Yritysten sukupolvenvaihdoksissa verotuksellisia sudenkuoppia on useita – asiantuntija neuvoo aloittamaan mietinnän ajoissa

4.12.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Yrityksen sukupolvenvaihdoksissa ei ole yhtä viisasta tapaa. Kaikki vaihdokset ovat yksilöllisiä ja vaihdoksen veroseuraamuksetkin ovat yksilöllisä. Asianajaja Torsti Lakari Evershedsistä kertoo, mitä sukupolvenvaihdoksessa tulisi ottaa huomioon.

Kannattaako yritys myydä vai lahjoittaa? Sukupolvenvaihdosta miettivä yrittäjä joutuu pohtimaan useita visaisia kysymyksiä ja laskemaan vaikutuksia ennen kuin yrityksen siirto voidaan toteuttaa.

LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa asianajaja, vero-osaston johtaja Torsti Lakari Asianajotoimisto Evershedsistä sanoo yritysten sukupolvenvaihdosten sisältävän useita kinkkisiäkin veronäkökulmia.

Lakarin mukaan yrittäjän kannattaisi aloittaa sukupolvenvaihdoksen suunnittelu ajoissa.

- Yrittäjän kannattaa huomata, että hallittu sukupolvenvaihdos on yhtiön kannalta paljon järkevämpää kuin että tulisi yritystoiminnalle kerta pysäytys, Lakari sanoo.

Suomessa on tälläkin hetkellä kymmeniä tuhansia yrittäjiä sukupolvenvaihdosiässä, mutta edelleenkin monet pitkittävät vaihdosta. Tyypillistä on, että yrittäjät jatkavat selvästi pidempään työelämässä kuin työntekijät. Vaihdoksen pitkittäminen liian pitkään ei kuitenkaan ole Lakarin mukaan mielekästä. Katso koko webinaari täältä.

Yrityksen luovuttaminen onnistuu joko kaupalla tai sen voi myös lahjoittaa vastikkeettomasti. Yritys voi myös siirtyä jatkajalle perintönä.
Verotus vaikuttaa eri tavoin sekä yrityksen luovuttajaan että sen saajaan riippuen siitä, miten luovutus tehdään.

Esimerkiksi yrittäjä voi saada täyden verovapauden yrityksen osakkeiden luovutusvoittoon, mikäli hän luovuttaa yrityksestä vähintään kymmenen prosentin omistusosuuden, yrittäjä on omistanut osakkeet yli kymmenen vuotta ja ostajana on yrittäjän lapsi, muu rintaperillinen tai luottajan sisar tai veli.

- Mikäli yritys myydään, kannattaa kiinnittää huomio yrityksen kauppahintaan. Jos kauppahinta edustaa sataa prosenttia yrityksen käyvästä arvosta, verottaja ei puutu asiaan millään tavalla. Jos hinta on liian alhainen suhteessa yrityksen käypään arvoon, verottaja katsoo alennuksen ostajan myyjältä saamaksi lahjaksi.

Katso, mitä Lakari kertoo yrityksen myyntiin tai lahjoittamiseen liittyvistä veroseuraamuksista.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2018 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää