Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat
Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.
Ihmisille sattuu tapaturmia sekä töissä että vapaa-ajalla. LähiTapiola Varsinais-Suomen asiakkaille sattui vuonna 2020 työtapaturmia 2 710 ja työmatkalla vahinkoja 449. Vapaa-ajalla sattuneita vahinkoja oli 438 kappaletta. Luvuissa näkyvät työtapaturmavakuutuksesta korvatut vahingot.
Koska kaikki työnantajat eivät ole liittäneet työtapaturmavakuutukseen vapaaehtoista vapaa-ajan tapaturmaa, on todellisuudessa vapaa-ajanvahinkoja sattunut tätäkin enemmän. Työtapaturmien aiheuttaman sairauspoissaolon pituus oli keskimäärin kuusi päivää, kun taas vapaa-ajan tapaturmista aiheutuneet sairauspoissaolot olivat pituudeltaan keskimäärin 14 päivää.
Jokainen yritys on velvollinen turvaamaan henkilöstönsä lakisääteisellä työtapaturmavakuutuksella. Tämä vakuutus ei kuitenkaan korvaa vapaa-ajalla tapahtunutta vahinkoa. Vapaa-ajalla tapahtunutta vahinkoa voidaan vakuuttaa vapaa-ajanvakuutuksella. Vakuutus on voimassa tapaturman varalta vapaa-aikana kaikkialla maailmassa. Työnantajan kannalta keskeinen etu on, että vakuutus kattaa mahdollisen sairausloman ajalta työntekijän palkkakustannukset.
Vapaa-ajan ryhmävakuutus korvaa myös etätöissä sattuneet tapaturmat muun muassa etätyön tauot, jotka eivät lukeudu työaikaan. Työtapaturmavakuutus on voimassa myös etätyössä, mutta sen perusteella korvataan tapaturmat vain, jos tapaturma sattuu töitä tehdessä. Jos työntekijä esimerkiksi kompastuu portaissa matkalla kahvitauolle, ei työtapaturmavakuutus korvaa tätä vahinkoa.
- Työtapaturma- ja ammattitautilain mukaisen vapaa-ajan vakuutuksen korvauspiiri on erittäin laaja eikä siinä esimerkiksi ole urheilurajoituksia ammattiurheilua lukuun ottamatta. Työnantajan näkökulmasta on kätevää, että hän pystyy jo etukäteen budjetoimaan mahdollisia vapaa-ajan tapaturmien kuluja. Vakuutus on verovähennyskelpoinen. Mikäli työntekijälle sattuu vahinko, maksetaan työnantajalle päivärahakorvaus sairausajan palkan ajalta, sanoo LähiTapiola Varsinais-Suomen myyntijohtaja Merja Kaartosalmi.
Asiakkuuspäällikkö Hanna Kanervo liukastui kotipihallaan loppuvuodesta 2021 töihin lähtiessään ja kaatuessa häneltä murtui ranne. Koska tapaturma sattui työmatkalla, laskettiin se työtapaturman piiriin.
- Kaaduttuani ilmoitin asiasta heti esimiehelleni, joka teki välittömästi tapahtuneesta työtapaturmailmoituksen. Hetken kuluttua minulle tuli jo LähiTapiolalta tekstiviesti, jossa kerrottiin, että ilmoitus on tehty. Tekstiviestin mukana sain vakuutustodistuksen, joka käy maksusitoumuksena missä tahansa hoitolaitoksessa. Varasin ajan lääkärille ja kävin röntgen-kuvissa ja laskutus hoitui suoraan vakuutusyhtiöltä maksusitoumusta vastaan, kertoo Kanervo.
Kanervon tapauksessa ei ollut tarvetta lääkärin määräämille lääkkeille, mutta mikäli niitä olisi määrätty, toimii samainen tekstiviesti maksusitoumuksena myös apteekkeihin.
- Tämä on erinomainen palvelu, joka on kaikista vakuutusyhtiöistä käytössä ainoastaan LähiTapiolassa, toteaa Kanervo.
Miten olisi käynyt, mikäli Kanervon tapaturma olisi sattunut esimerkiksi illalla matkalla kuntosalille? Koska Kanervo on työnantajan toimesta vakuutettu myös vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella, olisi asiat menneet käytännössä samalla tavalla. Mutta ilman vapaa-ajan tapaturmavakuutusta, ei vahinkoa olisi korvattu.