-aikana digiloikkaa hyödyntävät yhtiöt ovat menestyneet hyvin, sillä korona-aika on toiminut niille katalyyttinä. Asiakkaat eli yritykset ja me kuluttajat olemme ottaneet käyttöön näitä uusia palveluita ja tapoja toimia, Ritari sanoo.

Ritari on toiminut salkunhoitajana lähes 20 vuotta. Hän kuvaa itseään fundamenteista liikkeelle lähteväksi, pitkäjänteiseksi sijoittajaksi, joka ei nopeasta osaketreidauksesta innostu.

-Pyrin löytämään hyviä yhtiöitä, joiden matkassa voi pysyä kauan mukana. Osakkeiden arvot vaihtelevat pörssissä päivittäin, mutta minua kuvaa paremmin pitkäjänteisyys.

Kiivaassa kasvussa on myös riskiä

Kasvuyhtiö ei ole kuitenkaan yksinkertainen sijoituskohde. Kasvuyhtiöihin liittyy aina riskinsä.

Useat voimakkaasti kasvavat yhtiöt ovat pieniä, jolloin riski voi piillä niiden elinkelpoisuudessa. Uusia innovaatioita hyödyntävillä yhtiöillä riski voi liittyä innovaation toimivuuteen. Ehkä tulee uusi parempi innovaatio, joka syrjäyttää aiemman? Tai ehkä kuluttajat muuttavat käyttäytymistään ja yrityksen tuote ei enää kelpaakaan kuluttajille? Kasvuyhtiöissä riskit ovat moninaiset.

Riski näkyy myös yhtiöiden kurssikehityksessä. Yhtiön osakkeen hinta helposti heittelee muita enemmän.

Ritarin mukaan monella toimia-alalla käydään tälläkin hetkellä kiivasta taistelua. Jo pidemmän aikaa sijoittajat ovat pohtineet, mikä on kivijalkakauppojen tulevaisuus, kun ostokset tehdään yhä useammin verkkokaupassa. Taistelua käydään myös esimerkiksi pakkausteollisuudessa uusiutuvien ja muovipakkausten välillä.

Murroksessa ovat myös esimerkiksi maksaminen sekä ihmisten ja tavaroiden liikkuminen. Terveydenhuollossa digitalisaatio tuo paljon uusia tuotteita ja laitteita sekä sähköisiä palveluita.

-Kasvu ei ole koskaan yhtiöissä kiveen hakattu. Ylä- ja alamäkiä esiintyy ajoittain. Emme mekään heti myy osaketta, jos kasvu jää joskus heikommaksi. Toki on tutkittava kasvun hidastumisen syyt ja mietittävä, onko tapahtunut jokin pysyvämpi muutos. Kasvuyhtiöissä kasvun tulisi kuitenkin olla kaksinumeroinen.

Kasvuyhtiöt pysyvät suosikkeina ja USA johtaa 10-0

Sijoittajien kiivas tuotonmetsästys on ajanut useiden kasvuyhtiöiden kursseja viime vuodet. Useilla yhtiöillä osakkeiden arvostusmittarit kertovat osakkeiden olevan huomattavan kalliita verrattaessa historiaan.

Sijoittajat keskustelevat jo tiiviisti, joko kasvuyhtiöiden hinnat ovat liian korkealla ja niin sanottujen arvoyhtiöiden eli vakaata liiketoimintaa harjoittavien mutta pörssissä aliarvostettujen yhtiöiden hinnat liian matalalla. Positiivisten koronarokoteuutisten jälkeen on ollut nähtävissä sektorirotaatiota kasvusta arvoon. Horisontissa siintää koronaviruksen jälkeinen arki.

-Alhaisten korkojen ja keskuspankkivetoisessa ympäristössä kasvuyhtiöt säilyttävät mielenkiinnon. Toki keskustelu kasvu- ja arvoyhtiöiden välillä tulee jatkumaan. Uskon kuitenkin, että osin megatrendit ja kasvuyhtiöiden innovointikyky ja uudenluominen ovat asioita, jotka säilyvät taustalla ja jotka puoltavat kasvuyhtiöitä. Varmasti kurssiheiluntaa näemme edelleen.

Ritari ei usko myöskään, että Yhdysvaltain johtoasema kasvuyhtiöiden kasvattamona horjuisi. ”Valitettavasti me Euroopassa häviämme Yhdysvalloille 10-0 kasvuyhtiöiden tuottajana. Yhdysvalloista tulee jatkuvasti kasvavia, oikeasti innovoivia ja maailman kuluttajakäyttäytymistä muuttavia yhtiöitä”, Ritari sanoo.

Kasvuyhtiöihin keskittyvän rahaston salkunhoitajalle kiinnostavia toimialoja ovat muun muassa teknologiasektorin, verkkokaupan, ympäristöteknologian lisäksi terveydenhuolto. Nämä ovat alat, jotka hyötyvät maailman megatrendeistä, kuten ilmastonmuutoksesta, väestön vanhenemisesta ja digiloikasta useilla aloilla.

-Megatrendit ovat hitaita, mutta ne etenevät vääjäämättä.

Rahaston nimessä oleva sana vastuullinen viittaa siihen, että sijoituskohteiden valinnassa huomioidaan ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät LähiTapiola Varainhoidon vastuullisen sijoittamisen periaatteiden mukaisesti. Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta LähiTapiolassa täältä.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää