Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Så här lyckas du när det är dags att flytta: packa och lasta ordentligt – ”Hundra kilometer i timmen kan vara för hög hastighet med en släpvagn”

29.6.2020 - Säkerhet

Den nya vägtrafiklagen tillåter högre hastighet när man kör med ett flyttlass men vår expert varnar för riskerna med att köra ett tungt fordon. Vi listade några tips på en lyckad flytt.

Nuförtiden är det vanligt att anlita en flyttfirma men många finländare väljer fortfarande att ta hand om flyttandet själv, från att packa ner till att packa upp. Flyttlasset körs med en hyrd paketbil eller så rullar man fram familjens släpvagn som står på bakgården. När man flyttar finns det mycket man måste beakta och vi gjorde därmed upp en lista på tips hur man kan flytta sakerna tryggt till det nya hemmet.

1. Packa noggrant och akta dig för tjuvar

Det är lättare att packa ner och upp när man först bestämmer sig för vilka saker som ska gå i vilka lådor och sedan skriver på lådorna vad de innehåller. Sköra föremål kan skyddas med bubbelplast eller till exempel handdukar. Små men värdefulla föremål, till exempel datorer och kameror, lönar det sig att transportera som handbagage.

Kom ihåg att kontrollera att du inte glömt något i vinds- eller källarutrymmen. Undvik att lämna saker utomhus utan uppsikt för då finns det en risk att tjuvarna är framme. För att förhindra stöld lönar det sig att alltid låsa kåpan till släpvagnen eller dörrarna till paketbilen om ingen vaktar lasten.

2. Lasta ordentligt – då kan du köra tryggt

En tung last ökar alltid riskerna i trafiken och därmed lönar det sig att förbereda resan ordentligt. Flyttlasset ska lastas så att de tyngsta sakerna ligger på botten. Om det inte går att täcka hela botten jämnt med lasten lönar det sig att lasta den så långt in i mitten som möjligt, och alltid slutligen fästa den med spännband och vid behov lastnät.

- För körsäkerhetens skull är det mycket viktigt att lasten inte flyttar sig under transporten. Om tyngdpunkten i släpvagnen eller paketbilen plötsligt ändrar kan bilen börja kränga och blir då svår att styra. Spännbanden kan bli lösa under transporten och därmed lönar det sig att stanna och spänna dem särskilt om transportsträckan är lång, säger Markus Nieminen, chefspecialist inom trafiksäkerhetschef vid LokalTapiola.

Om lasten ligger för lång bak i släpvagnen tenderar dragstången att lyfta bakändan på bilen. Då blir det farligt att köra.

3. Hög hastighet på motorvägen? Att spara tid kan stå dig dyrt

Enligt den nya vägtrafiklagen som började gälla i början av juni får man med en person- och paketbil dra en lätt släpvagn vars klassificeringsmassa är högst 750 kilo med en hastighet på högst 100 kilometer i timmen. Tidigare var hastighetsbegränsningen när man kör med lätt släpvagn 80 km/h. Paketbilar har inte heller längre en fordonsspecifik hastighetsbegränsning utan får nu köras 120 km/h på motorvägen. Med ett värdefullt flyttlass ska man dock inte ha bråttom.

- En tung släpvagn kopplad till fordonet ändrar väsentligt på köregenskaperna. Det blir svårare att kontrollera kombinationen i kurvor och vändningar och tilläggsmassan betyder även att bromssträckan är längre vid höga hastigheter. Jag skulle överväga noggrant att köra hundra kilometer i timmen med tung last eftersom det inte bara ökar risken för en olycka utan även bränsleförbrukningen och utsläppen, säger Nieminen.

Även skicket på släpvagnen kan komma som en tråkig överraskning på färden om den inte använts på en tid. Därför lönar det sig att före flytten kontrollera att släpvagnens konstruktioner och däck är i skick. På själva flyttdagen ska man ännu kolla att lamporna fungerar och att trycket i däcken är rätt.

4. En försäkring skyddar dina saker och är till hjälp vid eventuella tvister

Före flytten lönar det sig även att kontrollera att hemförsäkringen är i kraft. Den kan vid behov ersätta skador på lösegendomen som uppstår under flytten och till exempel eventuella kostnader för bostadstvister som uppstår senare.

- De vanligaste skadefallen som drabbar personer som flyttar är att saker går sönder. Greppet kan till exempel släppa när man bär tvättmaskinen eller så kan något föremål gå sönder under transporten. Redan det att föremål ofta har ett känslovärde gör att det lönar sig att försöka förebygga sådana skador men om skadan är framme så täcker en omfattande hemförsäkring skador på hemlösegendom som går sönder under flytten, säger ersättningschef Jussi Korpelainen vid LokalTapiola.

Utöver lösegendomsförsäkringen omfattar hemförsäkringen även ansvars- och rättsskyddsförsäkringar. De betalar ersättning om du orsakar skada för utomstående eller om du behöver anlita jurist.

- Vid bostadsaffärer händer det tyvärr då och då att man hittar ett överraskande fel i den nya bostaden, till exempel en fuktskada. Om det blir en tvist om bostads- eller fastighetsaffären ersätter rättsskyddsförsäkringen kostnader för en jurist men då är det viktigt att försäkringen var i kraft när affären gjordes, säger Korpelainen.

Läs mer: Säkerställ dig om denna försäkring när du undertecknar köpebrevet för bostaden eller separerar

Flyttarens minneslista

  1. Kom ihåg att göra en flyttanmälan hos posten och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (tidigare magistraten). Kontrollera att alla organisationer och företag som är viktiga för dig får dina adressuppgifter den här vägen. Vid behov, meddela om flytten även till disponenten.
  2. Ingå ett elavtal och flytta vid behov internetanslutningen.
  3. Du har väl tillräckligt med flyttlådor? Om du använder papplådor, för dem till pappinsamlingen när du använt dem.
  4. Vill du ändå anlita en flyttfirma? Vi sammanställde tips på hur man gör en lyckad flytt med hjälp av en flyttfirma.
  5. Teckna en hemförsäkring i god tid eller ändra din tidigare försäkring så att den täcker den nya bostaden. Säkerställ att försäkringen ger ditt hem ett tillräckligt skydd mot skador.
  6. Kontrollera att brandvarnarna i hemmet fungerar. Det lönar sig även att skaffa handbrandsläckningsutrustning såsom en brandfilt eller handbrandsläckare.
  7. Meddela disponenten om du tänker renovera och det är även artigt att låta grannarna veta.
  8. Flyttstäda din gamla bostad och återlämna nycklarna. Lycka till i ditt nya hem!