Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous27.12.2022

”Nyt rakennan pohjaa tulevaisuuden sijoituksille” – Siiri uskoo sijoitussuunnitelman auttavan tavoitteiden saavuttamisessa

Siiri Karjalainen on opetellut lukemaan yritysten tunnusluja, jotta kehittyisi sijoittajana. Tulevaisuudessa häntä kiinnostaa asuntosijoittaminen ja kuinka osa tuloista tulisi sijoituksien kautta.Lue lisää sijoittamisesta

Pari vuotta sitten helsinkiläisen 26-vuotiaan Siiri Karjalaisen elämässä oli muutoksia. Hänelle valkeni mitä hän haluaisi tehdä työkseen, ja hän aloitti liiketalouden ja IT-alan -opinnot töiden ohessa. Lisäksi hän pohti missä haluaisi olla taloudellisesti vuosien päästä.

– Se, että minulla on lapsi, on iso syy siihen, miksi talouskuvioita ja taloustavoitteita on tullut mietittyä tarkemmin.

Sen lisäksi, että hän mietti kuinka kuluttaa järkevästi arjessa, hän mietti kuinka varallisuutta kertyisi tulevaisuutta silmällä pitäen. Siiri ajatteli, että sijoittaminen auttaisi häntä asiassa. Hän aloitti rahastosijoittamisella syksyllä 2021.

– Ajattelin, että jos haluan saavuttaa tavoitteet, täytyy aloittaa niiden tavoittelu, hän sanoo.

Perehtyminen kannattaa

Siiri muistelee ajatelleensa sijoittamisen olevan haastavaa. Kiinnostus oli kuitenkin niin kova, että se auttoi ylittämään kynnyksen.

– Minulla oli halu oppia. Olen paneutunut aiheeseen ja nyt pikkuhiljaa saattanut oppimaani arkeen. Takapakeista selviää paremmin, kun on tietoa, miten kannattaa toimia.

Siiri kertoo seuraavansa yrityksiä ja tutkii niiden tunnuslukuja tilinpäätöksistä.

Hänestä indeksirahastoista on ollut helppo aloittaa. Sijoittaminen nykyisessä taloustilanteessa  , kun korot ovat nousussa ja markkinat heiluvat, ei ole jännittänyt häntä liikaa. Sijoitusten kanssa on pitänyt olla valppaana, mutta hän on kokenut olevansa aika lailla turvassa, koska sijoitukset eivät vielä ole suuria.

– Toki aluksi mietin mitä tapahtuu. Mutta pitää pysyä rauhallisena, ei hätäillä ja hyväksyä, että aina tulee muutoksia. Nyt rakennan pohjaa tulevaisuuden sijoituksille.

Päämäärät selvillä

Edelleen opittavaa on paljon, matkan varrella on kuitenkin jo hahmottunut mitä hän sijoittamalla haluaisi saavuttaa.

– Sijoitan voidakseni viedä omaa yritystoimintaani eteenpäin. En sijoita, että voisin ostaa hulppean laukun, vaan että sijoittamisen avulla voisin lisätä omia mahdollisuuksiani yrittäjänä.

Tulevaisuudessa Siiriä kiinnostaa asuntosijoittaminen ja osakesijoittaminen. Tähtäin on jo mietitty.

– Haluaisin, että iso osa jatkuvista tuloista tulee sieltä, sijoituksien kautta.

Miettiessään sijoittamisensa alkutaipaletta, hän sanoo, että aloittelevaa sijoittajaa voisi hyödyttää tieto siitä, minkälainen sijoittamismuoto soveltuu missäkin vaiheessa. Viime aikoina hän on itse etsinyt tietoa hajauttamisesta.

Yksi tavoite on myös saada oma lapsi ymmärtämään sijoittamisen tuomat mahdollisuudet.

– Itse olen aikuisena miettinyt enemmän mistä tuloja tulee. Haluaisin, että oma lapseni olisi aikaisemmin kiinnostunut näistä asioista kuin mitä itse olin, ja ymmärtäisi, että raha on mahdollista saada lisääntymään.

Tärkein päätös on aloittaa

Johtaja Satu Norhomaa LähiTapiolan Varainhoidosta pitää Siirin suunnitelmia taloudellisen puskurin keräämisestä oman yrittäjätaipaleen avuksi, hyvinä.

– Erittäin hyvä ajatus. Sen lisäksi, että sijoittaessa saa laitettua niin sanotusti itseltään varoja sivuun, pääsee hyötymään korkoa-korolle -efektistä, sijoittamisen taikapölystä. Taloudellinen puskuri tuo turvaa sekä vaihteleviin työoloihin että voi mahdollistaa yrittäjän arkeen vapaita hetkiä.

Hänestä Siirin tarina on hyvä esimerkki siitä, että sijoittamisessa tärkein päätös on aloittaa.

– Ajallinen hajautus eli säännöllinen sijoittaminen auttaa. Näin ei tarvitse huolehtia siitä ostaako liian kalliilla tai väärään aikaan. Kannattaa hyväksyä, että sijoitusmarkkinoilla on parempia ja huonompia hetkiä, mutta pitkällä aikavälillä ne tasoittuvat.

Moni empii aloittamista juuri nyt, kun talouden horisontti on epäselvä. Norhomaa näkee tilanteessa myös aloittamista puoltavia seikkoja.

– Juuri tällä hetkellä moni sijoituskohde on paljon edullisempi kuin vuosi sitten. Taloudellinen puskuri syntyy kuin huomaamatta, kun sijoittaa säännöllisesti kiinteän summan kuukausittain.