Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Heikki UrpelainenTalous16.10.2023

Terveysala kehittyy askel askeleelta – sijoittajatkin kantavat kortensa kekoon

Terveysalan huimat innovaatiot eivät aina tee edistysloikkia kansanterveyden tasolla, mutta tarjoavat apua moniin hankaliinkin sairauksiin. Yritysten panostuksista tuotekehitykseen hyötyvät sekä potilaat että omistajat. Sijoittajilta terveysalan yritykset vaativat perehtymistä, mutta ne myös palkitsevat monin tavoin, kertoo LähiTapiola Varainhoidon salkunhoitaja Heikki Urpelainen blogissaan.Lue lisää sijoittamisesta

Terveysalaa erityisesti seuraavana salkunhoitajana intoilen usein terveysalan upeista innovaatioista, joita tiede ja tuotekehitykseen investoidut miljardit saavat aikaan. Kuitenkin suurin syy pitkään elinajanodotteeseemme ei ole nykyhoidoissa vaan paljon vanhempaa perua. Rokotukset, penisilliinit ja parempi ravinto leikkasivat varsinkin lapsikuolleisuutta ja nostivat keskimääräistä elinajanodotetta länsimaissa jo pari sukupolvea sitten.

Terveyshaasteiden korjaaminen – lääketiedettä vai politiikkaa?

Globaalisti suurimmat terveyshaasteet ovat kuitenkin enemmän poliittisia kuin biologista pulmanratkaisua. Länsimaiden elintasosairaudet tai kehitysmaiden hygieniaongelmat vaikuttavat haasteilta, jotka olisi mahdollista ratkaista. Puhdas vesi, viemäröinti tai koko kansan liikuttaminen etenevät kuitenkin hitaasti.

Innovaatiot tuovat ratkaisuja askel askeleelta

Mitä terveysalan yksittäiset innovaatiot sitten voivat tarjota? Nykylääketiede, biologian osaaminen ja yritysten tuotekehityspanostukset tarjoavat terveyshyötyjä ja elämän laatua moniin vaikeisiin ongelmiin. Yksilön kannalta apu spesifiin ongelmaan on toivottavaa, vaikka vaikutus kansanterveyteen olisi pieni. Esimerkiksi harvinaisen geenivirheen aiheuttama sairaus saatetaan pystyä lähes korjaamaan, mutta yleisissä monen tekijän aiheuttamissa syövissä hyväkin hoito saattaa auttaa vain osaa ja lyhyen aikaa.  Lopullisesti terveyshuolia tai elämän satunnaisuutta ei tietysti pystytä millään hoidolla tai diagnostiikalla poistamaan, vaikka ihmeen tekeviä tekniikoita usein nostetaankin esille.

Tapasin vähän aikaa sitten Tukholmassa pohjoismaisten terveysalan yritysten konferenssissa muutamia innostavia yrityksiä. Esimerkiksi Xvivon innovaatiot parantavat keuhko- ja sisäelinsiirteiden laatua ja mahdollistavat näin välttämättömät siirrot yhä useammille. BioArctic taas vähentää tuotteillaan haitallisten proteiinirakenteiden syntymistä aivoihin, millä pyritään hidastetaan ja ehkäisemään Alzheimerin tautia. Nämä menestyksekkäät yritykset panostavat tuotekehitykseen paljon jatkossakin.

Omistajien riskinotto terveysalalla hyödyttää potilaita

Terveysalan tuotekehitys on kallista, koska testaus potilailla vaatii paljon lääkärien, hoitajien ja muiden asiantuntijoiden arvokasta aikaa. Tutkimuksiin panostavat yritykset ottavat huomattavaa taloudellista riskiä tuotekehityksessä, mutta onnistuessaan ne tuottavat hyötyjä potilaille ja omistajilleen. Omistajilla eli sijoittajilla on pieni rooli tämän hyödyllisen riskinoton tukemisessa. Tärkeä pohja tuotekehitykselle rakennetaan yliopistotutkimuksella. Tarpeet paremmille terveystuotteille ovat lähes rajattomat, joten kehitykseen kannattaa panostaa.

Terveysalan yhtiöiden osakkeissa kehityspanostukset näkyvät jopa vuosien tappioina ja odotetut hyödyt usein liiankin toiveikkaana arvostuksena. Terveysalan innovaatioiden analysointi ja niiden potentiaalin arviointi vaatii perehtymistä. Esimerkiksi kaksi lääkeyritystä voi vaikuttaa identtisiltä, mutta niillä ei välttämättä ole juuri mitään yhteistä, jos toinen kehittää silmälääkkeitä ja toinen panostaa suolistosairauksien hoitoon. Tuotekehityksessä sijoittajilla on lohdullisesti pieni terveysalan kehitystä edistävä rooli, sillä vaadittavaa globaalia osaamista tai suurta riskirahoitusta tuskin usein löytyisi julkisesti tai paikallisesti.

Heikki Urpelainen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito Oy

Tämä kirjoitus on LähiTapiola Varainhoito Oy:n laatima ja perustuu sen näkemyksiin taloudesta ja sijoitusmarkkinasta. Kirjoituksen sisältämät arviot, tiedot ja mielipiteet perustuvat LähiTapiola Varainhoidon omiin laskelmiin tai lähteisiin, joita LähiTapiola Varainhoito pitää oikeina ja luotettavina. Tätä kirjoitusta ei tule yksinään käyttää sijoituspäätöksen perustana eikä siinä esitettyä tietoa ole tarkoitettu kehotukseksi käydä kauppaa sijoitustuotteilla tai palveluilla.