Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus16.5.2022

Vain toimivalla sammuttimella voi pelastaa hätätilanteessa – LähiTapiola Pirkanmaan sammutintarkastuspäivillä tarkastettiin yli 4 000 sammutinta

Sammutintarkastuspäivät ovat monikymmenvuotinen perinne ja yksi LähiTapiola Pirkanmaan paikallisista omistaja-asiakaseduista ja vastuullisuusteoista, jonka tavoitteena on paloturvallisuuden edistäminen ja vahinkojen ennaltaehkäiseminen.

Löytyykö sinun kotoasi alkusammutusvälineitä, esimerkiksi käsisammutinta ja sammutuspeitettä? Jos hankit kotiisi käsisammuttimen, muistatko huolehtia sen säännöllisestä tarkastamisesta toimivuuden varmistamiseksi? LähiTapiola Pirkanmaa tarjoaa omistaja-asiakasetuna sammutintarkastuksen maksutta ja edun turvin vuosittain tarkastetaankin noin 5 000 sammutinta. Tänä vuonna sammutintarkastuspäiviä järjestettiin huhtikuun alusta toukokuun ensimmäiselle viikolle 23 eri tarkastuspisteellä.  Kiertueen sammutintarkastuspisteillä sammuttimia tarkastettiin ennätysmäärä, yli 4 000 kappaletta.

- Tarkastus on hyvä tehdä vuoden välein, jos sammutinta säilytetään paikassa, jossa se on alttiina kosteudelle, tärinälle, lämpötilojen vaihtelulle tai pakkaselle, kuten kylmässä kesämökissä, ajoneuvossa tai veneessä. Kodin sisätiloissa pidettäville käsisammuttimille suosittelemme kahden vuoden välein tehtyä tarkastusta, jonka tekee valtuutettu sammutintarkastaja. Tarkastuksessa sammutinliike katsoo sammuttimen toimintakunnon, ja tarvittaessa se eri maksua vastaan huolletaan tai vaihdetaan uuteen. Säännöllisillä tarkastuksilla pyritään havaitsemaan ennalta mahdolliset viat, jotta sammutin todella toimisi tarvittaessa. Oman sammuttimen seuraavan tarkastusajan näkee sen kylkeen liimatusta tarrasta, opastaa LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.

- Tampereella järjestimme Mustalahden satamassa 29.4. erityisesti veneilijöille suunnatun sammutintarkastuspäivän. Sana olikin kiirinyt ilahduttavasti veneseurojen ja yhteistyökumppaneiden kautta, sillä päivän aikana tarkastettiin maksutta 180 sammutinta. Mustalahdessa palveluitansa olivat paikalla esittelemässä myös Tampereen kaupungin satamapalvelut, Tampereen Navigaatioseura, Suomen Meripelastusseura Pirkanmaa ja Pidä Saaristo Siistinä ry. Vapun alla myös kahvit, simat ja munkit maistuivat samalla kun jonossa odoteltiin tarkastusvuoroa, kertoo LähiTapiola Pirkanmaan vastuullisuuspäällikkö Taina Hiltunen.

- Jos tämän kevään sammutintarkastuspäivät jäivät välistä, ei hätää, sillä syksyn aikana järjestämme tarkastuspäiviä vielä Orivedellä, Virroilla, Hämeenkyrössä ja Sastamalan Vammalassa. Omistaja-asiakkaillamme on mahdollisuus hyödyntää maksuton etunsa myös etukupongilla, joka käy maksuvälineenä valtuutetuissa huoltoliikkeissä Oriveden Sammutinhuollossa ja Tamrexissa. Kupongin saa omalta yhteyshenkilöltä tai soittamalla asiakaspalveluumme puh. 03 3391 1200, neuvoo Hiltunen.

Kotiin, mökille, veneeseen ja autoon erilaiset sammuttimet


Suomessa kotitaloihin ja asuntoihin ei ole pakollista hankkia käsisammutinta, mutta se on hyvä ja edullinen tapa edistää paloturvallisuutta. Lain mukaan käsisammutin pitää olla veneessä, jos veneessä on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori. Matkailuautoissa ja -vaunuissa sammuttimelle ei ole nykyisin lakisääteistä pakkoa, mutta vakuutusyhtiöiden suojeluehtojen mukaan sammutin tulee löytyä.

Sammuttimen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen kokoon ja sammutinaineeseen. Sammuttimia löytyy monessa koossa, sammutinaineella ja teholuokissa. Jauhesammuttimet ovat monille tutuin sammutintyyppi ja ne ovat yleisimpiä Suomessa. Niiden rinnalla suosiotaan ovat kasvattaneet nestesammuttimet, joiden sammutusteho on kehittynyt. Kotiin kannattaa valita nestesammutin, koska ne ovat helppokäyttöisiä ja sopivat kaikkien kodin palojen alkusammutukseen.

- Kotiin sopii parhaiten nestesammutin eli tutummin ”vaahtosammutin”. Siinä sammutinaineena toimii saippuavaahdon kaltainen seos. Sen sijaan esimerkiksi autoon, veneeseen tai mökille, joissa säilytettäessä lämpötila laskee joskus nollantuntumaan tai alle, jauhesammutin on paras valinta, koska se ei jäädy. Perinteinen jauhesammutin on varmasti myös tehokas kotioloissa, mutta suljetuissa sisätiloissa sammutinjauhe pölyää käytettäessä runsaasti, mikä heikentää nopeasti näkyvyyttä ja sotkee perusteellisesti tilat. Kovan sotkun lisäksi sammutinjauhe voi pahimmillaan tuhota kodin elektroniset laitteet korroosion vuoksi, LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä opastaa.

- Suosittelen valitsemaan kotiin kuuden kilogramman nestesammuttimen. Jos se tuntuu liian järeältä ja raskaalta, myös kevyempi kahden kilon nestesammutin on hyvä valinta ja helpompi käyttää. Jos kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia makuuhuoneissa ja eteisessä sekä asukkaalla alkusammutustaidot, on mahdollista sammuttaa käytännössä kaikki kotona syttyneet palonalut, jos ne havaitsee ajoissa, Kärkelä kertoo.

Mökille Kärkelä neuvoo valitsemaan kuuden kilogramman jauhesammuttimen, jos mökissä on talvella kylmät sisätilat. Tarvittaessa sammuttimia voi mökillä olla useampia, sillä tulipalon syttyessä ammattilaisten apu on usein kaukana. Autoon ja veneeseen sopii kahden kilon jauhesammutin.

Onnistuneella alkusammutuksella vältytään vuosittain useilta vakavilta henkilövahingoilta ja estetään kymmenien miljoonien eurojen omaisuusvahingot.

UNDER CONSTRUCTION: new embedded component: ContentfulNewsroomVideo
rich text node: {"data":{"target":{"sys":{"id":"f63b7995-63d1-45d6-80d5-90b6a3fc240c","type":"Link","linkType":"Entry"}}},"content":[],"nodeType":"embedded-entry-block"}
reference entry: {"id":"f9eb8253-dc2a-55ec-aa57-82156b5fee43","videoUrl":"https://www.youtube.com/watch?v=XfTyHPRVUKM","altText":null,"contentful_id":"f63b7995-63d1-45d6-80d5-90b6a3fc240c","internalName":"Video näin käytät käsisammutinta","internal":{"type":"ContentfulNewsroomVideo"}}


Neuvoja alkusammutukseen – näin käytät käsisammutinta:

  • Alkusammutusvälineitä kannattaa sijoittaa näkyviin paikkoihin, josta ne tarvittaessa saa helposti käyttöön. Toimiva palovaroitin auttaa havaitsemaan palon ja antaa aikaa toimia.

  • Käsisammuttimia on erityyppisiä. Ne voidaan sammutteen mukaan jakaa jauhesammuttimiin, hiilidioksidisammuttimiin ja nestesammuttimiin. Jauhesammuttimet ovat yleisimpiä.

  • Pyri tarkistamaan ennalta, mihin paloihin sammutin soveltuu ja tutustu sen kyljessä olevaan käyttöohjeeseen.

  • Jos palon syttyminen huomataan heti, sitä voi yrittää sammuttaa. Sammuta palon alku, jos voit, mutta älä vaaranna turvallisuuttasi.

  • Käsisammutin toimii kerrallaan noin 5–20 sekuntia, jolloin sammutteen oikein suuntaaminen on tärkeää.

  • Sammuttaessa toimi näin:

    1. 1.

      Ota sammutin seinätelineestä/kiinnikkeestä, siirry lähemmäs palopaikkaa.

    2. 2.

      Laske pullo maahan, vapauta letku pidikkeestään.

    3. 3.

      Irrota yläkahvan varmistinsokka terävällä nykäisyllä.

    4. 4.

      Nosta sammutin alakahvasta kantoon ja ota letkun suuttimesta kiinni.

    5. 5.

      Tähtää palokohteeseen, suuntaa letkun suutin liekkien juureen.

    6. 6.

      Paina sammuttimen yläkahva kokonaan pohjaan.

    7. 7.

      Lähesty palavaa kohdetta ja levitä sammutinainetta palokohteeseen tekemällä suuttimella heiluttavaa, lakaisevaa liikettä.

    8. 8.

      Kun liekit sammuu, nosta yläkahva, tarkkaile. Jos syttyy uudelleen, sammuta. Jaksottain sammuttamalla säästät sammutusainetta ja saat sammutettua isojakin tulipaloja.

  • Tarvittaessa soita 112 ja pyydä palokunta paikalle varmistamaan, että tuli on kunnolla sammunut eikä uudelleensyttymisen vaaraa ole.

Faktalaatikko:

  • Pelastustoimen tietoon tulee vuosittain noin 3 000 asuin- ja vapaa-ajanrakennusten palo- tai palovaaratilannetta. Näistä noin joka kolmas kehittyy rakennuspaloksi, joka tuhoaa laajemmin kiinteistöä tai irtaimistoa.

  • Vuosittain alkusammutukseen turvaudutaan lähes 2000 rakennuspalossa.

  • Pelastustoimen mukaan vuonna 2020 tulipaloissa menehtyi Suomessa 49 henkilöä, aivan kuten edeltävänä vuonna 2019.

  • Miehiä kuolee paloissa enemmän - palokuolemista 33 oli miehiä, 16 naisia.

  • Valtaosa palokuolemista on tapaturmaisia, joissa päihteet ovat usein taustalla.

  • Myös iäkkäiden osuus korostuu palokuolematilastoissa.

  • Viranomaisten määräämien sammutinten tarkastusväliä ja huoltoa ohjaa sisäministeriön asetus. Omatoimisesti kotitalouteen hankituille sammuttimille se on hyvä ohjenuora.

Lähteet:

Pelastustoimi.fi
Pelastustoimen Pronto-onnettomuusjärjestelmä
Kodin turvaopas -sivusto