Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus7.6.2019

Opiskelija, onko edessä muutto ensimmäiseen omaan asuntoon? Nämä 9 vinkkiä auttavat alkuun

Ensimmäiseen omaan kotiin muuttaminen on iso askel. Oli koti sitten vuokra- tai omistusasunto, on viisasta varautua myös ikäviin yllätyksiin, kuten esimerkiksi tavaroiden rikkoutumiseen. Myös tapaturmiin ja matkasairauksiin on hyvä varautua vakuutuksella.Tutustu ja osta

Syksy on vilkasta aikaa asuntomarkkinoilla, kun useat opiskelijat muuttavat opintojensa perässä uuteen kotiin. Muuttaminen voi olla stressaavaa ja muistettavaa on paljon. Listasimme alle hyödyllisiä vinkkejä ja huomioita, joilla turvaat onnistuneen muuton.

Oletko muistanut vakuuttaa uuden kotisi? Vuokrasopimuksissa on yleensä määritelty, että vuokralaisella on oltava sopimuksen alkamispäivästä lähtien kotivakuutus ja että sen on oltava voimassa vuokrasopimuksen koko keston ajan. Omistusasunnon osalta kotivakuutus pitää olla hankittuna jo asuntokauppakirjaa allekirjoittaessa, jotta riitatilanteissa auttava oikeusturvavakuutus on voimassa. Laske kotivakuutuksesi hinta tästä.

1. Vuokrasopimus

Vuokrasopimus pitää aina tehdä kirjallisesti ja lukea tarkkaan, millaisiin ehtoihin on lupautumassa. Kuuluuko sopimukseen esimerkiksi jonkinlaisia rajoitteita? Tyypillisesti tällaiset liittyvät tupakointiin tai lemmikkieläimiin.

2. Vuokravakuus

Vuokravakuus tulee yleensä olla maksettuna asuntoon muuttaessa. Kyseessä on vuokranantajan vakuudeksi vaatima summa, joka maksetaan takaisin asunnosta pois muutettaessa. Vuokravakuuden summa saattaa vaihdella puolen kuun vuokrasta aina kolmen kuukauden vuoktaan asti.

3. Muuttoilmoitus

Muutatko vuokra-asuntoon vai omistusasuntoon? Monet käytännön asiat ovat samat asumismuodosta huolimatta: esimerkiksi muuttoilmoitukset postiin, maistraattiin ja isännöitsijälle. Tee muuttoilmoitus täällä.

4. Kotivakuutus

Turvaa tärkeä omaisuutesi kotivakuutuksella. Laajimmat kotivakuutukset korvaavat myös äkillisiä tavaroiden rikkoutumisia ja matkatavaroita, joten kannattaa vertailla, millainen kotivakuutus sopii sinulle parhaiten. Vaikka kotivakuutus saattaa tuntua ylimääräiseltä rahanmenolta, se turvaa yllättävät tilanteet. Lue lisää kotivakuutuksesta täältä.

Esimerkiksi uuden kodinkoneen hankinta on iso kertakustannus ellei vakuutusta ole. Usein vuokrasopimuksissa myös edellytetään kotivakuutuksen ottamista. Kotivakuutuksen mukana saat myös vastuu- ja oikeusturvavakuutukset. Ne korvaavat, jos aiheutat vahinkoa ulkopuoliselle tai jos tarvitset lakimiesapua.

Aina, kun muutat uuteen osoitteeseen, ilmoita muutosta vakuutusyhtiöön ja tarkista, että kotivakuutus on ajan tasalla. Tarkista, että kotivakuutus on voimassa myös muuton aikana.

5. Sähkö-, vesi- ja nettisopimukset

Jotkut näistä saattavat sisältyä joihinkin vuokrasopimuksiin. Moniin ne eivät kuitenkaan sisälly ja siksi ne kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen muuttoa, jotta ne varmasti ovat voimassa muuton jälkeen. On harmillista herätä ilman sähköä.

6. Palovaroitin, sammutusvälineet ja -taidot kuntoon

Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Palovaroitin on tärkeä, sillä toimiva palovaroitin varoittaa ajoissa alkavasta palosta. Hanki siis palovaroitin ja tarkista kuukausittain, että paristo toimii! Vain toimiva palovaroitin pelastaa. Hanki kotiin myös sammutuspeite tai käsisammutin ja varmista, että osaat käyttää niitä tosipaikan tullen. Hanki välineet esimerkiksi täältä.

7. Asumistuki

Elokuussa 2017 voimaan tulleen muutoksen myötä saavat yleistä asumistukea samoin ehdoin kuin muutkin tuen saajat, joten tukea myönnettäessä ei huomioida opiskelukuukausia tai opintotuen enimmäisaikoja. Asumistuki ei vaikuta opintotuen saamiseen, eikä sitä ei huomioida tulona opintotuessa. Täältä voit hakea Kelan asumistukea.

Kela maksaa asuntotuen ruokakunnalle yhteisesti. Samaan ruokakuntaan kuuluvat esimerkiksi samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset ja yhteisellä vuokrasopimuksella asunnon vuokranneet henkilöt. Samaan ruokakuntaan kuuluvat myös erillisellä vuokrasopimuksella osan asunnosta vuokranneet, jos he ovat vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan vastuussa koko asunnon vuokrasta.

Eri ruokakuntaan taas kuuluvat henkilöt, jotka ovat vuokranneet osan asunnosta erillisellä vuokrasopimuksella, jos he eivät ole lähisukulaisia tai jos he eivät ole vuokrasopimuksen mukaan vastuussa koko asunnon vuokrasta.

8. Voisinko säästää tai sijoittaa?

Nuoren kannattaa miettiä myös yllättäviin menoihin tai erilaisiin tavoitteisiin kuten omistusasuntoon tai matkaan säästämistä. Pienistäkin summista kertyy mukava pesämuna pitkän ajan kuluessa. Aloita säästäminen täältä.

9. Toisten huomioiminen

Muuttaessa tulee muistaa myös muut ihmiset. Onko muuttopäiväksi pyydetty riittävästi kantoapua? Jos uudessa asunnossa haluaa järjestää tupaantuliaiset, on siitä hyvä kertoa naapureille ilmoitustauluun laitetulla lapulla.

MUUTTAJAN MUISTILISTA

  1. 1.

    Tee sähkösopimus.

  2. 2.

    Siirrä nettiliittymä.

  3. 3.

    Tee muuttoilmoitus Postiin ja Maistraattiin

  4. 4.

    Kutsu muuttoporukka tai pyydä tarjous muuttoliikkeistä.

  5. 5.

    Hanki riittävästi muuttolaatikoita. Pakkaa ajoissa, kierrätä tarpeeton.

  6. 6.

    Ota kotivakuutus tai siirrä vanha vakuutus uuteen asuntoon.

  7. 7.

    Hanki palovaroitin sekä alkusammutusväline (sammutuspeite, käsisammutin).

  8. 8.

    Huolehdi vanhan asuntosi loppusiivouksesta ja avainten palauttamisesta.

Lue lisää hyödyllistä asiaa muuttamisesta sivuiltamme.