Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

På stugan inträffar skador när man faller och renoverar – hala platser, gamla maskiner och klättring utgör faror

1.7.2020 - Hälsa

Vanliga olycksfall för stugägare är olika halkningar, fall och skador vid utomhusarbeten. Ibland kan också gamla maskiner eller vatten överraska. Enligt läkaren ökar alkoholen olycksfallsrisken för stugfolk.

Coronavårens undantagstid fick många att styra kosan mot stugan redan i början av sommaren och även köp och uthyrning av stugor har varit livlig i sommar. På ett främmande övernattningsställe och även på ett återkommande semestermål kan det inträffa många skador. Enligt LokalTapiolas specialist Henrik Ekman är de vanligaste olyckorna för en stugägare olika halkningar och fall.

- Utomhus kan en hal eller ojämn terräng komma som en överraskning. Halkningar inträffar till exempel på stugans terrass och på gårdsstigar som är hala av regn eller mossa. Även på skogspromenader eller under gårdsarbeten kan man tappa balansen. Ofta är fallen inte särskilt allvarliga, men har man otur kan de leda till frakturer eller smärtsamma försträckningar eller bristningar.

På stugan gör man ofta sådana utomhusarbeten som man inte gör hemma: rengör takrännor, reparerar bryggan, röjer buskagen eller hugger ved. Många har nästan alltid ett snickeriprojekt på gång.

- Då och då inträffar fall från stegar eller arbetsställningar. Dessutom ansluter sig risker till gamla arbetsverktyg: de kan ha gått i arv i stugan redan under flera årtionden och är inte längre i bästa skick. Det lönar sig att säkerställa redskapets skick före användning, så att arbetsmaskinen fungerar som den ska och att till exempel bladen inte glider på grund av att de är ovassa. Också skyddsutrustning hjälper dig att undvika skador på stugan.

Undvik faror i det gröna

På stugan blir semesterfiraren bortskämd av värmen och naturen, men experterna rekommenderar att man också ska förbereda sig på riskerna. I värmen är det bra att skydda huvudet och huden mot solsting och solbränna. Det lönar sig också att akta sig för värmeslag. Vissa kan även vara speciellt känsliga för insektsbett.

- Till sommaren hör också att man rör sig mycket på och vid vatten. Nu och då inträffar allvarliga skador till exempel när man prövar på vattenskidåkning eller andra vattenaktiviteter. Vatten är ett överraskande hårt element, om man slår mot det i hög fart. Även stenar och andra föremål som finns dolda under ytan orsakar då och då olyckor, säger Ekman.

Läkaren uppmuntrar till att reservera tillräckligt med mediciner och akutvårdsmaterial till stugan som första hjälp om man har långt till akuten.

- När det gäller stora skador, såsom djupa sår från snickrande, är det bra att ha en färdig handlingsplan. När en olycka inträffar lönar det sig att säkerställa sig om att ytterligare skador inte uppstår och att stänga av eventuella apparater. Det är viktigt att snabbt få stopp på en blödning. Om skadan verkar allvarlig och du snabbt behöver ytterligare hjälp, lönar det sig att ringa nödnumret 112, säger Niklas Höglund som är läkare hos distansläkartjänsten i LokalTapiolas HälsoHjälpen.

Tillgång till hjälp kan också förutses.

- Före man beger sig ut i terrängen är det skäl att berätta om ruttplanen för andra och att se till att mobiltelefonen är laddad och har tillräckligt med batteri, säger Höglund.

Drick först efter remonten och gympan

Enligt läkare Höglund ansluter sig stugfolkets största olycksfallsrisk till alkohol.

- De flesta skadorna sker i samband med användning av alkohol eller under påverkan av alkohol. Det är trevligt att njuta av festdrycker och sommaren i gott sällskap, men det lönar sig att komma ihåg att hålla intaget måttligt och lämna byggprojekten och idrottsprestationerna till en annan gång.

Han säger att man genom att förutse klarar sig långt på stugan.

- Kom ihåg att smörja in dig med solskyddsmedel, se till att dricka och använd rätt utrustning och gör en plan ifall av eventuella skador. Det blir lättare att agera om man i förväg har förberett sig på en nödsituation, säger Höglund.

Kontrollera medicinskåpet och såhär hjälper du vid olyckor

  • Det lönar sig att kolla innehållet i medicinskåpet med tanke på eventuella risker: Vad allt kan hända på stugan? Vilka hobbyer utövas? Hur långt är det till akuten?
  • I fall av olyckor är det bra att till exempel ha förbandsmaterial, sårrengöringsmedel, kylklampar och värkmediciner. Antihistaminer och hydrokortisonsalva hjälper vid olika allergiska reaktioner, insektsbett och solskador. Kom även ihåg att ta med fästingpincett.
  • Vid en brandskada är det viktigt att kyla ner skadeområdet. Kallt vatten fungerar bra för det.
  • Kontrollera de exakta koordinaterna till stugan för en eventuell nödsituation. Det är bra att på förhand ladda ner Nödcentralsverkets applikation 112 till mobilen.
  • Som LokalTapiolas hälso-, sjukkostnads-, olycksfalls- eller reseförsäkringskund kan du vid sjukdom eller olycksfall kontakta distansläkartjänsten HälsoHjälpen. I tjänsten svarar sjukskötarna och läkarna på samtalen varje dag kl. 7–23. Vid behov hänvisas du till en läkare. Applikationen HälsoHjälpen kan du ladda ner avgiftsfritt från App Store eller Google Play Store.
  • Från olycksfalls- och sjukkostnadsförsäkringar ersätts vårdkostnader till följd av olycksfall och sjukdom. Reseförsäkringen gäller inte på den egna stugan, men den erbjuder skydd t.ex. på vännernas stugor eller en hyresstuga.