Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Biden vai Trump? LähiTapiolan ekonomisti: Osakemarkkinoiden kannalta muut seikat ovat tärkeämpiä

30.10.2020 - Talous

Yhdysvaltain presidentinvaalien ykkössuosikiksi noussut Joe Biden saattaisi kiristään verotusta. Trumpin valinta taas voi kasvattaa tullikiistoja. LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen pitää koronatilannetta ja talouden elpymisvauhtia vaalitulosta merkittävämpänä asiana markkinoiden kannalta.

Amerikkalaisilla äänestäjillä on vajaa viikko aikaa päättää johtaako Valkoista taloa seuraavat neljä vuotta demokraattien Joe Biden vai istuva presidentti, republikaanien Donald Trump.

Vedonlyöntitoimistot ja gallupkyselyt ennustavat voittoa Bidenille, mutta viime vaaleissa nähtyjen yllätyskäänteiden perusteella nykyinen presidentti Trump voi ottaa vielä loppukirin.

LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnusen mukaan molemmilla ehdokkailla on omat hyvät ja huonot puolensa talouden ja rahoitusmarkkinoiden kannalta.

- Biden tukee yritysverotuksen kiristämistä, joka voisi painaa osakemarkkinoita. Sijoittajien kannalta oleellista on kuitenkin myös senaatin vaalit. Jos senaatti pysyy republikaaneilla, on epätodennäköistä, että lähivuosina nähdään kovin merkittäviä veronkorotuksia, Kinnunen sanoo.

Trump puolestaan todennäköisesti jatkaisi markkinoille mieleistä talouspolitiikkaa, mutta uhkana olisi tullikiistojen kiristyminen ja laajentuminen. ”Trumpin toinen kausi nostaisi riskiä kauppakiistoista ja protektionismin kasvusta”, Kinnunen sanoo.

Osakemarkkinoilla voidaan nähdä kurssiheiluntaa

Perinteisesti Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat aiheuttaneet osakemarkkinoilla kurssiliikkeitä vaalien ympärillä. Presidenttikausien aikaiselle kurssikehitykselle on kuitenkin usein lopulta merkityksellisempää talouden laajemmat tapahtumat kuin presidentin puoluetausta.

Tänä vuonna osakemarkkinoiden kehitystä on sotkenut koronakriisi. Vaikka keväällä markkinoilla koettiin roima kurssilasku, toipuminen on ollut huomattavan nopeaa. Yhdysvalloissa osakkeiden kokonaistuotto vuoden alusta on koronakeväästä huolimatta selvästi plussan puolella.

Rahoitusmarkkinaekonomisti Kinnunen uskoo, että pidemmässä juoksussa Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kehitykselle merkittävämpää ovat muut tekijät kuin presidentinvaalien lopputulos.

-Vaikka presidentinvaalien ympärillä voidaan nähdä merkittävää kurssiheiluntaa, osakemarkkinoiden näkymille tärkeämpää on koronatilanteen tuleva kehitys, talouden elpymisvauhti ja keskuspankkituki, Kinnunen ennakoi.

Lue lisää markkinanäkymistä täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää