Gå rakt till innehåll Gå rakt till sidfoten

Nya semesterplaner? ”Vi har bara en vecka semester tillsammans och då gör vi bara korta dagsutflykter”

26.6.2020 - Ekonomi

En stor del av finländarna semestrar denna sommar i Finland. Utlandsresor har inhiberats och många måste därför nöja sig med att semestra i hemtrakterna. Se hur corona ändrade semesterplanerna för två familjer.

Coronapandemin ändrade sommarplanerna för de flesta finländare. De planerade utlandsresorna har annullerats för de flesta semesterfirare och blickarna måste vändas mot hemlandet.

Många åker nu till stugan. I planerna kan också ingå vandring i nationalpark, cykelturer i skärgården eller bilturer med några nätters övernattning. Många nöjer sig med att stanna hemma och besöka lokala semesterobjekt i hembygden. Du kan läsa mer om finländarnas ändrade sommarsemesterplaner här.

Semesterplanerna ändrades också för familjen Wickström i Sibbo. Familjen skulle åka till Grekland för att fira svärmors födelsedag, men resan inhiberades på grund av corona.

-Semestern har ändrats så att vi i familjen bara har en vecka gemensam semester. Under den veckan kommer vi att göra kortare dagsutflykter, men det blir inga längre resor i sommar, berättar pappa Toffe.

Enligt Toffe är avbokningen av utlandsresan ändå inte en så stor besvikelse. "Det finns mycket att se och uppleva också i Finland, men nog skulle det ha varit trevligt att också se nya platser.” De pengar som vi sparat på Greklandsresan ska användas till annat.

-De används nu för renoveringsprojekt hemma.

Familjen Wickholm är båtentusiaster. Varje år har de tillbringat flera semesterveckor på sjön. Hamburgare i Houtskär har bland annat hört till familjens semesterprogram. Nu när vi bara har en vecka semester tillsammans, är det inte möjligt att göra en längre båttur.

-Vi kommer förmodligen att besöka Borgå med båten och kanske en dag i Helsingfors. Kanske kommer vi också att besöka någon annan stad med bil, men desto fler semesterplaner har vi inte just nu.

Se videon om familjen Wickholms ändrade semesterplaner.


”Det kan vara dyrt att resa med en stor familj, men man kan alltid anpassa sig”

Familjen Puotinens semesterplaner ändrades på en gång på grund av corona. En flera veckors semesterresa till Spanien avbokades och Airisto valdes som semestermål.

-Det är ju nästan samma sak, säger mamma Eija och skrattar.

Enligt Eija har coronavårens inverkan på familjens ekonomi synts särskilt i ökade matkostnader. Fempersonersfamiljens matutgifter har ökat, när de inte har ätit på arbetsplatserna och i skolan eftersom alla har varit hemma.

Å andra sidan har kostnaderna för bilen varit små, då de har rört sig mindre.

Familjens ändrade semesterplaner från Spaniens hetta till en sommar i Finland syns enligt Eija i familjens semesterbudget. Det är dyrt att semestra i Finland med en stor familj.

-Man måste anpassa sig till det, men med lite möda så hittar man ganska varierande ställen och även till rimliga priser, säger Eija.