Skogsägarens ABC – så här odlar du en lönsam skog
30.9.2020 - Lant- och skogsbruk
Det kan vara svårt att bedöma hur mycket skogen är värd, särskilt om man är ny skogsägare. För att se skogen för alla träd måste man inse några grundläggande saker. Därefter kan man fundera på lämpliga sätt att förvalta och öka sin skogsegendom.
Skogsägarna har nuförtiden många friheter och möjligheter att odla sin skog. Vissa tycker det är viktigt att bevara naturens mångfald, andra vill tjäna på sitt gröna guld.
Det första steget om man vill få en bild av värdet på sitt skogsbestånd är att beställa en skogsplan och att göra en utfärd i skogen. Det lönar sig att besöka skogen tillsammans med en expert som förstår sig på termerna och innehållet i skogsplanen.
Planen innehåller till exempel uppgifter om skogsfastighetens läge och visar detaljerade figuruppgifter på en karta. Den som inte är så insatt i skogsfrågor får en bättre bild av planen först på plats och ställe.
- Det lönar sig att först gå igenom skogsplanen med en expert och försöka få en bild av bland annat trädbeståndet, tillväxtprognoser och framtida vårdbehov. Därefter är det lättare att fundera på vad man vill göra med skogen, säger Marika Makkonen som är utvecklingschef vid LokalTapiolas skogsbruksaffärsverksamhet.
Skogsägande kräver tålamod
När man investerar i skog ska man beakta att perspektivet är tiotals år. I början uppstår det en hel del kostnader men senare ger träden avkastning. Det är även dyrare att vårda skogen under den första tiden. En välvårdad skog är lönsam och ägaren kan få rejält över fyra procent avkastning på sin investering. Att fastställa avkastningen är dock utmanande i och med att granskningsintervallen är lång.
- Vill man få bra avkastning på skogen lönar det sig att satsa särskilt på skogsvården under de första åren så att träden börjar växa ordentligt och blir grövre. I en vårdad skog är träden även friskare och tål bättre till exempel skador som insekter orsakar.
Vid skogsvård som baserar sig på likåldrig odling, som är den vanligaste odlingsformen, är det första arbetet efter planteringen en gallring av plantskogen. Gallring är viktigt eftersom till exempel gräs, hallonbuskar, vide och andra växter som inte bidrar till avkastningen på skogen annars sprider sig för mycket. Träden kämpar om tillväxtutrymme, ljus och näring. Efter gallringen får träden rum att växa och stammarna får en bra start på tillväxten.
Senare när träden tar mer plats och näring minskar den övriga växtligheten. Om träden får växa ordentligt och skogen vårdas väl behöver man nödvändigtvis inte göra något åt skogen på många år. Enligt Naturresursinstitutet borde finska skogsägare skärpa sig mest vad gäller just vården av ung skog.
- En tumregel är att ju bättre skogen vårdas, desto mer avkastar den. Med tiden kan en välvårdad skog ha till och med trettio procent mer gagnvirke än en skog som inte vårdats, säger Makkonen.
Den sista avverkningen avkastar – men när?
Efter ett antal år av plantskogsvård är det dags för åtminstone en gallringsavverkning och slutligen en förnyelseavverkning.
Vid planerad skogsvård strävar man efter att skogen alltid har förnyelsemoget bestånd och plantskog. Grovt sett kan man säga att cirka 15 procent av arealen borde vara förnyelsemoget bestånd, 60 procent klenare gallringsbestånd och resten plantskog.
Trädbeståndets tillväxt börjar avta när skogen är cirka 50 år gammal och i allmänhet fälls träden vid 60-80 års ålder. Slutavverkningen är den mest avkastande avverkningen för ägaren.
Virkespriset varierar en del under olika tidsperioder. Om man inte är i akut behov av pengar lönar det sig att passa in virkesaffären när priset på virket är så högt som möjligt.
- Å andra sidan råder jag att avverka när tiden är lämplig för en själv. Ju större träden är och ju närmare de kommit slutskedet av tillväxten, desto lättare faller de till exempel vid en storm och desto större hot utgör skadedjuren. Det är viktigt att inte lämna pengarna från virkesaffären liggande på bankkontot där inflationen äter upp dem utan i stället försöka få bra avkastning på pengarna genom att till exempel placera dem. En del av pengarna lönar det sig att reservera till skogsvården så att skogen ger bra avkastning även i fortsättningen, säger Makkonen.
"En tumregel är att ju bättre skogen vårdas, desto mer avkastar den."
ESG påverkar finska placerares beslut – LokalTapiola gör det lättare för ansvarsfulla placerare att välja
LokalTapiola Kapitalförvaltning gör det lättare för placerarna att välja genom att utvidga rapporteringen och kommunikationen om ESG. Läs mer.
Halvsårsrapport för ansvarsfulla investeringar 2020
Olycksfallsstatistiken toppas av en helt vanlig fritidssysselsättning
29.9.2020 | Hälsa
Det sker varje år över en miljon olycksfall i Finland. Enligt Institutet för hälsa och välfärd sker cirka 90 procent av olycksfallen på fritiden. En stor del av olycksfallsskadorna kan man vårda hemma men i många populära grenar är det även vanligt med skador som kräver sjukhusvård. Nu på hösten när kvällarna blir mörkare lönar det sig särskilt för joggare att akta sig för stenar och gropar på joggingrutterna.
Finansinspektionen godkände LokalTapiolas köp av fondbolaget Seligson & Co
29.9.2020 | Ekonomi
I augusti berättade LokalTapiola-gruppen att gruppen köper fondbolaget Seligson & Co för att stärka sina tjänster inom långsiktigt sparande och placerande. Finansinspektionen har godkänt företagsaffären. Seligson & Co fortsätter sin verksamhet såsom tidigare.
Ligger båten ännu i sjön? Beakta dessa 10 saker när du lägger upp båten för vintern
25.9.2020 | Säkerhet
Båtsäsongen närmar sig sitt slut och hamnar och stränder fylls av trailers, lyftanordningar och personer som ska underhålla och ta upp båtarna. Försäkringsbolagen får varje år anmälningar om skador som uppstått när båtar tas upp och transporteras. Vi listade tio saker det lönar sig att beakta när man ska lägga upp båten för vintern.