Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koulu alkaa, mitä kaikkea pitäisi hoitaa? Lue vinkit sujuvaan kouluvuoden starttiin

2.8.2018 - Turvallisuus

Ennen koulujen alkua perheissä iskee usein stressi: mistä kaikesta täytyikään huolehtia ennen ensimmäistä koulupäivää? LähiTapiola kokosi kattavat neuvot, joiden avulla startista selviää helpommalla.

Koulut alkavat ympäri Suomen elokuun alkupuolella, joten nyt etenkin tulevien ekaluokkalaisten perheissä eletään jännittäviä aikoja. Miten sopeutua muutokseen, kun oma lapsi suuntaakin koulutielle? Kuinka turvata ekaluokkalaisen tai vanhemmankin alakoululaisen koulumatka?

Tärkeintä koulun alkuun valmistautumisessa on niin ekaluokkalaisen kuin vanhemmankin koululaisen kanssa huolellinen ennakkovalmistautuminen ja koulun alkuun liittyvien asioiden läpikäyminen lapsen kanssa keskustellen. On tärkeää kuunnella lasta – onko hänellä jotakin huolen aiheita esimerkiksi koulunkäynnin tai koulumatkan suhteen?

Usein kuitenkin aikuinen on se, joka murehtii eniten pienen koululaisen pärjäämistä. Tärkeää on kuitenkin olla vierittämättä huolta lapselle. Kun käy kaikki käytännön asiat rauhassa läpi lapsen kanssa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä koulupäivää, voivat sekä vanhempi että lapsi startata kouluvuoden rauhallisin mielin.

LähiTapiolan vinkeillä koulun aloittaminen sujuu turvallisesti ja ilman stressiä.

1. Kulje koulutie läpi yhdessä lapsen kanssa

LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksessa kysyttiin tuhannelta suomalaiselta minkä ikäisenä lapsi voi alkaa kulkea koulumatkansa yksin. Suomalaisten mielestä 7-vuotias on jo tarpeeksi vanha kulkemaan itsenäisesti koulumatkansa: tätä mieltä on 42 prosenttia vastanneista.

Ennen koulun alkua vanhempien kannattaa kävellä lapsen kanssa tuleva koulutie ainakin kerran tai pari läpi. Risteyksissä, tien ylityksissä ja liikennevaloissa tulee ohjeistaa lasta toimimaan oikein sekä muutenkin ottamaan huomioon muut tielläliikkujat. Lapselle tulee opettaa, että suojatien saa ylittää, mutta että kaikki autoilijat eivät välttämättä aina toimi liikennesääntöjen mukaan – siksi on erityisen tärkeää katsoa, tuleeko autoja ennen kuin lähtee ylittämään tietä.

Lapselle tulee myös ohjeistaa, että puhelinta ei saa käyttää samalla kun kävelee kouluun. Sen sijaan tulee keskittyä ympäröivään liikenteeseen.

2. Ota huomioon myös kulkuväline

Useassa koulussa on käytössä erilaisia ohjeistuksia ja sääntöjä siitä, missä vaiheessa koululaiset saavat ruveta tulemaan pyörällä kouluun. Joissakin kouluissa on käytössä myös pyöräilykoe, joka lapsen tulee läpäistä ennen kuin koulumatkan saa taittaa pyörällä. Ohjeistuksia tulee tietenkin noudattaa, ja niiden lisäksi vanhempien kannattaa taas kulkea koulumatka lapsen kanssa yhdessä pyörällä testiksi.

Sama pätee myös julkisiin kulkuvälineisiin: jos lapsi alkaa kulkea esimeriksi bussilla kouluun, kulje matka hänen kanssaan yhdessä harjoituksena.

3. Opeta huolehtimaan tavaroista

LähiTapiolan Arjen katsaus -tutkimuksessa ilmeni, että lähes kaikilla kouluikäisillä lapsilla on oma matkapuhelin. 95 prosenttia kouluikäisten lasten vanhemmista vastasi näin. Vaikka kouluissa on usein käytössä kännykkäkielto ainakin oppituntien aikana, kuljettavat koululaiset yleensä puhelinta mukanaan myös koulussa.

Mikäli lapsi rikkoo kännykkänsä koulumatkalla tai koulupäivän aikana, korvataan vakuutuksesta omavastuun jälkeen korjauskulut tai uusi puhelin vanhempien kotivakuutuksessa olevasta irtaimistovakuutuksesta. Lapsi kuuluu vanhemman kotivakuutuksen piiriin, mikäli asuu samassa taloudessa tämän kanssa. Jos vanhemmilla on esimerkiksi yhteishuoltajuus ja lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona, voi korvausta hakea kumman tahansa vanhemman vakuutuksesta.

Päivitä perheellesi sopiva kotivakuutus täällä ja vertaile LähiTapiolan eri tasojen kotivakuutuksia.

4. Tee koulutarvikehankintoja harkiten

Kaupat täyttyvät jo heinäkuun lopulta lähtien lukemattomista tarjouksista koulunpaluun tiimoilta. Tarjolla on niin uutta reppua, kynäkoteloa, vaatekertaa kuin polkupyörääkin. Koulun alkuun ei kuitenkaan tarvitse tuhlata järjettömiä summia rahaa.

Perheen kannattaa laatia rahankäyttösuunnitelma, jonka mukaan uudet hankinnat tehdään. Tarvitaanko tänä syksynä uutta reppua vai olisiko vanha vielä ihan käyttökelpoinen? Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan suomalaisperheet käyttävät yleisimmin 50-100 euroa rahaa lapsen kouluun palaamiseen kesän jälkeen. Näin on vastannut 27 prosenttia kouluikäisten vanhemmista.

Hyvä keino hallita perheen koulutarvikeostoksia on myös sopia lapsen kanssa, että hänellä on tietty summa käytettävänään uusiin tarvikkeisiin. Sitten lapsi voi itse päättää, hankkiiko uudet kengät, uusia kyniä vai uuden repun.

Lapselle voi myös säästää tulevaisuuden varalle rahaa esimerkiksi rahastoihin. Lue lisää LähiTapiolan rahastoista täältä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 1040 suomalaista 19.-24.5. välisenä aikana. Vastaajat edustavat maamme 15-74–vuotiasta väestöä. Vastanneista yhteensä 143:lla on kouluikäisiä lapsia. Tutkimuksen toteutti Kantar TNS.

Teksti: Laura Glad