Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kannattaako markkinat nyt unohtaa? Pitkäjänteinen hajauttaja selviää romahduksesta parhaiten

24.3.2020 - Talous

Koronaviruksen aiheuttama myyntiaalto pörsseissä on valtava. Moni sijoittaja kysyy edelleen, pitäisikö kaikki sijoitukset myydä ja poistua pörssistä? Lue, miten LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro perustelee sijoituksista kiinni pitämistä.

Keskeiset osakeindeksit ovat suorastaan romahtaneet viime parin viikon aikana maailman isoissa pörsseissä. Yhdysvalloissa keskeinen S&P 500 –indeksi on pudonnut helmikuun huipputasoiltaan yli 30 prosenttia. Myös Suomessa kurssit ovat painuneet yli 30 prosenttia.

Sijoittajat ovat paniikissa. Koronaviruksen leviäminen Kiinasta muualle maailmaan on aiheuttanut valtavat rajoitustoimet, jotka heijastuvat talouteen joka puolella maailmaa nopeana äkkijarrutuksena.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mukaan koronaepidemian aiheuttama shokki rahoitusmarkkinoilla vertautuu jo vuoden 2008 finanssikriisiin. Lue LähiTapiolan ekonomisten näkemys koronakriisin vaikutuksista täältä.

Voit osallistua myös LähiTapiola Varainhoidon korona-aiheiseen Sijoituswebinaariin keskiviikkona 25.3. klo 9. Ilmoittautuminen onnistuu täältä.

-Koronakriisissä on myös eroavuuksia finanssikriisiin. Kurssilasku on nyt ollut ennätysnopea. Jatko riippuu paljolti siitä, kuinka pitkä shokista tulee ja onnistuvatko maailman keskuspankit ja valtiot massiivisilla tukitoimillaan pitämään yritykset jaloillaan, Nummiaro sanoo.

En ennättänyt myymään ajoissa, nytkö sijoitukseni ovat tuhoutuneet?

Monille sijoittajille pörssien valtava myyntiaalto on nostanut esiin suuren huolen. Jos omistuksiaan ei ehtinyt myymään ennen kurssiromahdusta, onko peli jo menetetty?

Ei, peli ei ole menetetty, sanoo Nummiaro. Osakekurssien suuretkin heilahtelut kuuluvat osakesijoittamiseen. Esimerkiksi maailman keskeisimmällä osakemarkkinalla Yhdysvoilla viime 74 vuoden aikana on koettu 23 kappaletta kurssilaskuja, jotka ovat olleet 10-20 prosenttia. Yli 30 prosentin kurssiromahduksia on ollut viisi kappaletta. Yhteistä suurille kurssilaskuille kuitenkin on, että aina kurssit ovat toipuneet. Lyhemmissä kurssipudotuksissa toipuminen on ollut nopeampaa kuin suuremmissa laskuissa.

-Karhumarkkinaksi kutsutaan yli 20 prosentin laskua. Jokaisella laskumarkkinalla on omat syyt, rytmi, tukitoimet ja toipumisaika. Mutta jotain yhteistä rakennetta pystyy historian perusteella näkemään. Puolet karhumarkkinoista on ollut pikkukarhuja, joissa lasku on ollut 20-30 prosenttia, ja loput isoja karhuja, joista hurjin oli globaali finanssikriisi yli 50 prosentin laskulla, Nummiaro sanoo.

-Nyt ollaan yli 30 prosentin laskun jälkeen luisumassa ison karhun suuntaan. Taantumat voimistavat laskumarkkinoita, ja koronan aiheuttaessa globaalin äkkipysähdyksen, historian valossa näyttäisi, että karhu voisi vielä tästä kasvaa. Oikein huonossa skenaariossa toipuminen lykkääntyy, konkursseja tulee isoista tukitoimista huolimatta ja tilanne alkaa muistuttaa finanssikriisin olosuhteita. Laskumarkkinoiden anatomia sanoisi, että on liian myöhäistä myydä ja liian aikaista ostaa.

Koronakriisissä kurssien lasku on ollut ennätyksellisen nopeaa. Nummiaro muistuttaa, että pikkukarhuissa kurssit ovat saavuttaneet pohjan keskimäärin 12 kuukaudessa, isoissa karhuissa matka on kestänyt 18 kuukautta. Nummiaron mielestä markkinat ovat hinnoitelleet kriisiä järkeenkäyvästi. Osakkeet saavat vipuvoimansa vahvasta kasvusta ja nyt näkymät ovat muuttuneet ennennäkemättömän radikaalisti.

Laskelma osoittaa ajallisen hajautuksen merkityksen

Markkinoiden heilunnan mukaan eläminen on usein hyvin tuhoisaa sijoitussalkulle. Heilunnan perässä toimiminen voi tuhota salkun tuoton pitkäksi aikaa. Nummiaro esittää laskelman vuonna 2008 alkaneesta finanssikriisistä, joka selventää hyvin asiaa.

Vuoden 2007 kurssihuipulla tuhat euroa amerikkalaisosakkeisiin sijoittaneen sijoittajan salkun arvo olisi palautunut ennalleen vasta maaliskuussa 2013. Sen sijaan vuodessa tai kahdessa vastaavan tuhat euroa osakkeisiin sijoittaneen kuukausisäästäjän salkun arvo olisi jopa yli 1 000 euroa vuoden 2013 keväällä. Lue lisää täältä.

-Esimerkissä on haettu pahin mahdollinen aloitushetki, eli globaalia finanssikriisiä edeltävä huippupäivä (9.10.2007). Kyseessä oli isoin talous- ja rahoituskriisin aatto sitten 1920-luvun. Se onneton, joka pisti varansa kerralla osakkeisiin, koki 1,5 vuodessa noin 55 prosentin tappion. Mutta säännöllinen kuukausisäästäjä olisi kerryttänyt varallisuutta tässäkin ääristressissä aika vakaasti ja lopulta hyötynyt halvoista ostoista, Nummiaro selittää.

Oikein ajoittaminen osakemarkkinoilla on sijoittajalle lähes mahdotonta. Siksi Nummiaron mukaan parhaiten pärjää, kun säästää säännöllisesti pitkän ajan.

-Tilanne on sijoittamisen aloittamisen kannalta houkutteleva. Markkinoiden pohjakosketusta ei pysty ennustamaan, mutta nopea pudotus on avannut harvinaisen mahdollisuuksien ikkunan. Aloittamalla tänään kuukausisäästämisen seuraavan 1-2 vuoden ostot tulevat todennäköisesti osumaan oikein hyviin ostopaikkoihin. Silti kannattaa myös muistaa hajautus, joka onnistuu rahastosäästämisessä pienilläkin summilla, Nummiaro sanoo.

-Jos ajaudutaan ison karhun skenaarioon, karkeasti 2/3 laskusta voisi olla koettu ja 1/3 vielä edessä. Mutta osakkeiden myymisen riskinä on nousujakson menettäminen. Esimerkiksi jos finanssikriisin tapauksessa hermo petti juuri pohjille ja poistui markkinoilta viikoksi, menetti 10 prosentin tuoton verrattuna tilanteeseen, jossa olisi ollut mukana koko markkinoiden vuoristoradan. Kuukauden ja kuuden kuukauden poistumisella olisi hävinnyt 21 ja 34 prosenttia. Ajoituksessa on aikariskinsä. Tässä tilanteessa myyminen voi vahingoittaa pitkän ajan tuottoja ja lykätä säästämistavoitteen saavuttamista. Viisainta on pitää alkuperäisestä sijoitussuunnitelmasta kiinni, eli pysyä valitsemallaan riskitasolla ja jatkaa säännöllistä kuukausisäästämistä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää