Hautaustoimistoyrittäjä Juuso Kopperoiselle kuolema on arkea – vakuutukset auttavat varautumaan
Työ hautaustoimistossa on tuonut näköalaa siihen, kuinka kaikenlaisiin elämässä tuleviin käänteisiin kannattaa varautua, yrittäjä Juuso Kopperoinen kertoo huomanneensa. Hän sanoo vakuutusten olevan yksi ennakoinnin apuväline.
Kun läheinen kuolee, yksi asia tulee monelle yllätyksenä: Järjestelyjen määrä. Kuljetukset, hautakivet ja kukkalaitteet ovat kaikki hoidettavien asioiden listalla.
Hautaustoimistoyrittäjä Juuso Kopperoiselle lista on tuttu. Hän auttaa hautajaisten suunnittelun lisäksi tarvittaessa myös perunkirjoitukseen ja kuolinpesään liittyvissä asioissa.
– Työ on vaativaa, kun ollaan kuoleman ja surun keskellä, hän sanoo.
Kajaanilaiselle Juuso Kopperoiselle ja hänen vaimolleen Minnalle tulee tänä kesänä täyteen 12 vuotta hautaustoimisto Pääskyn yrittäjinä. Uutta työ ei heille tuoreina yrittäjinäkään ollut: Minnan vanhempien omistama hautaustoimisto oli ollut molempien työpaikka jo opiskeluaikoina. Yritys onkin toiminut Pääskyn nimellä jo 30 vuotta. Perheyrittäjyys jatkuu, kun nyt omille lapsille on mahdollisuus tarjota työtä yrityksestä.
Työ hautaustoimistossa on vastuullista ja vaatii erilaista osaamista. Vainajan käsittelyyn liittyy niin fyysisesti raskaista nostoja, hygieniaa kuin tietosuoja-asioita. Työ on myös antoisaa, koska asiakasta on mahdollista auttaa hänen elämänsä vaikealla hetkellä, hän sanoo.
– Suurin osa kuolemista on elämänkaaren loppupäässä, mutta aina se mullistaa perhetilannetta. Läheisten tuki, myötäeläminen ja kuunteleminen korostuu.
Joka päivä pitää olla valmis lähtemään
Juuso Kopperoisen mukaan työ on vaikuttanut myös hänen omaan elämänasenteeseensa. Hän sanoo ajattelevansa, että joka päivä pitää olla valmis lähtemään. Siksi varautuminen erilaisilla vakuutuksilla on ollut hänelle luonteva tapa ennakoida tulevaa.
– Rahasta puhuminen, rahan käyttö, perheen yhteiset hankinnat ja säästäminen – kaikista näistä on helpompi puhua, kun on näköala siihen, mitä asiat tarkoittavat tänä päivänä ja miten vaikuttaisi, jos joku perheenjäsenistä menehtyisi, hän sanoo.
Varautumisen merkitys on keskeistä ymmärtää, jotta voi ylipäätään onnistua yritystoiminnassa, Kopperoinen sanoo. Esimerkiksi tila- ja laitteistoinvestointeja pitää osata katsoa yli kymmenen vuoden päähän.
Perheessä on myös pohdittu työelämän jälkeistä aikaa. Koska Minna on ollut pitkään kotona useamman lapsen kanssa, hänelle ei ole ehtinyt kertyä samanlaista eläkekertymää kuin työelämässä olisi tullut. Siksi perheessä on säästetty yhdessä rahaa Minnan eläkevakuutukseen. Juuso kertoo myös, että henkivakuutukset on mitoitettu niin, että huomattava osa perheen veloista on mahdollista kuitata korvaussummalla.
– Yrittäjänä oman toimintakyvyn merkitys on suuri, joten erilaiset tilanteet kannattaa ottaa huomioon.