Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys28.1.2019

Huonolla talvisäällä iso hintalappu – moni liukastuu työmatkalla

Talven liukkailla keleillä kaatuvat kaikenikäiset. Liukastumisriski onkin jalankulkijan yleisin onnettomuus talviliikenteessä. Myös valtaosa työmatkatapaturmista sattuu jalankulkijoille. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta liukastuu talvikuukausien aikana. Liukastumisen seurauksena moni joutuu jäämään pois töistä.Lue lisää

Liukastuminen on yksi yleisimmistä tapaturmista. Vakuutusyhtiöiden asiakkaille liukastumisista koituu vuosittain jopa 200 miljoonan euron korvauskustannukset. Korvaussummat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta tuhansiin euroihin.

Neljä kymmenestä (38 %) suomalaisesta kertoi Liikenneturvan kyselyssä joulukuussa 2017 kaatuneensa kuluneen vuoden aikana liukastumisen takia. Kaatuneista neljännes kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla, ja yhden tai useamman päivän poissa töistä tai koulusta joutui olemaan noin viisi prosenttia kaatuneista.

Vuonna 2017 palkansaajille sattui yhtensä 24 550 työmatkatapaturmaa, joista suurin osa oli liukastumisia, kaatumisia ja kompastumisia. Suurin osa työn ja asunnon välisellä matkalla sattuneista liukastumis-, kompastumis- tai kaatumistapaturmista on lieviä.

- Työmatkatapaturmista yli 70 prosenttia on liukastumisia ja kaatumisia, joita tapahtuu paljon etenkin niinä arkipäivinä, jolloin keli on suurissa kaupungeissa erityisen liukas. Noin 60 prosentissa tapauksista tapaturma johtaa alle 4 päivän työkyvyttömyyteen, sanoo Tapaturmavakuutuskeskuksen tutkimuspäällikkö Marja Kaari.

Vakavia, yli 30 päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneita työmatkatapaturmia on noin 12 % vahingoista. Esimerkiksi vuonna 2016 sattui 1 946 vakavaa liukastumisesta, kompastumisesta tai kaatumisesta johtunutta työmatkatapaturmaa.

- Lievien työmatkatapaturmien osuus on noussut 2000-luvulla ja vastaavasti vakavien työmatkatapaturmien osuus on ollut hienoisessa laskussa. Työmatkatapaturmat aiheuttavat työpaikkatapaturmia useammin yli 30 päivän työkyvyttömyyden. Vakavien työtapaturmien osuus on siis työmatkatapaturmissa suurempi kuin työpaikkatapaturmissa, Kaari jatkaa.

Suurin osa liukastumisista lieviä

Vaikka suurin osa liukastumisten aiheuttamista henkilövahingoista on vähäisiä, näkyvät liukastumiset kuitenkin piikkeinä terveydenhuollossa. Pääosin liukastumisesta aiheutuu mustelmia tai venähdyksiä, joiden vuoksi ei aina edes hakeuduta lääkärihoitoon, mutta toisaalta paha kaatuminen voi aiheuttaa vakavia, jopa kuolemaan johtavia vammoja. Tyypillisimpiä liukastumistapaturmissa syntyneitä lääkärin hoitoa vaativia vammoja ovat ranne-, lonkka- ja nilkkamurtumat sekä pään vammat.

LähiTapiolan TerveysHelppi-palveluun tulee erityisesti nyt vuoden alussa paljon liukastumisista aiheutuneita tapaturmia. Erityisen liukkaat päivät näkyvät TerveysHelppi-palvelussa tapaturmapiikkeinä. Kun asiakas on tapaturman sattuessa TerveysHelppiin yhteydessä, hän saa Mehiläisen sairaanhoitajilta ja lääkäreiltä tilanteeseensa parhaiten sopivaa neuvontaa ja hoitoonohjausta.

- Etähoidossa tehtävä hoidontarpeen arvio yhtenäistää näissä tapauksissa hoitoketjua, auttaa oikeanlaisen hoidon koordinointia ja parantaa samalla asiakaskokemusta, TerveysHelpin lääkäri Henri Terho kertoo.

- TerveysHelpin sairaanhoitajien ja lääkäreiden tehtävänä on selvittää vamman luonne potilaan antamien tietojen avulla. Päätös hoidon tarpeesta tehdään aina yhteisymmärryksessä potilaan kanssa, Terho toteaa.

Seitsemän vinkkiä pystyssä pysymiseen


1. Valitse kengät kelin mukaan
Piikkikorkoiset korkokengät ja sileäpohjaiset kengät ovat liukkaille keleille huonoimmat. Valitse kengät aina kulkureittisi liukkaimman kohdan mukaisesti, vaikka kävelisit vain parkkipaikalle.

2. Käytä liukuesteitä
Liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Liukuesteiden valinnassa kannattaa huomioida, että ne voi tarvittaessa ottaa pois mahdollisimman helposti. Kovilla alustoilla, kuten kivilattioilla käveltäessä liukuesteet voivat jopa lisätä tapaturmariskiä.

3. Varaa aikaa matkoihin
Liukkailla keleillä ei kannata kiirehtiä.  Varaa aikaa matkantekoon enemmän kuin yleensä ja liiku harkiten. Vaarallinen tilanne on esimerkiksi bussiin kiirehtiminen, jolloin usein unohtaa varoa tienpintojen liukkautta.

4. Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä
Autoille ja jalankulkijoille vaaralliset olosuhteet syntyvät erilaisessa säässä. Jalankulkijalle erityisen vaarallinen keli on silloin, kun jään päälle sataa lunta tai vettä.

5. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta
Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumen poisto ovat keskeinen turvallisuustekijä talvikeleillä. Kulkuväylien riittävä valaistus on myös tärkeää. Varmista asuintalosi piha-alueiden riittävä hiekoitus ja valaistus.

6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi
Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä. Tasapainoa ja lihaskuntoa pitää harjoittaa 2-3 kertaa viikossa.

7. Keskity kävelemiseen
Liukkailla keleillä on syytä keskittyä kävelemiseen, jotta osaat varoa sekä huomaat hiekoittamattomat, epätasaiset ja liukkaat kohdat. Unohda kiirehtiminen talvikeleillä. Pysähdy käyttäessäsi kännykkää.

Jutussa käytetyt lähteet: Liikenneturva, Fine, Tapaturmavakuutuskeskus

LähiTapiolan terveys-, sairauskulu-  tapaturma- tai matkavakuutusasiakkaille tarkoitetussa TerveysHelppi-palvelussa Mehiläisen sairaanhoitajat ja lääkärit palvelevat asiakkaita etänä päivittäin klo 7-23 mobiilisovelluksen välityksellä. TerveysHelppi-palvelun mobiilisovelluksen voi ladata maksutta iOS-sovelluskaupasta ja Androidille Google Play -sovelluskaupasta.