Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous9.2.2022

Milloin on oikea hetki sijoittaa – ”kyttäily voi viedä huomattaviakin tuottoja”

Moni pohtii paraikaa sijoittajan ikuisuuskysymystä, onko juuri nyt oikea hetki aloittaa sijoittaminen. Asiantuntijan yksiselitteinen ohje on lopettaa jahkailu, joka voi viedä huomattaviakin tuottoja.Lue lisää

”Onko nyt oikea aika sijoittaa?” On kysymys, jonka LähiTapiola Länsi-Suomen asiakkuusjohtaja Johanna Narmio kuulee toistuvasti asiakastapaamisissa. Hänellä onkin kysymykseen patenttivastaus.

- Säästämisessä ja sijoittamisessa ei ole tärkeää, milloin aloittaa, vaan se, että ylipäätään aloittaa. Kurssilaskujen aikana jäädään helposti jahkailemaan, jolloin pian ollaan taas huippulukemissa. Tämän vuoksi sijoitushalut kuihtuvat ja säästämisen aloittaminen lykkääntyy.

Hajauttamista on usein verrattu sijoittajan ”ilmaiseksi lounaaksi”. Rahastosäästäminen tarjoaa valmiiksi katetun pöydän, mutta aloituspäätöksen lykkääminen voi syödä sen tuottoja.

- Tiedän tapauksia, joissa sopivaa hetkeä on kyttäilty ja jahkailun vuoksi menetetty huomattaviakin tuottoja. Nollakorkojen maailmassa rahaa ei kannata makuuttaa tilillä – varsinkaan, jos tavoitteena on saada tuottoa, Narmio kertoo.

Lyhyen tähtäimen sijoituksiin riski kuuluu luonnollisesti voimakkaammin kuin pitkän tähtäimen sijoitussuunnitelmiin. Pitkän aikavälin sijoittajan kannattaakin pitää pää kylmänä.

- Maltillisen osakepainon salkkumme ovat sangen vähäriskisiä kaikissa markkinaympäristöissä, mutta totta kai niissäkin nähdään laskuja. Jos joku markkinoi salkkua, joka ei missään olosuhteissa koskaan laske, kannattaa poistua paikalta, koska sellaisia ei yksinkertaisesti ole, Narmio huomauttaa.

Nopeutuneiden markkinasyklien keskellä sijoitussuunnitelmassa pysyminen on entistäkin tärkeämpää

Yksi merkittävä muutos kymmenen vuoden aikana on Narmion mukaan ollut markkinasyklien nopeutuminen. Siinä missä vielä 2000-luvun alussa markkinanousut ja -laskut tapahtuivat vuosien sykleissä, nykyisin yhden vuoden aikana voidaan nähdä sekä lasku- että noususykli jos toinenkin.

Sijoittajat näyttävätkin jo tottuneen tähän ”uuteen normaaliin”, eikä paniikkimielialaa ole ollut havaittavissa. Halukkuus etsiä vaihtoehtoja osakkeille ja koroille on kuitenkin kasvanut.

- Vaihtoehtoja etsiville meillä on tarjolla esimerkiksi kiinteistösalkkuja sekä laajan hajautuksen salkkuja, joissa on myös pääomasijoituksia, Narmio luettelee.

Nopeasykliseen markkinaan Narmiolla on antaa myös toinen patenttivastaus.

- Toiseksi tärkeintä aloittamisen jälkeen on jatkaa suunnitelmallista säästämistä, Narmio muistuttaa.