LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus24.5.2022
Veneiden ensirekisteröinnit jatkoivat kasvuaan vuonna 2021 − onnettomuuksissa ei piikkiä. Kokosimme vinkkejä turvalliseen veneilykesään.
Kaikkein vakavimpien eli kuolemaan johtaneiden vesiliikenneonnettomuuksien määrä oli Traficomin tilastojen mukaan viime vuonna keskimääräistä vähemmän, vaikka veneilykesä oli hyvin vilkas ja kelit helteiset. Vesiliikenneonnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 37 henkilöä. Vuonna 2020 menehtyneitä oli 28, vuonna 2019 46 ja helteisenä kesänä vuonna 2018 jopa 51 henkilöä. Kokemäenjoen vesistöalueella, johon Pirkanmaakin kuuluu, kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui viime vuonna neljä ja vuonna 2020 kaksi. Kaikkiaan vesiliikenneonnettomuuksia sattui viime vuonna noin 2200, mikä pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna.
Veneiden vesillelasku on nyt käsillä säiden lämmetessä. Veneilykauden aloitus näkyy myös vakuutusyhtiöissä ja joillekin ensimmäiset vahingot sattuvat jo ennen kuin veneet saadaan edes vesille.
Yleisimmät veneilyssä sattuvat vahingot johtuvat LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan karilleajoista ja pohjakosketuksista sekä törmäyksiä laituriin. LähiTapiolalle ilmoitetuista venevahingoista jopa lähes 70 prosenttia vahingoista johtuu erilaisista törmäyksistä. Toiseksi eniten, noin 15 prosenttia veneilijöille sattuvista vahingoista johtuu rikoksista, kuten perämoottorivarkauksista tai murtautumisista veneeseen. Kolmanneksi eniten sattuu sään ja myrskyn aiheuttamia vahinkoja.
Veneen ajossa ja siirroissa sattuvia vahinkoja voidaan ehkäistä huolellisuudella, maltilla ja hyvillä veneilytaidoilla. Veneen omistajan on kuitenkin hyvä tiedostaa myös muut veneilijän riskit. LähiTapiolalle ilmoitetaan vuosittain satoja rikoksiin, kuten varkauksiin ja murtoihin, liittyviä vahinkoja. Vuosittain korvataan myös muutamia syysmyrskyjen aiheuttamia vahinkoja. Lisäksi venepaloja tapahtuu kymmeniä vuosittain.
Ennen vesille laskua tarkista:
Rungon läpivientien ja perävetolaiteen kaapeliläpivientien ja venttiilien kunto ja tiiviys.
Perämoottorin kiristysruuvien, pulttien ja moottorilukon kireys valmistajan ohjeiden mukaan.
Nestekaasuletkujen tiiviys ja tarvittaessa vaihda letkut.
Vetolaiteen öljyt ja öljypropun kiinnitys.
Pilssipumpun toiminta.
Polttoaineen riittävyys ja tuoreus.
Veneen pohjapropun kiinnitys.
Ankkurin ja muiden köysistöjen kunto.
Veneen kartastot ja muut suunnistusvälineet ja kiikareiden kunto.
Paukkuliivien patrunan uusimisväli. Patruunassa lukee viimeinen käyttöpäivä, ja patruuna on yleensä uusittava kolmen vuoden välein.
Sammuttimen tarkastuspäivämäärä. Sammutin tulee tarkastuttaa vuoden välein, koska esimerkiksi kosteus, kylmyys tai tärinä voivat heikentää sen toimivuutta.
Vene kannattaa mahdollisuuksien mukaan katsastuttaa. Katsastajat huomaavat usein asioita, joita veneen omistaja ei välttämättä osaa panna merkille.
Katsastuksesta tai kuntokartoituksesta saa myös vakuutusmaksualennusta LähiTapiolan venevakuutuksesta.
Ettei vene vuoda. Onko pilssissä vettä? Tarkista myös kaikki letkut ja suodattimet.
Jätettäessä puuvene talven jälkeen ensimmäistä kertaa rantaan huomioi, että veneen pilssipumput voivat ylikuumentua tai akkujen virta ei riitä kovin pitkäksi aikaa, jos vene vuotaa reilusti. Vene kannattaisi jättää nostoliinojen varaan tai matalaan veteen turpoamaan.
Tee reittisuunnitelma ja kerro se myös rantaan jääville.
Päällikkö vastaa veneen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Hän huolehtii muun muassa siitä, että kaikkien turvallisuusvarusteet ovat kunnossa ja ohjeistaa muita veneessä olijoita.
Pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Veteen joutuessa pelastusliivi auttaa pysymään pinnalla. Sen on tärkeää olla kantajalleen sopivan kokoinen. .Pelastusliivien valinnasta voit lukea tarkemmin täältä
Muista olla viisaasti vesillä – alkoholi ei kuulu turvalliseen vesiliikenteeseen.
Muista varata polttoainetta riittäväsi.
Sammutin auttaa palon syttyessä. Lain mukaan käsisammutin pitää olla sellaisissa veneissä, joissa on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Alkusammutus onnistuu varmimmin, kun sitä on harjoitellut ennalta. .Sammuttimen valinnasta ja käytöstä voit lukea lisää täältä
Varaudu myrskyn varalle. Jos vene on vedessä myrskyn iskiessä, se voi iskeytyä laituriin, naapuriveneisiin tai esimerkiksi täyttyä vedellä. Varmista ennen myrskyä, että veneen kiinnitykset ovat kunnossa eikä mahdollinen veden poistoaukko ole tukossa.
Tarkista onko puhelimeesi tallennettu puhelinnumerot, joista saat apua vesillä.
Kauden alussa kannattaa tarkistaa vakuutuskirjasta vakuutetun omaisuuden tiedot. Jos on esimerkiksi vaihtanut perämoottorin, niin uuden moottorin tiedot tulee päivittää ottamalla yhteyttä vakuutusyhtiöösi, jotta se voidaan esimerkiksi varkaustilanteessa korvata.
Soutuveneet ja enintään 10 hv:n perämoottorit kuuluvat LähiTapiolan kodin tai mökin vakuutukseen aina 5 000 euroon saakka. Tätä suuremmat veneet tarvitsevat oman venevakuutuksen.
LähiTapiolan venevakuutuksesta voi valita itselleen sopivan vakuutuspaketin. Venevakuutuspaketit kattavat turvan tasossa riippuen esimerkiksi varkaus- ja ilkivaltavahinkoja, karilleajoja ja törmäyksiä. .Tutustu täällä eri venevakuutuksiin ja pyydä tarjous
LähiTapiolan suosituin vakuutus on Laaja venevakuutus, joka tarjoaa hyvän ja kattavan turvan muun muassa karilleajo-, törmäys-, myrsky-, varkaus-, ja kuljetus- ja telakointivahinkojen varalle.
Kaikille avoimia verkkokurssejaMeripelastusseuran Veneilytaito-sivustolla
Venealan keskusliitto FinnboatinVeneilyn Aapinen -opas
Paljon veneilyasiaa SuomenPurjehdus ja Veneily ry:n sivuilla
Traficom on koonnut sekäohjeita veneilijälle tietoa uudesta vesiliikennelaista
Finanssiala ry kokoaa . Sarjanumerolla voi tarkistaa esimerkiksi, ettei ole ostamassa anastettua perämoottoria.tietoa varastetuista perämoottoreista ja veneistä
Suomen Purjehdus ja Veneily ry:nkurssitarjontaa
Suomen navigaatioliitonlaivurikurssit
Venerekisterin ylläpito kuuluu Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille, jonka nettisivujen kautta mahdolliset virheelliset rekisteritiedot voi päivittää. Vesikulkuneuvojen rekisteritietoja pidetään vesiliikenteen turvallisuuden parantamiseksi ja vesikulkuneuvojen käyttämisestä aiheutuvien haittojen ehkäisemiseksi.
Veneiden rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä tai vähintään 15 kW:n (n. 20,4 hv) moottorilla varustettuja vesikulkuneuvoja.
Rekisteröintivelvoite ei koske pienempiä moottoriveneitä eikä soutuveneitä, joten kaikki mökkiveneet eivät näy tilastoissa.
Vesikulkuneuvojen ensirekisteröinnit painottuvat rannikkoseudulle ja isojen kaupunkien lähistölle, joissa on suuria vesistöjä ja paljon ihmisiä. Ensirekisteröintien määrä on kasvanut lähes kaikissa maakunnissa.
Uusien veneiden ostajien keski-ikä oli 50 vuotta.
Pahimmat onnettomuuskaudet ovat kesäkuukaudet (kesä-elokuu).
Yli puolet hukkumiskuolemiin johtavista onnettomuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena.
Suurin osa vesiliikenteessä hukkuneista on ollut ilman pelastusliivejä.
Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori.
Traficomin