Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Verottaja kohtelee sijoitusmuotoja eri tavalla – veroasiantuntijan vinkit veroilmoituksen täyttöön

18.4.2018 - Talous

Vähennysmahdollisuudet eri sijoitusmuodoissa puhututtavat sijoittajia eniten. LähiTapiola Varainhoidon sijoituswebinaarissa esiintyvä Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela muistuttaa sijoittajia muistamaan ainakin hankintamenon.

Moni suomalaissijoittaja täyttää veroilmoituksiaan lähiviikkojen aikana. Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela muistuttaa, että eri sijoitusmuotoihin liittyy erilaista verokohtelua.

Yleissääntö on, että sijoituksista saatua myyntivoittoa verotetaan pääomatulona. Veroprosentti on 30, jos pääomatuloja on yhteensä enintään 30 000 euroa. Rajan ylittävistä pääomatuloista veroprosentti nousee 34:een.

Lakiasian johtaja Korpela on keskustelemassa LähiTapiola Varainhoidon sijoituswebinaarissa 26. huhtikuuta sijoittajan verotuksesta. Korpelan mukaan tavanomaisista sijoituksista rahasto-osuudet ovat verotuksellisesti yksikertaisimpia. Suorissa sijoituksissa liikkuvia osia on ehkä eniten.

- Joskus kysytään sijoitusrahastoihin liittyvistä vähennysmahdollisuuksista. Kannattaa muistaa, että sijoitusrahastoon liittyvät kulut vähennetään yleensä aina rahaston pääomasta. Niitä sijoittaja ei maksa erikseen. Näin myöskään sijoittaja ei voi vähentää kuluja omassa verotuksessaan vielä maksuvuonna, Korpela sanoo.

Rahasto-osuuksien myyntivoitto on pääomatuloa. Jos myynnistä tulee tappiota, se vähennetään kaikista pääomatuloista. Kuitenkin ennen 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään vain myyntivoitoista.

Sijoitusvakuutusten tuotto on pääomatuloa, mutta ei luovutusvoittoa. Sijoitusvakuutuksen tappiota ei siten voi vähentää eikä sijoitusvakuutuksen voittoa laskettaessa voida soveltaa hankintameno-olettamaa.

Henkivakuutuskorvauksen osittainen verovapaus lakkasi vuoden vaihteessa. Vakuutuskorvaus verotetaan lähisukulaisilla pääomatulon verotusta kevyemmin perintönä myös tuoton osalta. Muut maksavat koko vakuutuskorvauksesta pääomatulon veroa.

Älä unohda hankintahintaa

Korpelan mukaan eniten sijoittajia askarruttaa suoriin osakesijoituksiin liittyvä verotus. Pörssiyhtiöiden osinkoverotus tunnetaan jo melko hyvin. Osingoista 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa. Pörssiyhtiö tekee ennakonpidätyksen ennen osingon maksua. Listaamattomien yritysten osingonmaksu on hieman monimutkaisempaa.

Korpela antaa yhden keskeisen neuvon osakesijoittajalle. Osakesijoittajan kannattaa pitää itsensä selvillä siitä, mikä on osakkeiden hankintameno.

- Verotus pystytään toki toimittamaan, vaikka ei antaisi mitään tietoa, koska verottaja saa tietoonsa aina myyntihinnan. Hankinatahinnan selvittämisellä voi vain voittaa verotuksessa.

Joissakin tilanteissa yli kymmenen vuotta omistetuissa osakkeissa verotuksellisesti saattaa olla järkevämpi käyttää hankintameno-olettamaa. Olettaman mukaan myyntihinnasta voi vähentää todellisen hankintamenon sijasta 40 prosenttia.

Ulkomaisia osakkeita omistavat joutuvat maksamaan osingoista veroa sekä yhtiön kotivaltiossa että Suomessa. Suomen verotuksessa ulkomaille maksettu lähdevero hyvitetään, mutta joskus veronmaksajan on itse toimitettava Verohallinnolle selvitys ulkomaille maksetusta verosta. Hyvityksen määrään vaikuttavat erilaiset verosta tehtävät vähennykset, kuten korkovähennys ja kotitalousvähennys.

Ilmoittaudu sijoituswebinaariin täältä.

Tutustu LähiTapiolan sijoitusvaihtoehtoihin täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää