Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PohjanmaaElämänturva18.11.2021

Ann-Christine ja Alf heräsivät, kun vesi tulvi keittiönlattialla – ”En olisi koskaan voinut uskoa, että vesi on näin haitallista”

Viime talvena Koivulahtelaiset Ann-Christine Nygård ja Alf Hermans kokivat tapahtuman, joka vaikutti heidän elämäänsä puolen vuoden ajan. He olivat menneet nukkumaan puolenyön aikaan yhtenä helmikuisena lauantai-iltana.

- Heräsin klo 01.40 vesihanan ääneen. Herätin Alfin ja luulimme ensin, että joku lapsistamme oli jättänyt hanan päälle, mutta meitä kohtasi 3 cm vesikerros lattialla keittiössä, olohuoneessa, eteisessä ja kodinhoitohuoneessa, Ann-Christine Nygård kertoo.

- Meidän piti kiireesti sulkea päähana ja sitten aloittaa kuivaaminen. Kävi ilmi, että vuotovahingon aiheutti lämpimän käyttövesiputken irronnut liitin tiskikaapissa ja siksi suuri määrä vettä pääsi valumaan putkesta ulos lyhyessä ajassa, Alf Hermans sanoo.

Heti maanantaina Ann-Christine ja Alf olivat yhteydessä LähiTapiola Pohjanmaahan ilmoittaakseen vahingosta ja saadakseen neuvoa, kuinka edetä asiassa. LähiTapiolan vahinkotarkastaja tilasi kosteuskartoituksen VV-Kuivaukselta ja se tehtiin samalla viikolla. Kosteuskartoitus osoitti, että lattiarakenteissa oli kosteutta 25 neliömetrin alueella. Lisäksi tiskikaapin runko ja keittiökalusteiden sokkelit vaurioituivat ja seinärakenteet olivat märkiä.

- Kutsuimme tietenkin paikalle myös putkimiehen heti maanantaina, joten prosessi käynnistyi nopeasti. Päätimme kuitenkin jäädä asumaan taloon hetkeksi ennen kuin aloitimme laajan remontin maaliskuun lopussa. Remontin ajaksi muutimme huvilaamme Kaskisilla ja asuimme siellä elokuun puoliväliin asti. Matkustin töihini Vaasaan ja sain myös kilometrikorvauksen matkoista. LähiTapiola huolehti myös siitä, että saimme tänne kontin, jossa saimme säilyttää huonekalujamme remontin aikana, Ann-Christine kertoo.

Kun perhe oli muuttanut pois, alkoi 4-5 viikon kuivausjakso.

- Kipsilevyt olivat imeneet vettä noin 50-60 cm korkeuteen, joten ne jouduttiin uusimaan kaikissa vesivahinkoa kärsineissä huoneissa. Eristeet olivat tietysti myös läpimärkiä ja ne vaihdettiin, Alf kertoo.

Vesivahingot muuttuvat nopeasti hyvin laajoiksi ja kalliiksi ja tässä tapauksessa talon korjauskustannukset olivat noin 35.000 euroa.

- Teimme myös omakustanteisesti hieman lisäremonttia. Poistimme mm. yhden seinän keittiön ja olohuoneen välillä, jotta saimme tilasta ilmavamman. Poistimme myös saunan ja laitoimme kylpyammeen saunan tilalle. Kaiken tämän kanssa saimme apua LähiTapiolan yhteistyökumppanilta VV-Kuivaukselta. Meidän piti oikeastaan vain valita pintamateriaalit itse – loput hoiti VV-Kuivaus, Alf kertoo.

Onko jotain, johon olette tyytymättömiä vai menikö kaikki hyvin?
- Koko prosessi on edennyt uskomattoman sujuvasti alusta loppuun, kertoo Alf. Sitähän on kuullut, että vakuutusyhtiöt voivat olla hieman hankalia, mutta olemme saaneet erittäin hyvää apua ja neuvoja heti alusta alkaen.

- Ainoa mieleen tuleva asia on se, että loppusiivous olisi voinut olla parempi. Ikkunoiden väliin jäi rakennuspölyä, joten jouduin pyyhkimään ne itse kerran uudelleen, Ann-Christine sanoo. Muuten olemme erittäin tyytyväisiä kaikkeen.

Vuotovahingosta korvataan vahingot rakennuksen rakenteille ja kiinteille sisustuksille, mm. lattiat ja muut pintamateriaalit sekä rikkoutuneen putken korjaus. Kotivakuutus korvaa myös tilapäisen asumisen kustannukset vahingon korjaamisen ajalta. Korvauksesta vähennetään vakuutuksen ottamisen yhteydessä valittu omavastuu sekä mahdolliset ikävähennykset.

- On vaikeaa ymmärtää, kuinka haitallista vesi voi olla talolle ennen kuin näkee omin silmin, minkälaista vahinkoa vesi voi aiheuttaa. Saamme olla kiitollisia siitä, että meillä oli vakuutus tässä tilanteessa. Tämä voi tapahtua kenelle tahansa, Alf ja Ann-Christine sanovat.

Mitä pitäisi tehdä, jos kotiin palatessa lattialla on vettä? Lue lisää tästä.

Tästä voit lukea lisää meidän eri kotivakuutusvaihtoehdoistamme.