Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola Pääkaupunkiseutu6.5.2024

Kotiluodon laiturissa on sydäniskuri: ”Tärkeä turvallisuusteko Helsingin vilkkaalle veneilyalueelle”

”Sydänpysähdyksen saaneen ihmisen pelastamisessa on kyse minuuteista. Defibrillaattorin eli sydäniskurin asentaminen Helsingin Kotiluodon laituriin parantaa niin lähisaarilla yöpyvien kuin alueella veneilevien turvallisuutta”, Helsingin Navigaatioseuran kommodori Joni Nuorivaara sanoo.

Helsingin Navigaatioseuran Kotiluodossa sijaitsevan saaritukikohdan päälaituriin asennettiin LähiTapiola Pääkaupunkiseudun lahjoittama defibrillaattori eli sydäniskuri viime vuoden toukokuussa.

”Kotiluoto sijaitsee Helsingin itäisessä saaristossa, joka on vilkas veneilyalue. Ohikulkevien huviveneilijöiden lisäksi lähisaaristossa myös yövytään. Sydänpysähdys ei katso ikää, mutta osa veneilijöistä alkaa olla iäkkäitä, jolloin riskit kasvavat. Seuramme laituriin asennettu sydäniskuri ei paranna pelkästään jäsentemme, vaan kaikkien alueella liikkuvien ihmisten perusturvallisuutta”, Helsingin Navigaatioseuran kommodori Joni Nuorivaara (kuvassa vasemmalla) sanoo.

Kesäkauden jälkeen, lokakuussa, sydäniskuri siirretään talveksi käyttöön seuran toimistoon Puotilaan, josta se palautetaan saareen jälleen huhtikuussa.

”Sydäniskuria on helppo käyttää – laite opastaa käyttäjää ja analysoi potilaan tilan”

Sydäniskurin asensi laituriin Kotiluodon saari-isäntä Sami Turunen, joka korostaa laitteen helppokäyttöisyyttä.

”Erityisosaamista tai -koulutusta ei tarvita, vaan kuka tahansa osaa ja saa käyttää sydäniskuria. Laitteen kanssa on vaikea tehdä virheitä ja se on lujaa tekoa”, Turunen sanoo.

”Laiturissamme on sydäniskurin vieressä ohjeet sen käynnistämiseen, minkä jälkeen laite alkaa opastaa käyttäjäänsä. Sydäniskuri puhuu suomea ja kertoo koko ajan mitä pitää tehdä. Se osaa analysoida potilaan tilan ja antaa tarvittaessa tasavirtasähköiskun. Tilanteen vaatiessa tarvitaan erityisesti ripeyttä ja rohkeutta ottaa laite käyttöön.”

”Sydäniskurin sijainti on kriittinen tieto”

LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Marko Tolonen muistuttaa, että ennen vesille lähtöä kannattaa aina ennakoida ja varautua erilaisiin vaaratilanteisiin.

”Haastavan maaston tai sään vuoksi avun saaminen vesille saattaa kestää. Ei siis ole yhtään liioittelua tarkistaa esimerkiksi sydäniskureiden sijaintia ennen venereissua. Nimittäin se, mitä kriittisessä tilanteessa ensisijaisesti tarvitaan, on tieto laitteen sijainnista. Defi.fi-osoitteesta löytyy kattavasti niin saaristoon kuin mantereellekin kirjatut sydäniskurit”, Tolonen kertoo.

Myös veneen perusvarusteet kannattaa tarkistaa ja varmistaa ennen vesille lähtöä – juuri niillä saattaa hätätilanteessa olla isokin merkitys.

”Pelastusliivit on aina oltava päällä ja lisäksi on hyvä varmistaa, että matkassa on myös välttämättömät ensiapuvälineet ja veneestä riippuen sammutin.”

Lue myös: