Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koronatalous kuumensi osakkeet

3.12.2020 - Talous

Osakekurssit Yhdysvalloissa ja Suomessa ovat nousseet peräti yli kymmenen prosenttia vuoden alusta. Kuka olisi uskonut, kun vielä keväällä kurssit vajosivat rajusti koronakriisin alettua? LähiTapiolan salkunhoitaja Heikki Urpelainen raottaa savuverhoa, millaiset yhtiöt selviävät koronakriisin mentyä ohitse.

Koronakriisin alettua harva osasi odottaa, että vuoden loppua kohden osakkeet kohoavat Suomessa ja Yhdysvalloissa reilut kymmenen prosenttia yli vuoden alun tasojen. Kasvuyhtiöihin painottuva Nasdaq on noussut jopa +35 prosenttia!

Mikä on muuttunut vuoden kuluessa? Taloudet ovat sukeltaneet syvemmälle kuin aiemmissa kriiseissä ja tulokset ovat laskeneet useilla markkinoilla 20 – 30 prosenttia. Suuri osakkeita tukeva muutos vaikuttaa olevan se, että amerikkalaiset osakesijoittajat ovat vuoden aikana alkaneet pitää korkojen matalaa tasoa hyvin pitkällisenä ilmiönä aiemman hetkellisyyden sijaan.

Odotus matalista koroista on käytännöllinen arvaus, sillä talouskasvu, inflaatio ja korot ovat painuneet sykli toisensa perään monta kymmentä vuotta. Finanssikriisin jälkeen inflaatiota on pyritty luomaan keskuspankkien taseita paisuttamalla inflaatiotavoitteissa onnistumatta. Varallisuuden arvot ovat sen sijaan nousseet. Laajamittaista hintainflaatiota aikaansaava palkkojen nousu vaikuttaa globaalissa nykymaailmassa etäiseltä.

Rokote toi valoa tunnelinpäähän

Marraskuussa koronarokotteiden huimat kehitysponnistukset näkyivät uutisotsikoissa. Useampi tehokas rokote vaikuttaa saavan myyntiluvan vuoden alussa. Tämä konkretia pienensi selvästi riskiä kriisin pitkittymisestä. Humanitäärinen kriisi ei toki lopu uutiseen, mutta se keventää ihmisten huolia. Mutkia matkalla varmasti riittää, mutta sijoittajien sietokyky talous- ja tulosheikkoudelle on nyt aiempaa korkeampi. Aitoja talousvaikutuksia on varmasti myös kuluttajapsykologian ja yritysten päätöksenteon kautta.

Onko nousukausi edessä?

Koronamontun pohjalta suunta ylöspäin tuntuu selvältä. Hankalampaa on sanoa, mitkä talouden tekijät jaksaisivat nostaa vielä korkeammalle. Nykytalouksille tärkeä kulutuskysyntä on ollut melko vahvaa kriisissäkin kohtuullisen työllisyyden ansiosta. Toki kulutus on suuntautunut uudelleen kiinnostavallakin tavalla. Teollinen kysyntä sen sijaan oli alavireistä jo ennen koronakriisiä, joka on vapauttanut kapasiteettia entisestään.

Uusille teollisille investoinneille ei siis liene massiivista tarvetta. Tämä on heikkous Euroopalle, jonka vienti nojaa paljon konepajatyyppisiin tuotteisiin. Poliittisissa puheissa esillä olevat investointilupaukset leikkaavat pahimpia huolia, mutta vaikutus yritystasolla on usein laimea. Hyvä veikkaus on siis paluu maltilliseen talouskasvuun koronakriisin jälkeen.

Ketkä pärjäävät jatkossa?

Kasvuosakkeet ovat olleet suosiossa vaikean talouden ympäristössä jo pitkään. Loppusyksystä osakemarkkinoilla on kuitenkin suosittu raskasta syklistä teollisuutta ja halpoja arvo-osakkeita. Tämä sektorirotaatio on syytä ottaa tosissaan, sillä talous on aidosti toipumassa ja arvostuserot osakkeiden välillä ovat osin kehittyneet huimiksi.

Koronakriisi on näyttänyt innovatiivisuuden ja joustavuuden voiman. Osa toimialoista ja yrityksistä on loistanut tuloksillaan. Osa odottaa jälleen perinteistä nousukautta pelastajaksi. Jatkossakin maailman muutoksesta hyötyminen vaikuttaa paremmalta sijoitusstrategialta kuin nousukauden odottelu. Pieni ilonpilkahdus tähän suuntaan kuului Suomestakin, kun Matti Vanhanen kertoi EU:n elpymisrahoja käytettävän myös innovaatioiden, tutkimuksen ja koulutuksen tukemiseen!

Turvallista loppuvuotta!

Heikki Urpelainen
salkunhoitaja
LähiTapiola Varainhoito

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää