Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sijoitusympäristö on harvinaisen sumuinen: Mitä sijoittajan pitäisi nyt tehdä?

17.5.2018 - Talous

Epäselvyys usean merkittävän tekijän suunnasta hämärtää sijoitusmarkkinoiden näkymiä. Kolme tohtoria, LähiTapiolan pääekonomisti Jari Järvinen ja rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen sekä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Mika Vaihekoski käyvät läpi talouden ja rahoitusmarkkinoiden toimintamekanismeja Sijoituswebinaarissa 24. toukokuuta.

Miten Fedin koronnostot vaikuttavat talouteen? Millaisia talousvaikutuksia presidentti Donald Trumpin Amerikka ensin –politiikalla on? Useiden arvopapereiden arvostustasot ovat korkealla, kannattaako markkinoille yhä mennä?

Rahoitusmarkkinoilla on ilmassa useita isoja kysymyksiä. Epäselvyys tekijöiden suunnasta hämärtävät markkinoiden näkymiä harvinaisen paljon, LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen sanoo.

- Keskuspankkien rahapolitiikka on ollut huomattavan löysää poikkeuksellisen pitkään. Arvopapereiden arvostustasot ovat korkealla. Poliittiset riskit ovat nousseet uudelle tasolle. Rahoitusmarkkinoilla näkymät ovat normaalia hämärämmät, Kinnunen listaa.

Kinnunen keskustelee LähiTapiolan pääekonomistin Jari Järvisen ja Turun yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professorin Mika Vaihekosken kanssa taloudesta ja rahoitusmarkkinoista LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa torstaina 24. toukokuuta kello 9.

Tohtorikolmikko käy läpi talouden ja rahoitusmarkkinoiden kytkentöjä ja niiden keskinäisiä riippuvuuksia sekä pohtii talousteorioiden käyttökelpoisuutta nykyisessä talousympäristössä.

Talous kasvaa hyvin useissa maissa ympäri maailmaa, mutta talouskasvun kestävyyttä testataan jo useilla toimilla.

Maailman suuret keskustapankit Yhdysvaltain Fedin johdolla ovat aloittaneet rahapolittikan kiristämisen. Fed on kaikkein pisimmällä. Fed on jo lopettanut valtionlainojen ostot ja nostanut ohjauskorkoa useasti. Vielä on kuitenkin epäselvää, saavatko keskuspankit normalisoitua rahapolitiikkansa ja mitä vaikutuksia normalisoinnilla on talouteen.

Riskit ovat myös mahdollisuus

Keskuspankkien epätavanomainen elvytys on osaltaan tukenut arvopapereiden, erityisesti osakekurssien nousua. Arvostustasot ovat korkealla ja monet sijoittajat pelkäävät, että elvytyksen lopettaminen pakottaa kurssit laskuun.

Myös maailmanpolittikka on noussut merkittäväksi uhkatekijäksi markkinoille. Britannian irrottautuminen EU:sta, kauppasodan uhka Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tullipäätösten seurauksena sekä useat aseelliset konfliktit hermostuttavat sijoittajia. Poliittiset riskit voivat toteutuessaan aiheuttaa suurta vahinkoa taloudelle.

Taloudet ympäri maailmaa ovat pitkästä aikaa uuden ajan kynnyksellä. Digitalisaatio ja automatisaatio etenevät vauhdilla, mutta vielä ei tiedetä, mitä muutos tuo tullessaan. Muutos ei ole kuitenkaan vain huono asia. Se voi tuoda myös mahdollisuuksia.

- Maailmatalous muuttuu myös tulevaisuuden mahdollisuuksien osalta, ei pelkästään riskien. Parhaimmillaan esimerkiksi digitalisaatio ja automatisaatio voisivat johtaa jopa ennennäkemättömän talouskasvuun.

Ilmoittaudu Sijoituswebinaariin tästä.

Tutustu LähiTapiolan rahastoatkaisuihin täältä.