Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Savo-Karjala27.5.2024

LähiTapiola Savo-Karjala mukana Metsämuseo Luston uudistumisessa

Suomen Metsämuseo Lustossa on tehty mittava kokonaisuudistus ja odotettuja avajaisia vietettiin peruskorjauksen jälkeen 17.5. LähiTapiola Savo-Karjala on ollut mukana mahdollistamassa Luston kokonaisuudistusta 30.000€ lahjoituksella.

LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Asko Lammela ja Luston toimitusjohtaja Niina Uronen kiitollisina hyvästä yhteistyöstä.

Lahjoituksella tuemme alueemme elinkeinoelämää, metsäkulttuuria ja vastuullista metsäelinkeinoa

LähiTapiola Savo-Karjala lahjoitti merkittävät 30 000 euroa Luston kokonaisuudistukseen, joka sisältää vuonna 1994 valmistuneen museon osan peruskorjauksen, mutta myös uuden ydinnäyttelyprojektin sekä museokonseptin uudelleenmuotoilun. Vuonna 2022 aloitettu peruskorjaus ja museokonseptin uudistus sulkivat museon ovet kahdeksaksi kuukaudeksi. LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtajan, Asko Lammelan mukaan lahjoituksella tuemme alueemme elinkeinoelämää ja elinvoimaa ympärivuotisesti, ja vaalimme myös omaa kulttuurihistoriaamme. Uudistuksen tukemisen taustalla ovat myös yhteiset intressimme vastuullisen metsäelinkeinon tukemiseksi ja metsäkulttuurin ylläpitämiseksi. ”Suomi on elänyt ja elää metsästä”, Asko toteaa.

Ensi vuoteen asti jatkuvassa peruskorjauksessa päivitetään mm. museon saavutettavuutta ja turvallisuutta, ja esimerkiksi kiinteistötekniikkaa ja museon ympäristöä on muutettu aikaan sopivaksi aurinkopaneeleilla ja sähköautojen latauspisteillä. Myös näyttelytekniikkaan liittyviä ratkaisuja on uudistettu mm. valaistuksen osalta, ja päätavoitteena uudistuksessa onkin tehdä museosta kestävän kehityksen keulakuva ja Suomen vaikuttavin museo. Nämä tavoitteet ovatkin nähtävissä esimerkiksi kiertotaloutta hyödyntävällä sisustuksella ja energiatehokkaalla talotekniikan automaatiolla.

Uusi ydinnäyttely ”Metsäsuhteiden maa” kuvaa kuuden teemansa kautta muuttuvaa, mutta monipuolista suhdettamme metsään. Teemat käsittelevät mm. metsäluontoa ainutlaatuisena ekosysteeminä ja monipuolisena elinkeinojen raaka-ainevarastona, josta on kuitenkin myös huolehdittava ahkerasti. Näyttelyssä metsäluontoa lähestytään myös mielenkiintoisesti sen herättämien tunteiden ja kulttuuriperinteen, ”metsäläisten” näkökulmasta.

Alle puolen tunnin ajomatkan päässä Savonlinnan keskustasta upeissa Punkaharjun järvimaisemissa sijaitsevassa Lustossa vierailee vuosittain 30 000 – 40 000 kävijää, joista huomattava osa on ulkopaikkakuntalaisia sekä myös ulkomaalaisia. Myös kiitellyn keittiömestarin Ilkka Lääverin Ravintola Lusto sijaitsee museon yhteydessä. Ravintola tarjoaa niin kahvilaherkkuja, mutta myös lounasta sekä illallisia paikallisella otteella.

Pienikin metsä on arvokas

Metsä on arvokasta omaisuutta, josta kannattaa pitää huolta hoitamalla sitä hyvin. Metsävakuutuksella turvaat omaisuuttasi ja varmistat, ettei metsäsi menetä arvoaan vahingon takia. Oman metsän arvoa ei tulla useinkaan ajatelleeksi, mutta jo melko pienikin metsätila voi olla hyvin arvokas ja siihen kohdistuvien riskien hajauttamista kannattaa arvioida.

Suomessa metsätuhojen riski on onneksi ainakin vielä melko pieni. Kun tuhoja sattuu, syynä on yleisimmin sään aiheuttama vahinko. Kohdalle osuessaan tuhon laajuus voi olla yksittäisten puiden tuhoutuminen tai totaalinen tuho. Paras keino, jolla itse voi pyrkiä vähentämään metsän riskejä, on hyvä metsänhoito. Siitäkin huolimatta vahinkoja silti sattuu. Jos riskejä ei halua kantaa itse, kannattaa ottaa metsävakuutus. Tulevaisuudessa on hyvä varautua siihen, että tuhonaiheuttajat (mm. myrskyt, metsäpalot, hyönteis- ja sienituhot) yleistyvät. Lisäksi on todennäköistä, että ilmaston lämpeneminen tuo mukanaan uusia riskejä metsillemme.

Lue lisää LähiTapiolan metsävakuutuksesta

Lue lisää LähiTapiolan Yhteismetsästä

Lähteet:

https://lusto.fi/ajankohtaista/uudistunut-lusto-avautuu-17-5-2024/

https://lusto.fi/ajankohtaista/luston-uudistus/