Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Fem ekonomiska tips till barnfamiljer – Anna-Maria som är mamma till en 1,5 år gammal pojke överraskades av den stora prisskillnaden mellan baby- och barnprodukter

11.11.2020 - Ekonomi

Anna-Maria har åter börjat arbeta efter sin mammaledighet. Återgången till arbetslivet har gått bra men vårdledigheten har belastat familjens ekonomi. Läs vad Anna-Maria har för tankar kring barnfamiljens vardag 1,5 år efter barnets födsel.

-Det har gått jättebra. Pappa är nu hemma med vår son resten av året och bytet har gått smidigt, säger Anna-Maria.

Anna-Maria födde en son 1,5 år sedan. Efter mammaledigheten, föräldraledigheten och några månader av vårdledighet började Anna-Maria åter arbeta i juli.

Under mamma- och vårdledigheten njöt Anna-Maria av att vara hemma med barnet men föräldrarnas vårdledighet var en stor belastning för ekonomin. Vårdpenningen som FPA betalar är cirka 340 euro per månad. Det är inte närapå tillräckligt för att täcka familjens utgifter.

- Det lönar sig att spara i förväg eftersom inkomsterna minskar rejält. Stödet för vård av barn i hemmet täcker till exempel inte ens boendekostnaderna. Många väljer amorteringsfritt på bostadslånet under vårdledigheten. Det hjälper om man äger sin bostad men inte om man hyr, säger Anna-Maria.

- Även om jag visste stödsumman i förväg så blev jag ändå förvånad hur liten summan är när den kom in på kontot.

Trots att inkomsterna minskade drastiskt ångrar Anna-Maria inte en stund att hon höll vårdledigt.

- Att vårda barnet hemma belastar förstås ekonomin men det är ändå bara pengar. Vårdledighet är en mycket fin möjlighet. Har man chansen att hålla vårdledigt så rekommenderar jag att man gör det. Man ska inte stirra sig blind på vad ledigheten kostar utan även tänka på hur mycket den ger.

Matkostnaderna i schack – tillbehör och förnödenheter till barnet överraskande dyra

Anna-Maria är en systematisk person och hon följer noggrant med familjens utgifter. Familjen har ett eget bankkonto för varje viktig utgiftspost. Då kan månadsinkomsterna delas direkt till kontot för familjens gemensamma utgifter, det personliga sparkontot och till kontot för husprojektet.

Familjens sammanlagda inkomster minskar rejält på grund av vårdledigheten och då måste man följa extra noggrant med utgifterna. Även det kommande husbyggnadsprojektet kräver redan nu tid och pengar. Banken har beviljat Anna-Maria och hennes man amorteringsfritt på bostadslånet vilket hjälper till att balansera inkomsterna och utgifterna.

Anna-Maria har följt med familjens utgifter på hösten. En jämförelse med förra året är överraskande: ur ett helhetsperspektiv har familjens utgifter inte ändrat så mycket trots att barnet vuxit.

Vissa enskilda utgiftsposter har även överraskat. För ett år sedan våndades Anna-Maria över familjens matutgifter som var klart högre än planerat. Barnet sov dåligt och höll föräldrarna vakna på nätterna och de hade inte energi att planera maträtterna.

- Nu har vi fått lite mer ordning på det. På grund av coronaviruset äter båda föräldrarna huvudsakligen hemma. Vi har även ett barn som äter nästan lika mycket som vi föräldrar. Trots att vi är tre i hushållet så har matkostnaderna inte ändrat så mycket, säger Anna-Maria.

- Nu beställer vi nästan varje vecka hemleverans av maten. Det tvingar oss att planera vad vi ska äta under veckan och gör det samtidigt lättare att fundera på vilken mat är billigast. Det har varit en stor förändring. Visst tar lite tid till att göra beställningen men att plocka ihop varorna i butiken tar också tid.

Den andra överraskningen är barnets utgifter. För ett år sedan tyckte Anna-Maria att barnets utgifter var överraskande låga men nu är det helt tvärtom.

- Jag kommer ihåg att jag blev överraskad av hur billigt det var att köpa kläder och förnödenheter till babyn och att utgifterna var förvånansvärt låga. Nu när barnet är över ett år gammalt tycker jag inte alls lika. Jag vill till exempel att mitt barn ska ha regnkläder och gummistövlar och kläder som lämpar sig för vädret. Sådana kläder för barn kostar dock nästan lika mycket som för vuxna, säger Anna-Maria.

- Barnkläder och -skor är överraskande dyra trots att de endast går att använda en kort tid före barnet växer ur dem. Tur att man kan få billiga kläder på loppisar på nätet. Ibland händer det dock att man behöver ett plagg genast.

Coronavåren har inte i någon större utsträckning ändrat livet för Anna-Maria och hennes familj. Föräldrarna är förstås mer hemma och arbetet sker för det mesta på distans. Coronaviruset är dock ett bevis på att det kan hända överraskande saker i livet som det lönar sig för en barnfamilj att förbereda sig på.

- Jag hade redan tidigare varit på det klara med att vi måste ha en buffert för överraskande utgifter. Nu när vi har ett barn är jag ännu mer medveten om saken. Man vet aldrig vad det händer. Vi kanske plötsligt måste lägga pengar på någon dyr anskaffning eller så kan någon av oss vuxna bli arbetslös. Livet måste trots det gå vidare, säger Anna-Maria.

Fem ekonomiska tips till barnfamiljer

  1. Gör upp en budget för familjen. I en barnfamilj lönar det sig att bokföra familjens inkomster och utgifter. Genom att göra upp en budget får man en bra bild av hur mycket pengar man får och till vad pengarna används.
  2. Planera dina utgifter. Maten är en stor utgift i familjens vardag. Genom att göra upp en veckomatsedel kan man spara hundratals euro per år. Med en bra plan och genom att följa planen kan man undvika dyra impulsköp.
  3. Leta efter alternativ. Jämför priser när du ska köpa produkter eller tjänster. Allt behöver inte vara nytt. Man kan köpa begagnat och återanvända.
  4. Skaffa en buffert. Det lönar sig att varje månad spara lite för överraskande utgifter. Bufferten kan sedan användas om man måste köpa något dyrt eller om familjen råkar ut för en stor utgift.
  5. Spara även för din personliga och familjens framtid. Det lönar sig alltid att spara till sin egen pensionstid, till familjens ekonomiska trygghet eller till en stor dröm som familjen har. Att förbereda sig långsiktigt ökar även trygghetskänslan.


Bekanta dig med våra tjänster för placerande och sparande

Som vår kund kan du placera dina pengar i objekt vi själv tror på och placerar i. Det internationella ratingföretaget Lipper valde oss till Nordens bästa kapitalförvaltare år 2020 i kategorin små bolag.

Läs mera