Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus13.9.2023

Koiran karkaaminen on omistajalle sydäntäsärkevä tilanne – toimi näin, jos koirasi karkaa

Koiran karkaaminen on sekä omistajalle että karkulaiselle stressaava tilanne. Oikein toimimalla voi kuitenkin parantaa mahdollisuuksia saada koira kiinni ja turvallisesti kotiin. Kokosimme koiranomistajalle toimintaohjeet, jos lemmikki karkaa.Tutustu eläinvakuutukseen

Koiran kadotessa ensimmäiset tunnit ja seuraavat päivät ovat ratkaisevia. Onneksi katoamistilanteeseen voi myös varautua etukäteen.

Vuodesta 2023 alkaen kaikki koirat pitää Suomessa tunnistusmerkitä ja ilmoittaa Ruokaviraston rekisteriin. Koiraan asetettu mikrosiru voi nousta arvoon arvaamattomaan esimerkiksi tilanteessa, jossa ulkopuolinen henkilö löytää koiran. Hän voi viedä sen eläinlääkäriin tai löytöeläinkotiin, jossa koira voidaan usein tunnistaa ja ottaa yhteyttä omistajaan.

– Koska karkutilanteet ovat aina yllättäviä, voi tilanteita pyrkiä ennaltaehkäisemään myös huolehtimalla ihan perusasioista, kuten ehjistä valjaista, kaulapannasta ja talutushihnasta. Jos koiralla on kotipihalla aitaus, myös sen kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti, sanoo LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Anu Kostamo ja jatkaa:

– Nykyään on tarjolla myös esimerkiksi valjaisiin tai kaulapantaan kiinnitettäviä GPS-paikantimia, joiden avulla koiraa voidaan seurata ja paikantaa reaaliajassa. Paikantimet ovat yleisiä etenkin metsästyskoirilla.

Jos koira karkaa, etsintä kannattaa aloittaa pienellä, tutulla joukolla, jotta koira ei säikähdä ja ajaudu kauemmas. Karkaamispaikalle ja kotipihaan voi jättää koiralle tuttuja hajujälkiä, kuten omistajan vaate, koiran peti sekä vettä ja ruokaa. Nämä auttavat koiraa palaamaan takaisin kotiin tai katoamispaikkaan. Kannattaa myös mahdollisimman nopeasti tehdä ilmoitus karanneesta koirasta löytöeläinpalveluihin.

– Nykyisin näkee paljon kadonneiden lemmikkien etsintää myös sosiaalisen median keskusteluryhmissä. Paikalliset ryhmät ja ylipäätään oma lähipiiri ovatkin hyviä verkostoja etsiä ja ilmoittaa karkulaisesta. Lisäksi käytössä ovat toki myös edelleen perinteisemmät lyhtypylväisiin tai esimerkiksi kauppojen ilmoitustauluille vietävät katoamisilmoitukset, kertoo Kostamo.

Karannut eläin voi satuttaa itsensä tai aiheuttaa vahinkoa ulkopuoliselle

Se, että eläin ottaa jalat alleen ja karkaa omistajaltaan, ei ole ollenkaan tavatonta. Suomessa katoaa vuosittain ainakin hetkellisesti tuhansia lemmikkejä. Seikkailuillaan eläin voi satuttaa niin itseään kuin aiheuttaa vahinkoa ulkopuolisille.

– Eläinten karkumatkat näkyvät myös meillä vakuutusyhtiössä. Vieraassa ympäristössä tai innoissaan juostessaan koira voi esimerkiksi saada haavoja, ruhjeita ja pahimmillaan hukkua. Koiran vammojen hoitoa voidaan korvata eläinlääkärikuluvakuutuksesta ja sen ulkopuolisille aiheuttamien vahinkojen kuluja taas eläimelle otetusta vastuuvakuutuksesta, kertoo LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola.

Karkuun päässyt lemmikki voi irrallaan liikkuessaan aiheuttaa vahinkoa esimerkiksi muille ihmisille, eläimille ja ajoneuvoille.

– Koira saattaa esimerkiksi juosta tielle, jolloin auto joutuu väistämään ja vaurioituu osuessaan lyhtypylvääseen. Koira saattaa myös juosta naapuripihaan tai johonkin tarhaan, jossa on esimerkiksi lampaita, kanoja tai muita koiria. Näissä tilanteissa toiselle osapuolelle aiheutuneet vahingot voivat olla korvattavia eläimen vastuuvakuutuksesta, kertoo Tarola.

Koiralla voi olla myös henkivakuutus, jolloin sen kuolema voidaan korvata vakuutuksesta. Etenkin metsästys-, pelastus- ja palveluskoirilla liitetään henkivakuutukseen usein käyttöominaisuusturva, josta voidaan maksaa omistajalle korvaus, jos koira ei enää voi sairauden tai tapaturman vuoksi toimia kyseisessä tehtävässä, kuten olla avuksi metsästyksessä. Henkivakuutuksesta voidaan myös maksaa korvausta, jos koira katoaa, eikä sitä saada takaisin kuukauden kuluessa.

– Karkean arvion mukaan vain noin kolmannes suomalaiskoirista on ylipäätään vakuutettu. Vähintäänkin eläimelle kannattaa ottaa eläinlääkärikuluvakuutus, jonka avulla voi varautua korkeisiinkin eläinlääkärikuluihin, jos eläin satuttaa itsensä tai sairastuu. Eläinlääkärikäyntien hinnat ovat olleet jatkuvasti noususuunnassa, kertoo Tarola.

Vapaaehtoisjärjestö Etsijäkoiraliitto on erikoistunut kadonneiden eläinten etsimiseen. Järjestön sivuilta löydät tarkempia ohjeita, miten voit toimia koiran karatessa. Kokosimme alle päävinkkejä.

  1. 1.

    Pysy rauhallisena. Vältä koirasi nimen huutamista ja juoksemista ympäriinsä, jottei koira säikähdä ja lähde kauemmas.

  2. 2.

    Jää katoamispaikalle. Jos tilanteessa on useampi henkilö, osa heistä voi hoitaa tiedottamisen ja hajujälkien jättämisen.

  3. 3.

    Jättäkää hajujälkiä kohti kotia tai muuta turvallista houkuttelupaikkaa, jotka johdattavat koiraa takaisin kotiin. Hajujälkiä voi levittää esimerkiksi laittamalla sukkahousuihin tonnikalaa tai purkkimärkäruokaa, tai valuttamalla veteen lisättyä kosteaa ruokaa pullosta.

  4. 4.

    Tee ilmoitus koirasi katoamisesta eri nettipalstoille, kuten Karkurit.fi ja paikalliset Facebook-ryhmät. Ota yhteyttä löytöeläintaloihin. Kerro koirasi tarkat tuntomerkit, kuten rotu, ikä ja väri.

  5. 5.

    Jos koirasi on loukkaantunut pakomatkallaan, voit olla LähiTapiolan eläinvakuutusasiakkaana yhteydessä myös LemmikkiHelppiin. Etäeläinlääkäripalvelussa eläinlääkärit auttavat ja antavat kotihoito-ohjeita lemmikin vamman tai sairauden hoitoon. LemmikkiHelpin etäeläinlääkäripalvelu on avoinna joka päivä kello 7–23. Lue täältä lisää LemmikkiHelpistä.

  6. 6.

    Jos koirasi menehtyy tai lopullisesti katoaa matkallaan, voit myös silloin olla yhteydessä vakuutusyhtiöön. Jos lemmikilläsi on ollut henkivakuutus, voidaan sinulle maksaa korvausta lemmikin menetyksestä. Täältä löydät tarkempia toimintaohjeita tilanteeseen.

Lähteet: Etsijäkoiraliitto, LähiTapiola