Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Talous17.5.2019

Suomalaisten mielestä sata euroa riittää lasten harrastuksiin – monen suosikkilajin harrastaminen maksaa enemmän

Joka neljännessä suomalaisperheessä lasten harrastuksiin menee vähintään sata euroa kuussa. LähiTapiolan kysely kertoo, että suomalaisten mielestä harrastusten kustannukset eivät saisi ylittää sataa euroa.Lue lisää

Paljonko lastesi harrastuksiin menee kuussa rahaa? LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan kahdessa lapsiperheessä kolmesta jälkikasvun harrastuksiin menee enintään 75 euroa kuussa. Joka neljännessä perheessä harrastuskustannukset ylittävät sata euroa.

Perheen tulotaso vaikuttaa näkemykseen lasten harrastuskustannuksista vain pienemmissä ja suuremmissa tuloluokissa. Alle 20 000 euron vuositulojen perheissä harrastuskustannukset jäävät valtaosalla enintään 50 euroon kuussa, kun taas yli 85 000 euroa ansaitsevissa perheissä harrastuksen kuukausikustannus on enemmistöllä enintään sata euroa kuussa.

Todellisuus on aika hyvin linjassa yleisen käsityksen kanssa. Kun lasten harrastuksiin menevää enimmäissummaa kysyy kaikilta Arjen katsaus- kyselyyn osallistuneelta yli tuhannelta vastaajalta, enemmistö sanoo enintään sata euroa olevan riittävä kuukausikustannus lasten harrastuksiin.

- Perheet toivoisivat voivansa käyttää lasten harrastuksiin enemmän kuin käytännössä pystyvät käyttämään. Kipuraja tuntuu olevan noin 50 euroa kuukaudessa, sen jälkeen toiveet lasten harrastusmahdollisuuksissa alkavat yhä useammin törmätä arjen rajoitteisiin, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

- Keskimäärin lasten harrastuskustannukset olivat kyselyssä noin 83 euroa, kun toiveet olivat 99 euroa kuukaudessa. Harrastusvaje oli siis keskimäärin luokkaa 16 prosenttia. Alle 20 000 euron bruttotuloilla harrastusvaje nousee jo 58 prosenttiin, eli toiveet ovat yli kaksinkertaiset todellisiin mahdollisuuksiin nähden.

Kustannukset nousevat

Usean vanhemman mielestä lasten harrastuskustannukset ovat jo nousseet liian korkeiksi. Kun LähiTapiola kysyi runsas vuosi sitten lasten harrastusten kustannuksista, 74 prosenttia kyselyyn vastanneista moitti kustannuksia jo liian korkeiksi. Lue lisää.

Kustannukset hilautuvat ylöspäin. Viime kyselyssä enemmistö (63 prosenttia) sanoi harrastuksiin kulutettavan enintään sata euroa kuussa. Kevään kyselyssä vastaava osuus vastanneista tulee vastaan vasta enintään 150 euron kuukausikustannuksen kohdalla.

Monien suosikkiharrastukset nielevät enemmän rahaa kuin keskiverto 75 euron kuukausisumma. Esimerkiksi lasten jääkiekkoharrastukseen voi mennä useampi sata euroakin kuussa. Opetus- ja kulttuuriministeriö selvitti muutama vuosi sitten laajassa tutkimuksessa lasten liikuntaharrastuksia.

Monessa lajissa kokonaiskustannukset ovat kaksin- jopa kolminkertaistuneet vuosien 2001-2013 aikana. Kilpailu-urheilussa kustannukset ovat selvästi harrasteliikuntaa korkeammat. Myös harrastajan ikä vaikuttaa kustannuksen suuruuteen.

Lasten liikuntaharrastuksista yksi suosituimmista on edelleen jalkapallo, mutta myös sen kustannukset ovat noussee viime kymmenen vuoden aikana. Harrastetasolla jalkapallon pelaaminen onnistuu muutamalla kympillä kuussa, mutta mitä kilpailullisemmaksi toiminta muuttuu, myös kustannukset kasvavat.

Kalliimmissa lajeissa, kuten ratsastuksessa 75 euron kuukausiraja ylittyy helposti. Sen sijaan muissa harrastuksissa, kuten partiossa tai soitto-opetuksessa kustannukset jäävät usein 75 euron alle.

-Omasta kokemuksesta voin sanoa, että pienemmillä lapsilla on pienet harrastuskulut ja isommilla sitten useampien viikkokertojen myötä huomattavasti suuremmat kulut. Ja kulut eivät rajoitu vain seura- tai ohjausmaksuihin, vaan myös väline- ja matkakustannukset nielevät isommilla lapsilla enemmän.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Eläkekysymyksiin vastasi yhteensä 1037 suomalaista. Iältään vastaajat olivat 15-74 –vuotiaita. Kysely on toteutettu helmikuussa. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.