Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Inbrotten i fritidsbostäder ökade under coronavåren – så här skyddar finländarna sina stugor

8.9.2020 - Säkerhet

Enligt polisens statistik har inbrotten i fritidsbostäder ökat med nästan 50 procent i januari-juni jämfört med motsvarande tid förra året. Ett av de vanligaste sätten att skydda sig mot stuginbrott är fortfarande att tömma stugan på värdeföremål och försöka få stugan att se bebodd ut. Elektronisk säkerhetsutrustning är allt vanligare särskilt på fritidsbostäder som används året om.

- Vad gäller inbrott i fritidsbostäder så har år 2020 varit exceptionellt. Coronavåren och stängningen av Nylands gränser gjorde att människorna stannade hemma med påföljden att bostadsinbrotten minskade en aning medan stuginbrotten ökade då människorna inte kunde spendera tid i sina fritidsbostäder, säger Antti Määttänen som är utvecklingschef för boendesäkerhetstjänster vid LokalTapiola.

I enkäten Vardagsgranskning har LokalTapiola rett ut de vanligaste metoderna att skydda sig mot stuginbrott. De vanligaste metoderna är att tömma stugan på värdeföremål (37 %), att be grannarna kontrollera stugan (20 %), att försöka få stugan se bebodd ut (18 %), kameraövervakning (15 %), låst bom på bilvägen (12 %) och larmanordningar (11 %). Frågorna besvarades av stugägare och personer som har tillgång till en stuga.

- Det bästa sättet att skydda sig är förstås elektronisk övervakning med till exempel kameror, belysning och rörelsesensorer. En sådan övervakning är dock inte alltid möjlig. Då är det bäst att tömma stugan på allt som är värdefullt och komma överens med grannen om gemensam övervakning. Om stugan står tom en längre tid ska man absolut föra bort vapen och förvara dem enligt bestämmelserna. Dessutom är det skäl att tömma stugan på föremål som är lätta att sälja, till exempel dyra verktyg. Värdefull egendom såsom aktersnurror, båtar, cyklar, fyrhjulingar och släpvagnar lönar det sig att märka och fotografera eftersom det inte går att förvara allt hemma i källaren, garaget eller på vinden, säger Määttänen.

En låsbar bom på vägen till stugan är enligt Määttänen en bra idé men man måste kunna urskilja den tydligt från den omgivande terrängen så att ingen i misstag kolliderar med den. Varje år sker det allvarliga olyckor när förare på mopeder eller fyrhjulingar kolliderar med kedjor eller bommar på stugvägar. Det är förbjudet att lägga upp en bom på en allmän väg.

- Om det inte går att få stugan att se bebodd ut kan det vara bra att öppna gardiner och skåp förutsatt att det inte finns något värdefullt i stugan. Då ser inbrottstjuven att det är onödigt att bryta sig in, säger Määttänen.

Resultaten framgår av undersökningen Vardagsgranskning som LokalTapiola beställt och som genomfördes av Kantar TNS. Frågorna besvarades av 1 068 personer i augusti 2020. Respondenterna representerar den finska befolkningen i åldrarna 15–74 år.

LokalTapiolas hemförsäkringskunder får 30 % rabatt på startpaketet för Verisures larmsystem och 10 euro rabatt på månadsavgiften under ett år. Bekanta dig med tjänsten och ge dina kontaktuppgifter.

Läs mera om vår hemförsäkring

Med en hemförsäkring behöver du inte ensam stå för skadan efter en brand, stöld eller vattenskada.
Läs mera om vår hemförsäkring!