Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus29.7.2018

Mitä tehdä vesivahingon sattuessa? Tärkeintä on toimia nopeasti

Mitä pitäisi tehdä, jos kotiin palatessa lattialla on vettä? Jos pesukone vuotaa, tulee se sammuttaa ja vedentulo katkaista. LähiTapiolan asiantuntija antaa neuvot siihen, kuinka toimia vesivahingon satuttua.

Vesivahingon sattuessa kaikkein tärkeintä on toimia ripeästi. Jos lattialla on vettä, vahinko täytyy pyrkiä rajaamaan ja estää lisävahinkojen sattuminen. Jos pesukone vuotaa, täytyy kone sammuttaa ja vedentulo katkaista. Usein vuoto johtuu astianpesukoneen epäonnistuneesta kytkennästä tai vesiletkun rikkoutumisesta.

Putkirikkojen ennakointi voi olla hankalaa. Huolellisella toiminnalla voi kuitenkin välttyä suurilta vahingoilta. Jos astian- ja pyykinpesukoneita ei jätetä yksin päälle asuntoon, ei vuoto pääse leviämään pitkälle ennen kuin se huomataan.

Hanojen ja suihkuliittimien suodattimia sekä lavuaarin poistoputkia ja lattiakaivoja kannattaa aika-ajoin puhdistaa, ettei niihin synny tukoksia. Puhdistus onnistuu esimerkiksi kaatamalla viemäreihin viemärinaukaisunestettä.

Joskus vesivahinko on niin paha, että paikalle on pyydettävä nopeasti apuvoimia kuten palokunta, putkimies tai kuivausyhtiö. Monelta paikkakunnalta löytyy ympäri vuorokauden päivystäviä putkimiehiä, joten apua saa myös iltamyöhään. Jos asut taloyhtiössä, ota yhteys isännöitsijään. Hänen velvollisuutensa on hoitaa paikalle sopivat ammattilaiset.

Akuutin vaiheen jälkeen tarkastetaan tilanne

Kun akuutti tilanne on hallinnassa, on aika tarkistaa vahingot. Vakuutusyhtiöön pitää olla yhteydessä mahdollisimman pian vahingon satuttua. Vahinkoilmoituksen voi tehdä joko puhelimitse tai verkkopalvelussa.

Useimmiten vahingon korjaus käynnistyy niin, että LähiTapiolasta tilataan paikalle kosteuskartoittaja. Isommissa vahingoissa vakuutusyhtiön vahinkotarkastaja tulee paikalle ja aloittaa vahinkojen selvittelyn.

Kosteuskartoituksen ja vahinkotarkastuksen yhteydessä selvitetään vesivahingon laajuus ja syy. Asiakas saa selvityksistä kirjallisen dokumentin. Kun vahingon syy ja laajuus on kartoitettu, voi vahinkoa hoitava LähiTapiolan asiantuntija ottaa alustavasti kantaa vahingon korvattavuuteen. Tilojen kuivaus ja muut jatkotoimenpiteet aloitetaan saman tien.

Toisinaan vesivahingot edellyttävät niin laajoja korjaustöitä, että asunnosta on muutettava tilapäisesti pois. Jos vesivahinko on aiheutunut vakuutuksesta korvattavasta syystä, korvataan asukkaan kotivakuutuksesta myös tilapäismajoituksesta aiheutuvat kohtuulliset kustannukset.

Asiantuntijana jutussa toimi LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen.

Kotivakuutus tuo turvaa vesivahingon varalta. Tutustu LähiTapiolan tarjoamiin kotivakuutuksiin tarkemmin täällä.