Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Nämä kolme asiaa ratkaisevat pörssien suunnan loppuvuonna – LähiTapiolan ekonomisti ”Vaarana on siksakki kaksoistaantumaan”

16.10.2020 - Talous

Yllättäen maailman osakemarkkinat ovat tänä vuonna tuottaneet kuten ennenkin. Helsingin pörssin tuotto on maailman kärkikaartia. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro nostaa kolme riskitekijää, jotka toteutuessaan voivat painaa osakekursseja.

Koronakevään paniikkijarrutuksen jälkeen monen pörssin toipuminen on ollut jopa yllättävän hyvää. Kokonaisuutena maailman osakemarkkinoiden tuotto tänä vuonna ei poikkea juuri aiemmista vuosista. Paikallisessa valuutassa MSCI World –indeksin kokonaistuotto on vähän yli viisi prosenttia, mikä ei juuri eroa pitkän aikavälin reaalisesta tuotto-odotuksesta.

Helsingin pörssissä toipuminen on ollut huippuluokkaa. MSC Finland –indeksin kokonaistuotto ylittää kahdeksan prosenttia.

- 49 maan vertailussa tuotolla päästään sijalle 7. Sijoitusmarkkinat säikähtivät koronaa alkuvuodesta, mutta maaliskuulta alkanut toipuminen on ollut ennätysnopeaa. Euroissa mitattuna maailman osakemarkkinoiden tuotto on jäänyt yhteen prosenttiin monien kehittyvien talouksien valuuttojen taipumisen vuoksi, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Maailman pörsseistä Helsingin edelle kiilaavat muun muassa Tanska, Kiina ja Yhdysvallat.

Osakkeiden tuotto vuoden alusta
Korona, vaalit, tuloskausi – kolmen koplasta joku voi olla mörkö

Loppuvuoden kehityksen pörsseissä ratkaisee Nummiaron mukaan kolme asiaa. Mikäli joku kolmesta riskistä toteutuu, osakekurssit voivat kääntyä taas selvään laskuun ja koko vuoden tuotot voivat jäädä heikoiksi.

Kurssikehityksen kannalta isoin riski on koronavirus, joka syksyn kuluessa on saanut jälleen uutta puhtia. Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa eletään viruksen toista aaltoa.

- Rajoituksia on monissa maissa kiristetty uudelleen, vaikkakin kevättä maltillisemmin. Tartunnat ovat kuitenkin keskittyneet nuorempaan väestöön, eikä kevään kaltaista sairaalapaikkojen pulaa ole nähty. Tällä kertaa kansanterveyden kriisi on ehkä mahdollista välttää varotoimien avulla, jolloin taloutta ei jouduttaisi pakottamaan uudelleen taantumaan, Nummiaro sanoo.

- Edessä voi kuitenkin olla rajoitusten siksakkia, kunnes rokote tulee, eli tartuntojen mukaan kiristetään tai löysätään. Uhkakuva on, että samalla itsesuojellaan talous kaksoistaantumaan, eli Q2 voimakkaasti alas, Q3 toipuminen, Q4 jälleen alas, vaikkakin lievemmin. Huono enne on, että Euroalueella palvelualojen luottamus on jo kääntynyt uudelleen laskuun.

Marraskuun alkupäivinä pidettävät Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat toinen iso riski. Tällä hetkellä demokraattien ehdokas Joe Biden johtaa gallupkyselyissä, mutta istuva presidentti Donald Trump voi vielä yllättää, kuten kävi neljä vuotta sitten.

Sijoittajat ovat toistaiseksi suhtautuneet Bidenin mahdolliseen voittoon myönteisesti. Bidenin odotetaan kasvattavan finanssielvytystä lyhyellä aikavälillä. Bidenin odotetaan kuitenkin nostavan veroja koronan väistyttyä, mikä ei ole sijoittajille mieleen.

- Ajan käydessä vähiin Trumpin täytyy alkaa vedellä kaneja hatusta, mikä voi aiheuttaa otsikoita ja päiväliikkeitä. Epäilen kuitenkin, että nousu jää tällä kertaa piippuun. Markkinoiden kannalta isoimmat tekijät voivat olla Bidenin puheet politiikastaan, etenkin kauppapolitiikka ovat herkkä aihe markkinatunnelmille. Kyräily Kiinan suuntaan tulee varmasti jatkumaan, mutta Trumpin aggressiivisuuspreemion poistuminen voi tukea luottamusta. Huono skenaario olisi, jos vaalien tuloksia ei postiäänestyksen vuoksi yleisesti tunnusteta. Sellaisesta epävarmuudesta markkinat eivät pidä.

Kolmas riskitekijä on pörssiyhtiöiden tuloskehitys. Heinä-syyskuun tuloskausi on jo käynnistynyt Yhdysvalloissa ja pyörähtää käyntiin pikkuhiljaa myös muualla. Pörssiyhtiöiden tuloskehitys oli vuoden toisella neljänneksellä pelättyä parempi, mutta edelleen sijoittajia mietityttää yritysten selviäminen koronakriisin yli.

Jos tukijärjestelmiä alettaisiin purkaa nopeasti mutta taloudet toipuisivatkin hitaasti, pelkona olisi yritysten konkurssiaalto. Tämä olisi tietenkin myrkkyä taloudelle.

- Sijoitusmielessä tulokset ovat se, mistä maksetaan, eikä tuottokehitys voi pitkään kulkea kannattavuuden kanssa eri latuja. Alkavalla kolmannen vuosineljänneksen tuloskaudella toisen neljänneksen tuloskauden aikana nousseet tulosodotukset on jälleen lunastettava. Tämän riskin suhteen olen luottavaisin, enkä näe arvostustenkaan karanneen käsistä. Varsinkin, kun huomioidaan alhainen korkotaso, jota talous tulee tarvitsemaan vielä pitkään.

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n julkaiseman lokakuun ennusteen mukaan maailmantalous supistuu tänä vuonna 4,4 prosenttia. Suomi pärjää lievästi muita paremmin. IMF ennustaa Suomen bruttokansantuotteen laskevan neljä prosenttia tänä vuonna. IMF:n tarkastelemasta 189 maailman maasta 123 kehittyy Suomea heikommin.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää